Com saps si tens refredat, grip o coronavirus?

José Tuells, epidemiòleg i professor de Salut Pública de la Universitat d'Alacant ens aclareix les principals diferències, encara que no són determinants.


Amb l’arribada de la tardor i el posterior hivern són múltiples els virus que conflueixen entre nosaltres. Als diferents tipus de catarros, rinitis, grip i altres virus respiratoris que proliferen més en temporades estivals més fredes, enguany cal afegir el COVID19.

Actualment, si de sobte ens constipem o tenim febre, hi ha una tendència creixent a pensar que és coronavirus, no sols per part dels ciutadans sinó dels centres de salut.
Per això, la sensació de por, incertesa i desassossec entre la població augmenta cada dia. José Tuells, epidemiòleg i professor de Salut Pública de la Universitat d’Alacant, ens aclareix les principals diferències entre catarro, grip i coronavirus, encara que no són determinants.

Gràcies a l’explicació de Tuells, podem establir una sèrie de diferències clares:


CONSTIPAT

El constipat dura solament entre 2-4 dies i apareix d’un dia per a un altre. Sol anar acompanyat de quadre nasal, degoteig de nas i tos amb mucositat. I podria ocasionar mal de gola. És a dir, afecta les vies altes respiratòries. I la febre no és un símptoma comú.


GRIP

La grip pot durar entre 4-6 dies i va acompanyada generalment de febre alta, malestar general, maldecaps i musculars. També pot donar mal de gola. S’inicia de manera abrupta enfront del COVID19, el procés de desenvolupament del qual és més lent. I al tercer dia el pacient sol millorar, al contrari que amb el coronavirus. No sol anar acompanyada de quadre nasal ni de tos expectorant.


COVID19

Els símptomes principals d’este cep de coronavirus poden durar fins a 14 dies de mitjana. El període d’incubació és més llarg que els altres dos anteriors, així com el desenvolupament del quadre mèdic. No apareix de sobte. És l’únic fins ara que va acompanyat de pèrdua d’olfacte i gust. I sol complicar-se amb problemes respiratoris greus com a bronquitis o pneumònia. Però sense quadre nasal sever.


No obstant això, i encara que existeixen alguns elements diferenciadors claus entre ells, davant la situació actual, si una persona comença a tindre algun dels símptomes anteriors ha de cridar al seu centre de salut per a qui siga el seu doctor o doctora qui intente determinar quin tipus de virus és. Òbviament, en cas de dubte, se li instarà a fer-se les proves diagnòstiques pertinents.


I tal com recalca Tuells, les mesures de prevenció actuals, màscara, ús de gels i distància social, són una eina eficaç per a ajudar a reduir els nivells de propagació i contagi no sols del COVID19 sinó del refredat i la grip.

ValenciàEspañol