Sindicats reclamen que Sanitat valore el risc ‘real’ de zeladors, personal de neteja, cuines i laboratori

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) exigeix a canviar l'avaluació d'estos col·lectius fins ara qualificats "de baix risc"

El sindicat CSIF ha exigit hui per escrit a Conselleria de Sanitat que avalue de manera adequada la situació de professionals de la sanitat valenciana en col·lectius com a zeladors, administratius, personal de neteja, cuines i laboratori o tècnics de transport sanitari. El sindicat denuncia que continuen sent qualificats de baix risc”, malgrat els múltiples contagis, i que estan desprotegits.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) explica en el seu escrit que, per exemple i segons les dades de la mateixa Conselleria, el personal administratiu ocupa el quart lloc entre professionals de la sanitat amb positius confirmats. Mentrestant, els zeladors representen el quart grup professional en els casos en quarantena sospitosos d’infecció.

CSIF recalca que aquesta situació “demostra que s’ha permés treballar a aquests col·lectius sense la protecció adequada, malgrat ser en molts casos la primera línia de treball en els centres sanitaris o tenir contacte directe amb els pacients o amb el virus en les seues tasques”. En aquest últim cas, per exemple, es troba el personal sanitari de laboratori responsable de les proves de diagnòstic virològic.

La central sindical exigeix canviar l’avaluació d’estos col·lectius, de manera que “s’establesca amb claredat dins de l’exposició a tots aquests professionals”. En la pràctica, el sindicat reclama amb esta variació que Conselleria de Sanitat proporcione amb urgència a tot aquest personal “les mesures de protecció necessàries i suficients i proves diagnòstiques a tots sense discriminacions”.

De la mateixa manera, recalca que “es duguen a terme protocols específics de cadascun d’ells, complint amb la prevenció i vetllant per la seua seguretat i salut”
CSIF insisteix a “establir amb claredat dins de l’exposició de risc a tots estos professionals dins del Procediment d’Actuació per als Serveis de Prevenció de Riscos Laborals enfront de l’exposició al SARS-CoV-2”, document que fixa les mesures a adoptar.

CatalàEspañol