Menjar el ‘socarrat’ de la paella pot tindre riscos per a la salut

L'arròs cremat de la paella conté acrilamida, una substància cancerígena, sobre la que alerta la Unió Europea i el Ministeri de Sanitat.

world paella day
PublicitatAVL

La tradició valenciana de menjar el socarrat de la paella pot resultar perjudicial per a la salut segons la Unió Europea i el Ministeri de Sanitat.

Existeix una sèrie d’aliments que contenen una substància tòxica i s’hauria d’evitar. És el cas de les creïlles fregides, les torrades cremades, el café, els cereals i també el típic ‘socarrat’ de la paella.

PublicitatRovira  

L’arròs cremat que es queda adherit a la paella perquè s’ha cremat i es torna de color negre conté esta substància que pot ser cancerígena.

L’acrilamida és una substància tòxica i potencialment cancerígena es produeix de manera natural en els aliments rics en hidrats de carboni quan són cuinats en un entorn de poca humitat.

Al novembre de 2018 el Ministeri de Sanitat va alertar sobre un consum excessiu d’acrilamida entre la població i va posar en marxa una campanya de conscienciació per a explicar què és la substància i com evitar-la en els aliments.

La paella tradicional ha de fer-se en una paella de ferro i l’arròs s’ha de pegar perquè sorgisca la màgia del ‘socarrat’. Més del 80% del gra d’arròs està compost d’hidrats de carboni, uns 7 grams de proteïna i poc greix. Si, a més, es cuina a altes temperatures i condicions escasses d’humitat l’acrilamida s’obrirà pas, pel que els especialistes recomanen limitar el seu consum.