8:10 am - Monday, 10 August 2020

Soler: ‘La liquidació definitiva de 2018 del model de finançament certifica que la Comunitat segueix a la cua en recursos per habitant’

- Publicidad -Reciplasa

"Amb un finançament igual a la mitjana autonòmica, rebríem 1.100 milions més, i si tinguérem la mateixa que la regió millor finançada, disposaríem de 4.500 milions addicionals", s'ha lamentat Soler.

SaguntaEscena
Borriana
GVAEconomia
- Publicidad -

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat hui que “la liquidació definitiva del sistema de finançament autonòmic de 2018 assigna a la Comunitat Valenciana un total de 1.825,6 milions d’euros, la qual cosa, unit als recursos assignats pel model, suposa que cada valencià rep 2.494 euros del sistema de finançament, xifra que ens manté a la cua d’Espanya”.

“El finançament per càpita que reben els valencians és un 8,2% menor que la de la mitjana i se situa un 27% per davall de la que la rep la regió millor finançada”, ha revelat Soler.

El conseller ha lamentat que “l’actual model continua generant importants diferències de finançament per habitant entre les comunitats de règim comú i això no és just. A Espanya no pot haver-hi ciutadans de primera i ciutadans de segona, tots tenim els mateixos drets”, ha reclamat Soler.

“Estem davant una situació insostenible, que a més s’agreuja si tenim en compte l’actual conjuntura en la qual ens trobem, fent front a la crisi econòmica posterior a una pandèmia. L’infrafinançament limita la capacitat de reacció de l’administració valenciana per a la recuperació”, ha indicat Soler.

Vicent Soler ha realitzat estes declaracions després de conéixer les xifres de la liquidació dels recursos del sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú de 2018, que ha fet públics este divendres el Ministeri d’Hisenda. La liquidació del sistema de finançament es duu a terme dos anys després, per la qual cosa aqueixos ingressos es perceben en 2020.

1.100 milions més si estiguérem en la mitjana

El conseller ha lamentat que “amb un finançament igual a la mitjana nacional la Comunitat Valenciana rebria 1.100 milions més, i si tinguera el mateix finançament que la regió millor finançada tindria 4.500 milions més”.

Les xifres de la liquidació definitiva de 2018 confirmen, segons Soler, “la bretxa en l’assignació de recursos del sistema de finançament a la Comunitat Valenciana, respecte a la mitjana de les comunitats autònomes de règim comú, i que oscil·la tots els anys entorn dels 1.300 milions”.

“És per això -ha explicat Soler-, que malgrat gastar menys que la mitjana, continuem generant dèficit per la falta d’assignació de recursos del sistema, que es converteix en deute”. El conseller ha afegit que “l’infrafinançament històric explica el 45% de l’actual deute valencià des del 2002, un percentatge que s’eleva fins al 70%, sé si considera que el problema de l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana té el seu origen molt abans“.

Segons el conseller, les dades posen de manifest “la imperiosa i inexcusable necessitat de modificar el sistema de finançament autonòmic perquè estiga basat en els principis de suficiència, amb una reordenació vertical dels recursos; el d’equitat, amb una distribució horitzontal entre les autonomies, atenent principalment el criteri de població, perquè les persones són les destinatàries d’aqueixos serveis essencials; i la corresponsabilitat fiscal”.

Vicent Soler ha advocat també per disposar d’un fons d’anivellament transitori fins a la posada en funcionament del nou model de finançament. També ha reclamat el finançament estatal corresponent a Sanitat i Dependència en els Pressupostos Generals de l’Estat 2021.

Ingrés de la part pendent de la liquidació i del Fons Covid

Dels 1.825,65 milions d’euros que corresponen a la Comunitat Valenciana per la liquidació del model de 2018, la Generalitat va poder disposar de forma anticipada del 50%, que el Govern central va avançar a l’abril a les comunitats que el van sol·licitar per a fer front a l’augment de la despesa sociosanitària en el pitjor moment de la pandèmia. Així, amb l’ingrés realitzat dijous passat, dia 30, dels recursos pendents de la liquidació de 2018 i els 449,6 milions del primer tram sanitari del Fons COVID, la caixa de la Generalitat va rebre en el termini anunciat per l’executiu central, abans de finalitzar el mes de juliol, un total de 1.350,66 milions.

Esta publicació està disponible en : Valencià Castellà

També te pot interessar

Últimes notícies

10 incendis forestals a la Comunitat Valenciana en un cap de setmana

Les altes temperatures i el vent han fet en alguns casos que els incendis foren molt difícils de controlar.

Declarat incendi en zona vegetal de Torrent

El foc es declarava vora les 18 de la vesprada de hui diumenge.

La Diputació i el Col·legi d’Arquitectes Tècnics subscriuen un conveni per a reforçar la cooperació científica i cultural vinculada a la ceràmica

El president de la institució provincial, José Martí, destaca que l'acord "ens permet continuar avançant en la millora d'iniciatives que repercuteixen en els serveis que es presten a la societat".

Una xiqueta de quatre anys pateix un traumatisme cranioencefàlic després de caure’s d’un tobogan a Benicàssim

Segons ha informat el Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU), el succés ha ocorregut vora les 23.00 hores d'este dissabte en esta localitat de la Plana Alta.

Alló més llegit

Esta publicació està disponible en : Valencià Castellà