L’exministre Soria diu que no va tenir indicis d’irregularitats en Sanitat

Bernat Soria ha defensat la seua independència del PSOE, la seua gestió al capdavant de Sanitat i fins i tot la seua posició com a "demòcrata" en contra de la corrupció

L’exministre de Sanitat Bernat Soria ha assegurat este dimarts en el Senat que “mai” va tenir “el més mínim indici” ni “sospita” d’irregularitats en el departament que va dirigir de 2007 a 2009 i ha explicat que tenia “absoluta confiança” en els tècnics i el personal que treballava amb ell en el Ministeri.

Soria ha comparegut davant la Comissió de Recerca del Finançament dels Partits de la Cambra alta, on el PP li ha interrogat pels contractes sospitosos adjudicats mentre ell era ministre a l’empresa valenciana Crespo Gomar, signatura acusada de finançar de manera opaca les campanyes electorals del PSPV.

A més d’aclarir que per la delegació de competències del ministre en matèria de contractació ell no tenia coneixement algun dels contractes que des de la Direcció general de Consum es van fer amb esta agència de comunicació, l’exministre ha ratificat que ell no va tenir coneixement de pràctiques corruptes.

És més, ha assegurat que si hagués tingut indicis que “alguna cosa no s’hagués fet correctament”, no hauria deixat passar deu anys, i hauria actuat sobre este tema.

I ha admés, a preguntes del portaveu del PP, Luis Aznar, que si hagués sabut que des de Consum, que la seua titular era Etelvina Andreu, es contractava amb la mateixa signatura que havia portat la seua campanya com a candidata del PSOE a l’alcaldia d’Alacant “no haguera tolerat de cap manera este tipus de coincidència”.

Bernat Soria ha defensat la seua independència del PSOE, partit al qual no pertany, la seua gestió al capdavant de Sanitat i fins i tot la seua posició com a “demòcrata” en contra de la corrupció que a més lamenta que els dos principals partits espanyols, PP i PSOE, no aconseguisquen posar-se d’acord en un moment tan delicat per a Espanya.

Però dels aspectes concrets pels quals li ha interrogat Aznar no ha aportat dades noves, sobretot perquè ell era un “científic” que exercia com a ministre completament alié a les contractacions i que tenia “absoluta confiança” en els tècnics.

Això sí, ha reconegut que si els fets pels quals el jutjat nombre 43 de Madrid investiga a Etelvina Andreu demostraren un cas de corrupció, com li ha plantejat el senador del PP, això li doldria “molt”.

Com el senador Aznar li ha advertit que encara que tenia delegada la signatura tenia una “responsabilitat política” sobre els càrrecs que va nomenar, ell ha manifestat que ja no pot dimitir de ministre perquè fa molts anys que no ho és, i ni tan sols ocupa càrrecs ara perquè treballa com a investigador de base.

Luis Aznar ha aprofitat esta reflexió per a emplaçar-li “com a medicina preventiva” a “demanar perdó” per si es demostraren els casos de corrupció investigats, requeriment al qual l’exministre s’ha negat per considerar-ho excessiu, la qual cosa ha portat al senador a lamentar que no hagués volgut fer el “gest més digne” que pot fer un polític i quedar així “com un senyor” davant la comissió.

Salve per este últim encontrareu, la compareixença de Soria s’ha celebrat en un ambient de gran cordialitat, fins i tot facilitant llargues reflexions seues sobre el descrèdit de les institucions i la necessitat de combatre la corrupció per part de qui s’ha definit com “un no polític que defensa als polítics”.

Més enllà d’estes consideracions, el portaveu del PP sí que ha insistit que Crespo Gomar estava al centre de la trama del presumpte finançament irregular del PSPV entre 2007 i 2011, i ha detallat l’anòmala manera en què segons el jutjat va ser contractada per Consum per a una campanya publicitària amb Andreu en Consum.

L’empresa va ser beneficiada en el concurs per adjudicar la campanya amb una valoració en la part subjectiva molt superior a les de les altres 13 signatures concurrents, realitzada per una sola persona, Lucía Ortiz, sotsdirectora que depenia d’Etelvina Andreu, la qual cosa és irregular segons el parer del portaveu del PP, que també ha remarcat la falta de coincidència en les dates del contracte i la seua execució.

Fins i tot, ha resolt, Crespo Gomar va penjar el projecte al seu canal de Youtube abans que tingués l’adjudicació, la qual cosa en la seua opinió confirma la “certesa” que anava a aconseguir el contracte. EFE

Publicitat