La Subdelegació del Govern i la Fepac es reuneixen per a crear el primer grup operatiu supraautonòmic d’innovació de la província

David Barelles i José Vicente Guinot pacten un calendari de reunions amb la finalitat de tutelar i ajudar a la constitució d'una iniciativa que contribuirà a garantir la sostenibilitat del medi ambient.

566
Imagen de Archivo

El subdelegat del Govern a Castelló, David Barelles, ha acordat en la reunió que ha mantingut amb el president de Fepac, José Vicente Guinot, i el secretari tècnic de l’entitat, Adrián Llop, i en la qual també ha participat la cap de l’àrea d’Agricultura de la Subdelegació del Govern a Castelló, María José Ramos, l’engegada del primer grup operatiu supraautonòmic d’innovació de la província.

“El nostre haver com a Administració és guiar a les entitats agràries i al sector agrícola en general pel camí per a aconseguir els seus objectius, que no són uns altres que la pervivència de l’activitat, de la mà d’una millora de la competitivitat en tots els àmbits”, ha destacat Barelles.

Els grups operatius són agrupacions d’actors de diferents perfils, tals com a agricultors, ramaders, silvicultors, indústries agroalimentàries o forestals, centres públics o privats d’R+D+i, entre altres, que s’associen per a aconseguir una innovació a fi de resoldre un problema o aprofitar una oportunitat, amb l’enfocament d’acció conjunta i multisectorial.

Segons ha traslladat el president de Fepac, José Vicente Guinot, l’entitat estarà constituïda per representants d’organitzacions agràries de Teruel i Tarragona, a més de la mateixa Fepac, aquesta elecció és perquè comparteixen una geografia i morfologia similar, més enllà de les mateixes fronteres administratives. També se cerca que el sistema que es desenvolupe puga ser utilitzat en les muntanyes de la Serra d’Espadà.

El treball de la nova entitat, quan es constituïsca, cercarà impulsar solucions agrícoles i de silvicultura que permeten la neteja i preservació de les muntanyes en situacions de pendents superiors als 35 graus d’inclinació. D’aquesta manera, no solament es millorarà la productivitat i sostenibilitat dels ecosistemes, sinó que es contribuirà a la prevenció dels incendis forestals, un fet especialment preocupant en les actuals situacions climatològiques i hidrològiques per les quals travessa la província.

Les reunions de treball que s’iniciaran a partir d’ara s’emmarquen dins de l’estratègia de la Unió Europea ‘Europa 2020’, que promou un creixement intel·ligent a través d’inversions més eficaces en educació, recerca i innovació, des d’un punt de vista sostenible i integrador.

Dins d’aquesta estratègia, es troba l’Associació Europea per a la Innovació en Matèria de Productivitat i Sostenibilitat Agrícola 2014-2020, que en el cas del Govern d’Espanya es promou a través del Programa Nacional de Desenvolupament Rural.