Suspenen les proves de la vacuna d’Oxford per “reacció adversa greu”

La farmacèutica AstraZeneca ha anunciat la suspensió de les proves de la seua vacuna a causa d'"una malaltia inesperada".

La farmacèutica AstraZeneca ha anunciat la suspensió de les proves de la seua vacuna, que estava sent desenvolupada conjuntament amb l’Institut Jenner de la Universitat d’Oxford, contra el virus, pel fet que un dels voluntaris que ha sigut vacunat ha patit “una malaltia inesperada”. Michelle Meixel, portaveu de l’empresa, ha qualificat en un comunicat l’acció de “rutinària” en esta mena d’investigacions. El fet que aqueixa persona tinga aqueixa malaltia no implica necessàriament que la responsable siga la vacuna.

L’anunci afecta una de les tres investigacions de vacunes que teòricament estan més desenvolupades. Això explica que les accions de l’empresa caigueren fins a un 8,3% a Nova York després que es fera pública la decisió, després del tancament del mercat.

La vacuna d’AstraZeneca, igual que la de Moderna, està en la Fase 3, la qual cosa significa que està sent testada en milers de persones en diversos continents. Els resultats es comparen llavors amb els d’altres persones a les quals s’ha subministrat un placebo. Si la vacuna és efectiva, els que han rebut el placebo tindran més casos de coronavirus que els de la vacuna.

La notícia ha arribat just en el mateix dia en la qual els consellers delegats de les nou empreses que lideren a Occident la cerca d’una vacuna contra la Covid-19 han publicat un comunicat conjunt comprometent-se a no distribuir cap vacuna contra el virus fins que hagen conclòs satisfactòriament tots els assajos clínics.

El comunicat és extremadament inusual. Les empreses temen també que, si la vacuna té efectes secundaris inesperats, disminuïsca encara més la seua demanda entre la població i, de pas, agreuge el rebuig dels ‘antivacunes’ a tota mena de sistemes per a desenvolupar immunitat a malalties.

Per part seua, l’Organització Mundial de la Salut va advertir fa uns dies als diferents assajos en marxa que no s’afanyen en els seus resultats.

CatalanSpanish