Suspesa per primera vegada en 4 segles una històrica processó infantil de València

La processó dels xiquets es realitza de manera ininterrompuda des de 1625, fins i tot en guerra.

La junta de govern de l’Associació Fiesta de los Niños de la Calle San Vicente de València, ha acordat la suspensió de les festes d’enguany, amb motiu de la pandèmia de la COVID-19, per primera vegada en els seus quatre segles d’existència, després d’haver-se celebrat des de 1625 de manera ininterrompuda, “fins i tot quan la guerra civil”, segons ha indicat el president de l’entitat, Rafael Pinazo.

La suspensió de les festes, previstes per als dies 31 de maig i 1 i 2 de juny, “ha sigut inevitable donada la situació d’alerta sanitària que ens obliga per mandat legal i perquè hem d’actuar amb prudència i responsabilitat”, segons un comunicat de l’associació, que compta amb prop de quatre mil integrants.

Es tracta d’evitar així “tot allò que puga suposar un risc sanitari per als associats i, en general, per a totes aquelles persones que participen o simpatitzen amb la festa”, afig l’entitat.

El principal acte de la festa anual dels Xiquets del Carrer Sant Vicent és la seua tradicional processó, que estava prevista per al dilluns 1 de juny pels carrers de València, amb la participació de centenars de xiquets i familiars, i que s’organitzava de manera ininterrompuda des de 1625.

Amb ella es recorda cada any “l’antiga processó que feien vestits de dominics, per a recollir donatius, els xicotets acollits en el Col·legi Imperial de Xiquets Orfes, fundat per Sant Vicent Ferrer en 1410, quan estava situat en un hospici enfront de l’Església de Sant Agustí, a València”, ha precisat el president de l’Associació.

Després de la suspensió este any de les celebracions públiques, la junta de govern ha agraït públicament als diferents representants de la festa “la seua comprensió i suport davant esta decisió que comporta posposar la seua proclamació i l’exercici dels seus càrrecs en la festa de 2021”.

Igualment, des de l’entitat manifesten el seu “suport solidari i unió en el dolor amb tots els que pateixen per la pèrdua de sers estimats, per la seua salut, pel confinament o per la pèrdua del seu treball”.

D’altra banda, des de l’associació asseguren que, del 30 maig al 2 juny “farem present la festa en les llars a través de la web i de les xarxes socials de l’associació, a través de la web de la Junta Central Vicentina, així com del perfil de Facebook “Camí de Sant Vicent”. Les celebracions religioses seran retransmeses en directe a través de la pàgina web i el perfil de Facebook de la parròquia Santa Catalina i Sant Agustí de València.

A més està previst que els associats reben el tradicional pastís i confits que es distribueixen cada any en els seus domicilis, a partir del mes de setembre, si les circumstàncies així ho permeten.

395 anys de celebració ininterrompuda

L’Associació Fiesta de los Niños de la Calle San Vicente celebra la seua festa des de fa 395 anys, “sense que es recorde interrupció ni tan sols en temps de guerra”, segons assegura l’entitat.

El seu origen es remunta a l’any 1625 quan es va iniciar la festa per a “recordar la labor de l’orfenat fundat per Sant Vicent Ferrer en 1410 i que acabava d’adoptar llavors aquell any el nom de Col·legi Imperial de Xiquets Orfes de Sant Vicent Ferrer”.

Els xiquets orfes que va acollir el Col·legi Imperial i que eixien en aquelles processons històriques vestits de dominics per a recollir donatius, “vivien en un hospici al carrer Sant Vicent, fundat pel sant dominic valencià enfront de l’església de Sant Agustí i es van traslladar aquell 1625 a una nova seu, coneguda com la ‘Casa de l’Emperador´, en ser donada per l’emperador Carles V i situada en l’actual carrer Colón, de València.

Des de llavors, en el seu record, es realitzava la processó interrompuda enguany.

CatalàEspañol