La Diputació deixa ‘la taxa turística’ fora de debat mentre el sector empresarial reitera l’oposició a la seua possible implantació

La majoria d'associacions d'hostaleria i turisme es reafirmen en la seua negativa i els preocupa que se'n torne a parlar, més encara quan el secretari autonòmic de Turisme, recordava este divendres a Castelló que el debat "no està damunt de la taula".

Només quatre dies després que el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer deixara clar que el ‘cíclic i reiterat tema‘ de la implantació d’una possible taxa turística a la Comunitat Valenciana “no estava damunt de la taula”, el PP provincial ha presentat al Ple de la Diputació d’este dimarts, una moció per a oposar-se a la hipotètica implantació d’aquesta taxa, que ha estat rebutjada.

Cal recordar que es tracta d’una figura tributària consolidada ja en moltes altres comunitats i en molts altres països. Tot i que tant a la província de Castelló com a la comunitat resulta objecte d’enfrontament en moltes ocasions i tampoc troba una postura única i consensuada al cent per cent entre l’empresariat de l’hostaleria i turisme. Encara que la posició més reiterada i àmpliament majoritària és que els desavantatges superarien a les possibles repercussions positives, en termes recaudatoris.

Agrupacions de professionals d’hostalers i restauradors com ara Hosbec ja s’hi han posicionat en contra, argumentant que la comparativa amb l’experiència d’altres Comunitats no és exportable ni equiparable amb la nostra i que deixaria els professionals de la Comunitat Valenciana, “en especial els que estan dins de la legalitat” en desavantatge i per tant resultaria discriminatòria i una gran pèrdua amb un impacte turístic negatiu.

Postura coincident amb la d’Ashotur, on el seu president, Carlos Escorihuela no únicament reitera la negativa del sector sinó que afegix que els preocupa que alguns polítics continuen parlant del tema “quan des del dia u es va dir que no s’implantaria esta taxa!”, apunta contundent.

I és que tot i que este debat fa molts anys que reapareix de manera cíclica, s’ha de recordar que les declaracions de fa pocs dies de l’actual alcalde de València, Joan Ribó, sobre els beneficis de la implantació d’aquesta mesura, van reobrir un debat que no sols ha enfrontat partits polítics sinó que “inquieta” molts dels professionals del sector per les possibles repercussions.

Tal vega per això, pel que fa al plenari d’este dimarts, a la Diputació Provincial de Castelló, la moció del grup Popular, presentada pel portaveu del Grup Popular, Vicent Sales, que ha estat rebutjada, també ha comptat amb la intervenció de la diputada de Turisme, Virginia Martí, que en nom de l’equip de govern ha acusat el PP d’intentar  provocar un enfrontament amb el sector, creant un problema que en realitat no existeix. Pel que fa a l’argument dels populars, Sles ha parlat de que esta taxa suposaria un “obstacle per el turisme”. Argument similar al que també ha mantingut Ciudadanos.

Martí per la seua banda també ha afegit la postura de la Generalitat Valenciana, reiterada el divendres passat, en una roda de premsa celebrada en la mateixa Diputació, on el secretari autonòmic de Turisme insistia en què no era un assumpte que estiguera en estos moments tractant-se.

D’altra banda, Ignasi Garcia, també integrant de l’equip de govern, ha explicat el rebuig del Grup de Compromís a la moció sobre la taxa turística qüestionant que bàsicament, pels populars…”qualsevol aportació, impost o taxa, és la ruïna del nostre teixit productiu i la pobresa generalitzada. Garcia ha qualificat la postura dels populars de “dogma de fe”, argumentant que és un dogma “perquè les demostracions empíriques i la resta d’experiències conegudes a tot el món constaten que la taxa no suposa la fi del sector, com s’ha comprovat a Barcelona, França, Portugal o Alemanya, on s’ha incrementat el nombre de visitants”.

ValenciàEspañol