viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El ‘Te Deum’ l’únic acte multituinari del 9 d’octubre que desafia el coronavirus

El Cardenal ha oficiat la missa solemne amb motiu de l'aniversari de la dedicació i consagració de la Seu a l'Assumpció de Maria després de la Reconquesta

El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, ha indicat hui, divendres, Dia de la Comunitat Valenciana, durant la missa solemne que ha presidit en la Catedral, que el 9 d´Octubre “ens uneix a tots els valencians per a construir una societat valenciana en la qual les persones puguem desenvolupar-nos íntegrament amb un nou art de viure, que no és un altre que el Regne de Déu, d’amor i de justícia, de veritat, de caritat i fraternitat, en el qual es proclamen feliços els últims, els marginats, els pobres, i els perseguits”.

El Cardenal ha oficiat la missa solemne amb motiu de l’aniversari de la dedicació i consagració de la Seu a l’Assumpció de Maria després de la Reconquesta i el solemne Te Deum, en la Catedral, que ha sigut el centre dels actes commemoratius enguany marcats per les dificultats derivades de la pandèmia però on s’ha viscut un Nou d’Octubre molt emotiu amb moments d’aplaudiments i ovació a la Senyera, portada per Lo Rat Penat, i de goig en commemorar el restabliment de la fe cristiana a València.

En la seua homilia, el cardenal Cañizares ha expressat que “l’Església a València vol contribuir a difondre cada vegada més el bé de la justícia i caritat on siguen proclamats preferits els últims” i amb relació al “nou art de viure” ha indicat que és el que edifica “una nova cultura de la vida i una nova civilització de l’amor, el que ens ensenya a viure en unitat amb tots, amb les nostres particularitats pròpies, però sent conscients que formem part d’una unitat superior, d’un projecte històric del qual formem part Espanya, Europa, el món sencer, en el qual l’Església universal treballe per la unitat i el bé comú”.

Igualment, recordant paraules de qui va ser arquebisbe de València monsenyor Miguel Roca, ha convidat als laics a “recollir el testimoniatge dels cristians que en la nostra història han contribuït al creixement del nostre poble perquè, actuant des dels diversos sectors de la vida pública: humans, socials, culturals, econòmics, laborals o polítics, col·laboren a la llum de l’Evangeli perquè el nostre poble valencià progresse cap a metes més altes d’humanitat, de pau i felicitat com Déu dona als seus fills – i com diu i canta el nostre Himne de València- per a ‘ofrenar noves glòries a Espanya´, és a dir, al bé comú”.

Durant l’eucaristia, concelebrada pels bisbes auxiliars de València monsenyors Esteban Escudero i Vicente Juan; el bisbe emèrit de Lleida, monsenyor Juan Piris, i el capítol de la Seu, el Cardenal ha indicat que este Dia de la Comunitat Valenciana “celebrem l’esdeveniment més important de la nostra història com a poble”.

Així, “són fonaments en els quals es construeix un projecte de vida de Jesucrist en el qual s’obri un gran futur de llibertat, de pau, de concòrdia i de reconeixement de la dignitat de tot ésser humà, de solidaritat i acolliment als més pobres i d’amor de misericòrdia i de perdó, sense venjances ni odis i d’unitat sense discriminacions ni exclusions de ningú i d’autèntica fraternitat com ens recorda el papa Francesc en la seua nova encíclica basada en l’amor”.

Igualment, segons ha expressat l’Arquebisbe de València, “este dia com aquell llavors en el segle XIII- ens incumbeix als membres de l’Església que està a València a treballar amb tots els homes en l’edificació d’un món més humà i just, nou”.

“Els membres de l’Església estem cridats a fer possible, braç a braç amb uns altres, que sorgisca una humanitat nova feta d’homes i dones nous; estem cridats a evangelitzar a proclamar i viure un nou estil de viure que és l’Evangeli de l’alegria i de la caritat, l’esperança i la llibertat, la veritat i de la vida, la justícia i reconeixement de Déu”. “Com a cristians hem d’aportar a la nostra societat el valor humanitzat de l’Evangeli i la fe cristiana”, ha afegit el Cardenal.

Per primera vegada, ha sigut interpretat l’Himne de la Comunitat València i l’Himne nacional

Hui, Dia de la Comunitat Valenciana, les celebracions han donat principi en la Catedral amb el rés de Laudes i la celebració de la missa solemne oficiada per l’Arquebisbe després de la qual ha tingut lloc el tradicional Te Deum en el qual, per primera vegada, s’ha inclòs la interpretació a l’orgue de l’Himne de la Comunitat Valenciana i, seguidament, l’Himne nacional.

Igualment, després del Te Deum, el Cardenal, acompanyat dels Bisbes, el Cabildo i sacerdots presents s’han dirigit a la tomba d’Ausiàs March en la Seu, on Lo Rat Penat ha col·locat una corona de flors i l’arquebisbe, una vela.

Tots els actes previstos s’han celebrat “complint les mesures sanitàries establides a causa de la pandèmia de Covid-19, amb limitació de l’aforament, i per a facilitar la participació dels fidels s’han retransmés en directe pel canal YouTube de la Catedral de València”.

La Senyera de Lo Rat Penat, rebuda a la Porta dels Ferros

A causa de la pandèmia, enguany no s’ha pogut celebrar la processó amb la Senyera de Lo Rat Penat des de la seu de l’entitat fins a la Seu sinó que la bandera ja es trobava en la Catedral una vegada ha començat la celebració.

Quan ha acabat la missa, la Senyera ha eixit de la Capella del Sant Calze per a ser rebuda a la Porta dels Ferros pel Cardenal i el Cabildo per a, d’esta manera, entrar de manera solemne a la Seu, mentre els fidels presentes romanien en els bancs entre aplaudiments durant el pas de la Senyera i una vegada situada enfront de l’altar, ha donat principi el solemne Te Deum.

Este any a causa de les restriccions per la crisi sanitària, la Coral Catedralícia no ha pogut interpretar el que va compondre José Climent, canonge prefecte de música sacra de la Catedral i director honorífic de la Coral mort en 2017. En el seu lloc, un quartet de veus ha entonat un Te Deum en gregorià sota la direcció de Luis Garrido.
El Te Deum -expressió llatina que es tradueix com ´A tu Senyor et lloem’- s’interpreta cada 9 d’octubre en commemoració de la conversió al cristianisme del Regne de València, en el mateix dia de l’any 1238, després de l’entrada de Jaume I a la ciutat, quan va ser dedicada i consagrada a l’Asunción de Maria la Catedral.

Les campanes han acompanyat tots els actes

La celebració en la Seu va començar el dijous, 8 d’octubre, amb les primeres vespres que les campanes del Micalet van anunciar amb el toc de cor. Posteriorment, es va realitzar el volteig de les campanes majors marcant el temps de la festa.

El 9 d’octubre el volteig de campanes s’ha iniciat mitja hora abans de la celebració de la missa capitular i les campanes han tornat a sentir-se al principi del Te Deum, al final, i a les dotze del migdia.

Últimas noticias

Contenido relacionado