Teixits que són molt més

La regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana escriu un article d'opinió per la celebració del 25N.

Poc a poc, l’Avinguda Cardenal Tarancón de Borriana va prenent color morat amb tots els teixits i pots de #filsperlaigualtat i #filscontralaviolenciadegenere. Teixits i pots que han configurat persones de totes les edats i de diferents entitats socials, educatives i festeres. Hi ha qui esta actuació li sembla banal o inclús que poca relació té amb la violència de gènere però res més lluny de la realitat. Eixes «bufandes» han suposat el treball col·lectiu i per l’objectiu comú de mostrar el suport a les víctimes de la violència de gènere de més de 2000 persones. Algunes hauran reflexionat més que altres, evidentment. Així ha de ser.

Però en definitiva, hi ha hagut molta gent distinta reflexionant a diferents nivells i amb raonaments d’allò més diversos. Això sempre resultarà positiu per al demà en tant ens permet aprendre sobre la pràctica a implicar-nos socialment, a construir col·lectivament i a millorar l’entorn al que vivim. És també positiu per a la prevenció de la violència de gènere perquè, no ens enganyem, eixa és la base de la no-violència. Persones i entitats reflexives, que entenen que totes i tots som igual de vàlids, que admetem idees diferents des del respecte i que es relacionen des dels bons tractes amb l’altra. Tot això és el projecte de #FilsperlaIgualtat a més d’un recordatori constant en un lloc molt transitat de la nostra població.

Som de les poblacions amb més altes xifres de víctimes de violència de gènere i això evidentment és producte de moltíssims factors i és per això que des de la Regidoria d’Igualtat treballem a diferents nivells i continuarem fent-ho. Els eslógans del «no estàs sola» es queden en això si darrere no hi ha fets. Les víctimes -en plural, ja que són moltes i no sols les dones que són les principals víctimes, també les seues criatures, família, amistats…- necessiten que actuem i que ho fem més enllà del 25N. Necessiten un canvi de paradigma social i per elles encetem el camí i no defallim tot i portar dons anys amb negacionistes al plenari municipal. Així, pel que fa a l’atenció a les víctimes, tenim creada una mesa de coordinació en temes de violència de gènere a la que participen agents del Jutjat, Sanitat, Guàrdia Civil, Policia Local, Serveis Socials, Igualtat i Educació.

A més a més, el any vinent comptarem amb el Programa Juntes, per a víctimes de violència de gènere que ofereix la Creu Roja i que enguany ha estat premiat per la Generalitat. Però a més, centrem esforços també per la prevenció de la violència de gènere i en eixa línia impulsem el Pla d’Igualtat Municipal i ens aliem al Consell de la Joventut donant suport a totes les seues iniciatives, encara que hi haja qui vulga destruir el seu treball. Fomentem la coeducació a tots els centres educatius de la ciutat, des de les escoletes d’infantil fins a l’Escola d’Adults, oferint formació als claustres i oferint-los assessorament així com una coordinació contínua. Per això, el any vinent oferirem formació afectiva a la joventut local i tornarem a llançar l’Escola Municipal d’Igualtat. I en eixa línia estem i seguirem tot i la crisi econòmica i tot i els negacionistes, perquè les desigualtats que provoquen la violència de gènere estan arrelades en un sistema que ha de canviar i això sols s’aconseguirà amb pedagogia, treball constant i polítiques transversals que necessiten recursos i de la implicació de tota la societat. Ara més que mai, seguim avant teixint #filsperlaigualtat.

Maria Romero Cano
Regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Borriana.