Els efectes del temporal sobre el patrimoni monumental de Peníscola

Després de la primera jornada de temporal marítim, Peníscola ja ha identificat greus efectes sobre el seu patrimoni monumental.

L’alcalde de la localitat, Andrés Martínez, ha posposat la seua visita a Fitur per poder estar personalment en la valoració dels danys del temporal.

Tot i que està previst que demà dijous, Dia de la Comunitat Valenciana, sí que puga estar present a la Fira Internacional de Turisme per promocionar Peníscola com a ciutat de cine.

Després de la primera jornada de temporal marítim, Peníscola ja ha identificat greus efectes sobre el seu patrimoni monumental. Als peus del Barri antic, enfront de la muralla renaixentista, en la cara nord de la ciutadella, s’ha identificat un forat que, a força dels colps de mar, està erosionant el ferm de la zona que en estos moments és ja molt inestable.

L’Ajuntament ha acordonat la zona i prohibit el pas. “Estarem molt atents a l’efecte d’este intens temporal marítim al nostre litoral, molt especialment a tot l’entorn del tómbol que forma el Conjunt Històric Artístic; recordem que en l’últim temporal de mar es van produir despreniments en els penya-segats, així que quan amaine, haurem de realitzar un reconeixement de la zona exhaustiu per a valorar possibles danys i programar accions de recuperació” ha explicat el mateix alcalde, Andrés Martínez.

L’Ajuntament de Peníscola coordina serveis i ha fet un primer balanç del funcionament del dispositiu d’emergències activat després de la primera jornada de temporal. Des de Policia Local no s’ha informat d’incidents greus, s’han produït dos rescats i múltiples atencions a conseqüència del temporal. Al costat del consorci Provincial de Bombers s’ha fet ja una primera visita a la zona litoral més afectada per a programar el desplaçament de bombes de buidatge d’aigua, si fóra necessari. L’alcalde, Andrés Martínez, ha ratllat la situació de “greu” en el litoral a conseqüència de l’important temporal marítim, “que ha esborrat pràcticament la platja i ha provocat el tall del trànsit en la Avda Papa Lluna, que discorre paral·lela al passeig marítim”.

Les màquines retroexcavadores ja estan treballant per retirar les branques i algues que ha desplaçat la mar fins al vial per a millorar la mobilitat en la zona. “Estic en contacte permanent tant amb Generalitat com amb el Ministeri, des de Costes, estem tots esperant els últims espartanes del temporal per a finalitzar les nostres valoracions i coincidim tots que els efectes són importants i haurem de treballar coordinadament” ha assegurat Martínez. En estos moments s’està treballant també en els accessos a la zona sud. Des de Costes s’ha informat el consistori de la persistència del temporal marítim fins a les set hores de la vesprada de hui “pel que fins que no finalitze este episodi no podrem realitzar un balanç real de danys ni coordinar un dispositiu complet de neteja, però sí que estem ja treballant a facilitar en la mesura que el temporal ho permet, la transitabilitat de les diferents zones més afectades” ha assegurat el primer edil.

Durant la jornada de hui els centres educatius de la localitat romanen tancats i les previsions meteorològiques apunten al fet que en la jornada de hui continuaran les pluges i l’alerta taronja. Als peus del Barri antic, enfront de la muralla renaixentista, en la cara nord de la ciutadella, s’ha identificat un forat que, a força dels colps de mar, està erosionant el ferm de la zona que en estos moments és ja molt inestable.

L’Ajuntament ha acordonat la zona i prohibit el pas. “Estarem molt atents a l’efecte d’este intens temporal marítim al nostre litoral, molt especialment a tot l’entorn del tómbol que forma el Conjunt Històric Artístic; recordem que en l’últim temporal de mar es van produir despreniments en els penya-segats, així que quan amaine, haurem de realitzar un reconeixement de la zona exhaustiu per a valorar possibles danys i programar accions de recuperació” ha explicat el mateix alcalde, Andrés Martínez.

L’Ajuntament de Peníscola coordina serveis i ha fet un primer balanç del funcionament del dispositiu d’emergències activat després de la primera jornada de temporal. Des de Policia Local no s’ha informat d’incidents greus, s’han produït dos rescats i múltiples atencions a conseqüència del temporal. Al costat del consorci Provincial de Bombers s’ha fet ja una primera visita a la zona litoral més afectada per a programar el desplaçament de bombes de buidatge d’aigua, si fóra necessari. L’alcalde, Andrés Martínez, ha ratllat la situació de “greu” en el litoral a conseqüència de l’important temporal marítim, “que ha esborrat pràcticament la platja i ha provocat el tall del trànsit en la Avda Papa Lluna, que discorre paral·lela al passeig marítim”. Les màquines retroexcavadores ja estan treballant per retirar les branques i algues que ha desplaçat la mar fins al vial per a millorar la mobilitat en la zona.

“Estic en contacte permanent tant amb Generalitat com amb el Ministeri, des de Costes, estem tots esperant els últims espartanes del temporal per a finalitzar les nostres valoracions i coincidim tots que els efectes són importants i haurem de treballar coordinadament” ha assegurat Martínez. En estos moments s’està treballant també en els accessos a la zona sud. Des de Costes s’ha informat el consistori de la persistència del temporal marítim fins a les set hores de la vesprada de hui “pel que fins que no finalitze este episodi no podrem realitzar un balanç real de danys ni coordinar un dispositiu complet de neteja, però sí que estem ja treballant a facilitar en la mesura que el temporal ho permet, la transitabilitat de les diferents zones més afectades” ha assegurat el primer edil.

Durant la jornada els centres educatius de la localitat romanen tancats i les previsions meteorològiques apunten al fet que en la jornada de hui continuaran les pluges i l’alerta taronja.

ValenciàEspañol