martes, 23 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Tensió, amenaces i fractura de l’equip de govern marquen l’últim ple de l’any a Castelló

Omar Braina, reconeix que el vot de Compromís que ha impedit que prosperara l'esmena presentada per PSOE i Podem-EU, "mina la confiança" però s'absté de parlar de les "conseqüències" amb les que ha "advertit" Pilar Escuder des del faristol del Plenari.

L’últim Ple de l’any de l’ajuntament de Castelló deixa una crònica carregada d’interrogants futurs sobre les conseqüències polítiques i socials d’una votació, referent a la convocatòria de l’Assemblea de Festes, que posa en joc la continuïtat de tots dels socis de l’equip de govern o si més no, les repercussions que este vot “coherent” segons ha defensat Compromís, pot tindre en una possible reestructuració de les regidories.

De fet, en acabar el plenari, Omar Braina ha reconegut que “evidentment la posició de Compromís mina la confiança dins del si d’equip de govern, però ara toca, amb serenitat, reflexionar i valorar el que ha passat i cap a on volem anar”. És a dir, que tot i la prudència davant els micròfons de la premsa, està clar que Compromís pagarà un preu pel seu posicionament.

És més, abans de la votació, en el seu torn de paraula, la Presidenta del Patronat Municipal de Festes, Pilar Escuder ja ha deixat clar que si l’esmena que havia presentat PSOE i Podem-EU no tirava endavant s’obriria “un nou escenari de governabilitat municipal. Serà un abans i un després!”. “Només espere que els grups municipals actuen amb responsabilitat i assumisquen les conseqüències del seu vot”.

Però amb tot, el més ‘anecdòtic’ és que Braina, en referència a l’aprovació d’esta moció presentada PP i Ciudadanos (Cs), en la qual es demana a l’organisme municipal competent que convoque, en un termini no superior a 15 dies, l’Assemblea General de Festes amb la finalitat de què l’òrgan puga votar la renovació de la Junta de Festes, ha aclarit que la transcendència jurídica de la moció que s’ha aprovat és “cap” perquè “no és competència legal d’este ple convocar l’Assemblea de Festes ni res per l’estil, encara que el que  es farà és donar trasllat al Patronat de Festes perquè, si ho estima oportú, convoque l’assemblea quan haja de fer-ho”, ha manifestat.

És a dir, que en termes pràctics, l’acalorat debat encés arran de la decissió del Patronat, a través de la ja “mítica” votació del Consell Rector, en la qual decaia la Junta de Festes, i els posicionaments que este dijous s’han portat al plenari, de res serviran perquè el Ple l’única cosa que farà serà traslladar el resultat d’esta votació, però no pot obligar al Patronat que la complisca i menys en els termes específics que estableix el text.

A més, sembla que en cas d’acceptar que es convocara l’Assamblea, com ja s’ha manifestat per part del Patronat, de nou “els tempos” serien un altra qüestió que amb tota probabilitat podria donar-se dins d’uns quants mesos.

LES FRASES MÉS COMENTADES DEL PLE

Quasi tres hores de plenari en un ordre del dia on bàsicament dos temes han copat el 70% del temps, donen per molta oratòria, la majoria preparada però alguna improvisada. Per això, les intervencions dels regidors d’este últim ple de l’any han deixat també frases per al record, amb més o menys encert que en molts casos han tirat de metàfora o de visceralitat.

Dol per la “mort de la democràcia”

Per part de Ciudadanos, els membres del grup municipal han acudit “vestits de dol en senyal de la mort de la democràcia”, com han explicat els seus regidors, argumentant que l’actitud impositiva de l’equip de govern en temes com el la derogació del Codi de Bon govern actual i l’adhesió a un altre o la decisió en tema de festes, suposava una falta de democràcia. Paraules que han sigut recriminades per un indignat, portaveu de Podem-EU que ha afirmat que era “molt greu” parlar en eixos termes.

De “cómplices” i “escuderas

Una altra de les frases l’ha protagonitzada la popular Maria España en afirmar, dirigint-se a Pilar Escuder que no era més que “l’escudera de la senyora Marco”. “Vosté no és més que un altre pas dins de l’estratagia de la Sra. Marco per controlar les nostres festes”, ha afirmat. Una afirmació que ha tingut immediata resposta, per al·lusions de l’alcaldessa: “Jo no necessite cap escudera. Tal vegada vosté, sí!”.

I entrant dins del camp semàntic de la batalla històrica, el socialista Omar Braina també s’ha referit a “la dreta més rancia….” i “a qui s’alinea amb ells, còmplices de la seua política de terra cremada”.

La referència als ‘absents’

Cal afegir també que a part dels presents, el repartiment dialèctic ha tirat ma també de memòria i noms com Brancal, Bellido o Pérez s’han tornat a escoltar al Plenari. Així, Ignasi Garcia s’ha referit de nou a les acusacions, ara resoltes a favor seu, que li van costar la vicealcaldia a Ali Brancal. I en referència a eixe procés ha qualificat al, en aquell moment, regidor popular, Pérez Macián com “una de les pitjors figures de la política”.

Per la seua part, Begoña Carrasco ha respost amb un contundent “a la Sra. Brancal la dejaron caer ustedes, no el PP”. També en les afirmacions dels populars sobre la “pretensió de controlar les festes”, de la que el PP ha acusat al govern socialista, ha aparegut el nom de Bellido, tant per part de Vox com dels Populars.

LES INTERVENCIONS MÉS ‘COMPLICADES’

Pel que fa a les intervencions, considerades, per la majoria dels presents, més complicades, ja que cal dir que en esta ocasió el Saló de Plens, tenia més públic de l’habitual, entre ells representants o persones vinculades al món fester a més de coneguts simpatitzants de partits polítics, la de la portaveu de Compromís, Verònica Ruiz, explicant amb “pedagògica claredat”, les raons per les quals el seu grup no donaria el suport a la moció presentada pels seus socis, ha estat una de les més comentades per la narració dels esdeveniments i per les conseqüències que eixa postura suposaria pel futur de l’Acord de Fadrell.

“Per coherència no podem donar suport a la seua esmena (…) El nostre posicionament sempre ha segut el mateix (…) Vam defensar el compliment dels estatuts que encara estan en vigor (…) Considerem que per coherència també ens vam comprometre a complir les conclusions de l’acord del Congrés Magdalener.”, ha explicat la regidora de Compromís. “El nostre vot és un vot a la demanda col·lectiva i és un vot de coherència”, ha conclòs.

També la presidenta del Patronat, Pilar Escuder ha tingut, a més de les seues intervencions en el debat previ a la votació, l’oportunitat d’explicar en compareixença, moltes de les qüestions que s’han posat en entredit. Dins el seu discurs hi ha hagut citacions estatutàries per explicar les competències de cada òrgan vinculat a les festes, hi ha hagut també reiteració pública del seu compromís amb les festes de Castelló, però sobretot, Escuder ha insistit a haver-se reunit “amb tots els col·lectius” i en no fer mai, “res que poguera perjudicar les festes”.

Per últim, també s’ha referit al “to personal” que han adquirit algunes de les acusacions rebudes durant estos dies. Així mateix ha demanat disculpes públiques si les seues paraules havien pogut ser malinterpretades.

 

 

 

Últimas noticias

Contenido relacionado