15.7 C
Valencia

Alerten d’una tercera onada de contagis si es relaxa el control de la Covid-19 per Nadal

El president del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana recorda que baixar la guàrdia "pot posar en escac l'assistència sanitària i saturar els hospitals al gener i febrer".

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

La relaxació de les mesures contra la propagació de la Covid-19 durant les festes nadalenques per a fomentar l’activitat econòmica i afavorir les trobades familiars pot abocar a una altra tercera ona de contagis si no s’adopta una postura de responsabilitat individual. El president del Consell d’Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA), Juan José Tirado, insisteix que baixar la guàrdia “pot posar en escac l’assistència sanitària i saturar els hospitals al gener i febrer”.

Sanitat ha advertit que el 92% dels brots d’origen social a la Comunitat Valenciana procedeix de reunions amb familiars o amics. “Una xifra molt elevada que ha d’atenuar-se per a no perjudicar els professionals d’Infermeria que atenen la població als hospitals, centres de salut i residències de majors”, segons el president del CECOVA, qui reitera que cal prendre-ho “de debò i seguir les recomanacions per a evitar els contagis”.

Davant les propostes per a ampliar el nombre de persones que es poden reunir en les dates més especials de Nadal, com a Nit de Nadal, Nit de cap d’any o Reis, recorda que la fusió d’ambients diversos en el si de les llars pot contribuir a la transmissió de la pandèmia. Tirado indica que existeix “més risc de contagi si es reuneixen tres famílies de dos membres (6 persones en total), que si ho fan dos famílies de sis membres (12 persones), per la qual cosa aprova el concepte de ‘família bambolla’, que ja han proposat algunes regions, com a baròmetre per a mesurar el risc de contagi. No es tindria per tant en compta el nombre de persones reunides, sinó el nombre d’unitats familiars”.

Encara que la normativa permet la mobilitat nocturna fins a la una de la matinada en dies assenyalats com a Nit de Nadal i Nit de cap d’any, el màxim representant de la professió d’Infermeria de la Comunitat Valenciana prega a la ciutadania que s’eviten les festes descontrolades fins a l’alba ni balls ni música que aglutinen una multitud en les places i llocs de trobada habituals. “Este autocontrol serà la mesura més efectiva perquè no es complisquen els pitjors auguris de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que vaticina que una relaxació del control social del coronavirus desembocaria en una tercera ona abans de començar la vacunació que es preveu per a finals de gener”, recorda Tirat.

- Publicitat -

El president del CECOVA exposa a més que han de mantenir’s totes les mesures de prevenció: màscara, llavat de mans, distància física, mantenir finestres i portes obertes en la mesura que siga possible i minimitzar nombre de contactes. D’igual manera, redunda en què les reunions familiars se cenyisquen als grups de convivència i que els confinaments nocturns es mantinguen, així com evitar tots els viatges innecessaris i reduir les visites a les residències de majors “fins que no es confirme la disminució de la càrrega viral”.

Quant a les celebracions nadalenques, religioses o esportives, com la carrera popular Sant Silvestre, recalca que s’ha d’afavorir el ús més gran de l’espai públic a l’aire lliure. Una mesura que també han d’adoptar els esdeveniments culturals, hostaleria i comerç: “S’han de fer compres escalonades en el temps i programades amb antelació, i minimitzar la mobilitat”.

- Publicitat -

Finalment, el CECOVA insta les administracions competents que augmenten la freqüència d’horaris del transport públic al màxim “per a evitar les aglomeracions, garantint una adequada ventilació i que la població compleix les mesures de prevenció, que inclouen no parlar ni menjar i fer un ús correcte de la màscara”.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Apunt

Segueix-nos

13,650FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -CJCV
- Publicitat -Plataforma
- Publicitat -Apunt

Notícies relacionades

- Advertisement -

: Valencià