domingo, 21 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Un altre terratrémol més fort que el del divendres es fa sentir en La Ribera

La terra torna a temblar a Algemesí, esta vegada un terratrémol enregistrat molt a prop del nucli urbà s’ha fet sentir en altres poblacions com Carlet. Esta vegada el terratrémol ha arribat a tindre una magnitud de 2,8 en l’escala de Ritchter però s’ha fet notar més que el del passat dijous perquè el seu epicentre s’ha enregistrat a només 11 kilòmetres de profunditat.

L’incident que ha ocorregut a les 22.27 de la vesprada. El servei d’emergències de la Generalitat 112 només ha rebut dos avisos telefònics avisant de la percepció del sisme, cap d’elles per a alertar de danys materials o personals segons el servei de Coordinació i Comunicació d’Emergències.

¿Què fer si ocorre un terratrémol?

L’Institut Geogràfic Nacional ha publicat informació molt útil que mostra gràficament i de forma resumida que fer abans, durant i després d’un terratrémol.

Viure un terratrèmol pot ser una de les experiències més terribles que una persona puga tenir. Clàssicament el sòl ha sigut nostra referència, la qual cosa mai va a fallar sota els nostres peus. ¿Què podem pensar quan s’agita com un penell davant el vent? Aquest esdeveniment fa que moltes persones es deixen portar pel pànic i actuen sense reparar mínimament en les conseqüències.

En l’estat actual de coneixement és impossible predir l’ocurrència d’un terratrèmol en un determinat lloc i data. No obstant açò, encara que açò poguera fer-se, de poc ens serveix si només tenim unes hores o amb sort uns dies per a reaccionar. En aquest supòsit amb gran seguretat salvarem les nostres vides, però si abans no hem pres unes mínimes mesures podrem perdre la nostra llar o estar llarg temps abandonats a la nostra sort, amb escassos mitjans per a sobreviure.

És per açò que la millor medicina avui dia siga la prevenció i la preparació per a actuar adequadament el dia que ocórrega el terratrèmol. En tots dos casos és necessari conèixer els fenòmens que es desencadenen i les situacions, a voltes inesperades, que es creen com a conseqüència de l’ocurrència d’un terratrèmol.

¿Què fer abans que ocórrega un terratrèmol?, Més val prevenir…

Una vegada que coneixem els principals efectes que causa un terratrèmol estem en condicions de prendre una sèrie de mesures conduents a disminuir els seus danys en el nostre habitatge o a prevenir les possibles manques i dificultats que ens poden ocasionar aquests danys en els primers dies després del terratrèmol.

Es pot començar identificant les possibles situacions de perill en els llocs on típicament es desenvolupa la nostra vida: a casa, en el treball, en l’escola, en el supermercat, en el carrer, etc.

A casa: imagine quins successos poden ser desencadenats per un terratrèmol i tracte d’evitar-los. Per a açò pot anar habitació per habitació i tracte de:

 • Assegurar l’ancoratge de mobles i electrodomèstics alts i pesats a la paret, evitant la seua bolcada durant la sacsejada.
 • Moure els objectes pesats a les parts baixes dels mobles per a evitar que caiguen; si açò no és possible tracte de subjectar-los mitjançant anelles, filferros o velcros a la paret o prestatges.
 • Situar els objectes fràgils en zones pròximes al sòl.
 • Disposar els mobles de manera que puga evacuar-se ràpidament l’habitatge després de cessar el terratrèmol. Evite acumular objectes que puguen entorpir les possibles vies de fuita.
 • Substituir les portes de vidre per un altre material similar que no siga tallant en cas de trencar-se.
 • Emmagatzemar productes químics (de neteja, pintures, etc) en zones ventilades i lluny d’on guarde objectes d’emergència (menjar, medicines, etc.).
 • Identificar habitacions pròximes a arbres o pals de llum o telèfon. Si un d’aquests cau sobre la seua cambra pot derrocar la paret i caure el conjunt damunt seua.
 • Localitzar mentalment les finestres, espills o qualsevol altre vidre que puga trencar-se i eixir acomiadat.

És convenient a més que:

 • Identifique les zones més segures en cada cambra: murs de càrrega, pilars, marcs de portes (que no tinguen cristall sobre ells), etc. Les habitacions grans, amb grans finestrals i pocs elements de suport solen ser més les propenses a col·lapsar durant terratrèmols. Tracte d’evacuar-les ràpidament en cas de terratrèmol.
 • Sàpia què fer en funció de l’habitació de la seua casa en què es trobe.
 • Si viu en una casa amb diverses plantes tinga almenys una escala plegable. Millor si és una en cada planta.
 • Parle amb la seua família i establisquen un lloc de reunió i qui ha d’anar a cercar als més xicotets de la família.
 • Tots els membres de la família (excepte els més xicotets) coneguen on es troben les claus de pas de l’aigua i el gas, així com el panell de fusibles de la seua casa. Assegure’s que tots saben com tancar aquestes claus o tallar el corrent elèctric en cas de necessitat. Pot ser convenient que etiquete aquestes claus, indicant clarament la posició “obert” i “tancat”.

Assegure’s tenir a mà, en llocs segurs i de fàcil accés:

 • Menjar per a casos d’emergència en quantitat tal com per a viure una setmana. Aquest menjar preferentment no ha de precisar que es conserve refrigerada, ha de ser de poca o nul·la preparació, que s’ajuste a les necessitats i gustos de la seua família (no oblide aquells que puguen precisar un règim alimentós especial) i que s’emmagatzeme en porcions equivalents a un menjar (evite “sobres” que no pot conservar adequadament). Entre aquests aliments podem assenyalar: aliments enllaunats precuinats, cereals, fruita seca, sopes instantànies, galetes, caramels, etc.
 • Aigua i llet en pols per a un període de temps similar.
 • Emmagatzeme tots dos, menjar i beguda, en llocs secs i frescs. Revise periòdicament la data de caducitat dels envasos i vaja substituint els de data de caducitat més pròxima. Situe a més els productes de data de caducitat més pròxima els primers. Guarde tot en borses o caixes de fàcil transport.
 • Utensilis de cuina (no oblide abrelatas). Coberts de plàstic i una navalla multiús. Borses de brossa. Pastilles per a barbacoa (poden servir també les pinyes de pins del jardí o bosc pròxim).
 • Roba adequada a cada estació de l’any. Productes per a la condícia personal.
 • Una farmaciola de primers auxilis. Medicines per a malalts crònics de la família. Vitamines. Benes i cicatrizantes.
 • Termòmetre. Aprenga primers auxilis si encara no sap.
 • Una caixa d’eines.
 • Extintors.
 • Molt important: tinga un xiulet, una ràdio, una llanterna i diversos jocs de piles (conservats en el seu envàs original). Revise periòdicament la data de caducitat de les piles i canvie-les en cas necessari. Pot ser convenient tenir aquests objectes en la tauleta de nit.
 • En el treball: procedisca de forma similar a la seua casa, identificant aquells objectes que poden eixir acomiadats durant la sacsejada. Organitzen un pla d’emergència i evacuació de l’oficina.
 • En l’escola: pregunte als professors sobre els plans d’emergència de l’escola. ¿Com és la seua responsabilitat i el seu paper en cas d’emergència? Assegure’s que s’ensenya als estudiants (els seus fills) què fer quan ocórrega un sisme.

¿Què fer durant un terratrèmol?

Un terratrèmol pot durar des d’uns pocs segons fins a una mica més d’un minut. Si és gran primer notarà una pertorbació moderada, les ones P, però després el sòl vibrarà violentament i possiblement perdrà l’equilibri. És també probable que no puga moure’s: nombrosos objectes que cauen, les finestres i portes que s’obrin i tanquen violentament o la seua pròpia por poden impedir-li avançar.

Independentment d’on es trobe, procure mantenir la calma i no es deixe dominar per la por. Amb tota probabilitat la seua primera reacció serà de sorpresa o de confusió. A continuació s’adonarà que es tracta d’un terratrèmol. En cap cas i circumstància cride ¡és un terratrèmol! , que pot alimentar la por d’uns altres. Millor cridar ¡A cobert! que pot ajudar al fet que algú salve la seua vida situant-se en un lloc segur.

La seua resposta dependrà d’on es trobe quan ocórrega el terratrèmol. Considerem a continuació les circumstàncies més probables:

Dins d’un edifici:

 • Continue dins fins que acabe el terratrèmol.
 • Allunye’s de tot objecte que puga caure-li damunt. Allunye’s també de finestres o espills que el cristall dels quals puga esclatar i tallar-li.
 • Evite passar sota portes amb finestrals damunt del marc de la porta.
 • Cerque una taula o moble sòlid i fique’s sota.
 • Si troba un passadís, un pilar, una cantonada de la sala o el marc d’una porta (sempre que no tinguen un finestral damunt) assega’s en el sòl, flexionant i alçant els genolls per a cobrir el seu cos i protegisca el cap amb les mans. Si té un llibre, periòdic, casc, un coixí o alguna cosa amb què cobrir el cap, faça-ho immediatament.

A casa: Seguisca les recomanacions anteriors però a més:

 • Si està en la cuina, isca immediatament d’ella. És la cambra més perillosa de la seua casa pel gran nombre d’objectes que hi ha en els armaris i que poden caure.
 • Si està descalç (en el llit, dutxa, etc.), llance una manta o tovallola al sòl i camine arrossegant els peus sobre ella per a evitar corts amb cristalls trencats. Procure ficar-se sota el llit fins que passe el terratrèmol.
 • Si està en una cadira de rodes, bloquege les rodes i cobrisca el seu cos doblegant-se sobre si mateix i cobrint el seu coll i cap amb les mans, manta o un altre objecte que tinga a mà.

En un edifici públic (supermercat, cinema, biblioteca, etc):

 • No córrega espaordit cap a l’eixida. Es pot crear un devessall humà que amb tota probabilitat provocarà més ferits que el propi terratrèmol.
 • Allunye’s de finestres o portes de cristall.
 • Si està en el cinema o el teatre tire’s al sòl, de genolls, cobrint el seu cap i coll amb les mans. Procure a més realitzar-ho en el buit de la seua butaca, de manera que els seus veïns puguen fer el propi en els seus respectius buits.
 • En espais amb prestatgeries (biblioteques, arxius, supermercats, etc.) isca dels passadissos on es troben les prestatgeries i acatxe’s, de genolls, cobrint el seu cap i coll, al costat dels laterals de les prestatgeries.
 • En l’escola faça que els xiquets i estudiants s’agenollen sota el seu pupitre, posant-se un llibre sobre el cap.

Si es troba en un vehicle conduint:

 • Detinga lentament el vehicle, en el voral de la carretera.
 • No pare mai sota o sobre la plataforma d’un pont. Tampoc al costat de pals.
 • No isca del vehicle fins que acabe el terratrèmol.
 • Procure no bloquejar la carretera.

Si es troba en el carrer:

 • Allunye’s

Últimas noticias

Contenido relacionado