20.9 C
Valencia

Investigadors obtenen un prototip d’un test alternatiu a les PCR “ràpid, barat i de fàcil ús”

La UPV, Fisabio, el IIS La Fe i el CIBER-BBN treballen en un nou sistema de detecció de COVID-19 ràpid, barat i de fàcil ús, alternatiu a les PCR.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

La detecció precoç de COVID-19 es duu a terme en estos moments principalment mitjançant PCR, la prova que ofereix major alt nivell d’especificitat i sensibilitat, però que requereix equips costosos, laboratoris especialitzats i personal expert.

Un equip d’investigació coordinat per la Universitat Politècnica de València (UPV) i en el qual participen també personal de FISABIO, de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) i del CIBER-BBN treballa pràcticament des que va esclatar la pandèmia en una alternativa a les PCR. Fruit d’estos mesos, han dut a terme ja diferents assajos amb un primer prototip de test. Es tracta d’un test ràpid de tipus Point-of-care (POC) basat en nanosistemes amb portes moleculars, que permetria detectar de manera ràpida –en 30 minuts-, fiable i senzilla si una persona està o ha estat infectada per SARS-CoV-2.

- Publicitat -

“Entre els avantatges de les tècniques POC, destaca la seua capacitat de diagnosticar en llocs amb infraestructura limitada, sense personal especialment qualificat i sense el requisit de transportar la mostra a una instal·lació centralitzada. A més, les tecnologies de POC són eines de detecció global per a la vigilància davant possibles nous brots en el futur. El seu ús permetria la implementació ràpida de mesures de contenció, reducció dels temps de resposta terapèutica, la detecció in situ i l’ús d’un volum de mostra baix”, explica Ramón Martínez Máñez, de l’Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) en la UPV director científic del CIBER-BBN i coordinador del projecte.

Com funciona

El test ideat i desenvolupat per la UPV, FISABIO, IIS La Fe i CIBER-BBN conté suports porosos funcionalizados amb molècules capaces de bloquejar les entrades dels porus. Així, en presència d’estímul extern predefinit, la porta es “obri” permetent l’alliberament d’un indicador contingut a l’interior dels porus.

- Publicitat -

L’equip d’investigació ja ha obtingut resultats preliminars que demostren que és possible emprar seqüències del genoma específiques de SARS-CoV-2 per a activar l’alliberament d’un colorant fluorescent des d’una matriu porosa.

“S’està treballant en diversos aspectes que impliquen la detecció directa del virus SARS-CoV-2, detectar seqüències específiques d’RNA que indiquen la presència de la infecció i la detecció d’anticossos, tot això en mostres directament preses del pacient. La detecció es realitzarà mitjançant una simple mesura de la fluorescència del mitjà”, explica Elena Aznar, investigadora del CIBER-BBN en l’Institut IDM-UPV.

Primers assajos

- Publicitat -

Els sistemes desenvolupats estan sent testats amb mostres clíniques en el laboratori de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, en col·laboració amb el Dr. Javier Pemán, responsable de la Unitat de Micología i Parasitologia del Servei de Microbiologia del HUiP La Fe i del Grup d’Investigació en Infecció Greu del IIS La Fe.

“Esperem que este sistema es puga emprar tant per a detectar directament el coronavirus com per a detectar seqüències específiques d’RNA que indiquen la infecció per SARS-CoV-2 sense amplificació per PCR. El sistema s’ha assajat amb pacients del HUiP La Fe i amb persones asimptomàtiques i ha demostrat una alta fiabilitat diagnòstica, amb gran sensibilitat i especificitat, amb el que estem molt esperançats que este producte arribe al mercat i puga ser utilitzat com més prompte millor per a ajudar a controlar la pandèmia”, destaca el Dr. Javier Pemán.

Segon test per a identificar pronòstics greus

L’equip d’investigadors valencians treballa també en el desenvolupament d’un segon test dirigit a identificar pacients amb alta probabilitat de desenvolupar símptomes aguts (pronòstic greu).

I és que, entre els pacients de COVID-19, existeix un elevat nombre d’individus que desenvolupen símptomes molt lleus o que són fins i tot asimptomàtics. Tanmateix, uns altres desenvolupen símptomes molt greus. “Això podria deure’s a una resposta immunitària subòptima en relació amb les cèl·lules T o una exposició prèvia a altres coronavirus. Entendre la resiliència natural al virus pot oferir algunes de les claus per a combatre’l”, apunta el Dr. Alejandro Mira, investigador sènior del Laboratori del Microbioma Oral de la Fundació FISABIO.

La hipòtesi que remena l’equip d’investigació del Dr. Mira és que un individu és resilient o susceptible en gran part per la presència de polimorfismes en la seqüència de la proteïna ACE2, que actua com a receptor del virus, i/o per la sobreexpressió d’este receptor, que s’ha trobat relacionat amb la protecció a la síndrome respiratòria aguda severa.

D’esta manera, duent a terme una anàlisi comparativa de la seqüència gènica del gen ACE2 entre individus sensibles a la infecció (amb símptomes greus) i individus resilients (amb símptomes lleus o asimptomàtics) durant la fase infectiva i una anàlisi de l’expressió gènica d’este gen podria obtenir una eina capaç de predir l’evolució dels pacients cap a un quadre greu de la malaltia.

“Este test de pronòstic haurà d’implementar-se inicialment a l’hospital i en unes hores podrà determinar si el pacient té una variant del receptor del virus que el faça susceptible i, per tant, amb alta probabilitat de desenvolupar símptomes severs. Això agilitaria notablement el garbellat de pacients, la selecció del tractament i l’optimització de recursos i llits d’hospital, contribuint a un menor impacte sociosanitari de la pandèmia”, conclou el Dr. Mira.

Fons Supera COVID-19

Este projecte ha sigut un dels seleccionats en la convocatòria del Fons Supera COVID-19, impulsada per Crue Universitats Espanyoles, Banc Santander -a través de Santander Universitats-, i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -DiVal

Segueix-nos

13,060FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Tomatadepenjar
- Publicitat -Castelló_Alternatives
- Publicitat -Borriana_Calistenia
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

València destina 1,6M€ per a ajudar als establiments hostalers i de la restauració

Tots els establiments que van sol·licitar l'ajuda i compleixen els requisits s'han beneficiat de la subvenció per al suport al sector de la restauració

Sanitaris de l’UCI del General, desbordats per la falta de mitjans davant l’augment de casos COVID

La última víctima mortal portava 40 dies hospitalitzada. D'altra banda, personal de l'hospital denuncia que els obliguen a portar els EPIS de seguretat més hores de les recomanables perquè no hi ha prou material de protecció.

Sanitat confirma 1.517 nous casos de coronavirus en la Comunitat Valenciana i 9 morts

Per províncies: 417 a Castelló, 492 a Alacant i 608 a València.

Castelló ‘passa’ al Consell el tema de la reconversió de l’oci nocturn mentre Vila-real busca alternatives

Mentre el govern de Castelló insta a la Conselleria a què faça canvis perquè estos locals puguen traure terrasses com fa el de la restauració, a Vila-real, l'alcalde entén que açò podria generar un malestar entre l'hostaleria a la qual se li demana altres requisits.

El Consell aprova un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-real per a donar continuïtat a l’oficina PROP

Les oficines PROP mixtes faciliten els tràmits de la ciutadania amb la Generalitat i integren els principals serveis municipals.
- Advertisement -

: Valencià