València passa el seu primer toc de queda des del 23-F

No s'han destacat incidents greus durant la primera nit de restricció de la mobilitat.

A la 1:00 de la matinada estava prohibit circular o romandre al carrer, primer dia de toc de queda a causa de l’expansió de la covid-19 en la Comunitat Valenciana.

La mesura, que serà d’aplicació la resta de dies fins el 9 de desembre de la mitjanit a les 6:00 de la matinada, ha transcendit sense incidents resenyables. Només un increment del trànsit entre la mitjanit i la 1 de la matinada que mostrava com la gent apurava l’última hora abans el toc de queda instaurat.

El primer toc de queda des del 23-F

Per a molts territoris fa molt moltes décades que no s’implantava el toc de queda, però a València el record no és tan llunyà. El 23 de febrer de 1981, Jaime Milans del Bosch, capità general de la regió militar de València dictaminava el toc de queda després que Tejero donara el cop de estat al congrés. Milans del Bosch va asumir en el ban tot el control de funcions, administratives, militars i judicials del territori valencià.

Article 6é- S’estableix el Toc de Queda des de les vint-i-una a les set hores, podent circular únicament dues persones com a màxim durant el citat termini de temps per la via pública i pernoctant tots els grups familiars en els seus respectius domicilis.

Puig demana un “patriotisme responsable, solidari i fratern”, i subratlla que “en esta causa” els joves tenen “un paper crucial”

A diferència de l’ocorregut a 1981, este toc de queda s’ha declarat per a evitar un confinament absolut com en març i a instància de les comunitats autònomes, que esperen d’esta forma evitar els principals focus de contagi produïts a altes hores de la nit en festes il·legals, botellons o reunions particulars.

El president Puig, lluny de les paraules de Milans del Bosch ha assegurat que “esta és, si m’ho permeten, l’hora del patriotisme cívic: El patriotisme dels valors que ens agermanen”, ha asseverat el titular de la Generalitat, que ha apel·lat a “la responsabilitat d’una societat madura que assumeix les seues obligacions, la solidaritat amb qui pot caure malalt o perdre la vida i la fraternitat de qui no és indiferent amb la salut i a la situació econòmica i laboral dels seus veïns i veïnes. És l’hora d’aqueix patriotisme responsable, solidari i fratern”.

CatalanSpanish