La tomata de penjar d’Alcalà de Xivert, directa al plat i al paladar

La tradicional fira de la tomata s'ha transformat enguany en tot un mes dedicat a este producte autòcton on 16 restaurants oferiran menús amb esta base del 9 d'octubre a l'1 de novembre.

Alcalà de Xivert ha reinventat la seu tradicional ‘fira de la Tomata de penjar’ convertint-la en tot un mes dedicat a este producte amb jornades gastronòmiques i activitats culturals i turístiques paral·leles.

La normativa COVID de distanciament, que ha fet que enguany la concentració de venda i expositors pels carrers del municipi siga inviable, es compensa amb quatre complets caps de setmana on gaudir d’este producte directament al plat. En total són 16 establiments hostalers els que oferira des del 9 d’octubre i fins a l’1 de novembre el ‘menú de la tomata de penjar’.

LLIBRET-TOMATA-PENJAR

Es tracta de creacions i elaboracions pròpies en cada lloc on el potencial de tomata cobra forma en els distints plats. A més, als bars i restaurants també es podrà comprar el producte autòcton en els distints formats pensats expressament per este mes de la tomata de penjar.

Però a més de la proposta gastronòmica, l’octubre a Alcalà presenta també una completa guia d’activitats culturals i turístiques pensades per tots els gustos.

Des de l’obligada vista a un dels campanars més emblemàtics de tota la Comunitat Valenciana, fins a les rutes teatralitzades dels templers de Xivert conformen un ampli calendari on les activitats a l’aire lliure cobren especial protagonisme en una localitat que este estiu, tot i les circunstàncies adverses va aconnseguir ’emanorar’ els més de 3.000 turistes comptabilitzats que s’hi van acostar, segons recordava este divendres la regidora de regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Alcalà-Alcossebre, María Agut

Amb tot, Alcalà ha preparat una cuidada oferta per un mes d’octubre on el senderisme de paisatges conviurà amb exquisits postres amb confitura de tomata de penjar.

Propostes culturals

Les activitats començaran el 9 d’octubre, amb el concert “Blues de la Terreta de Horitzontal Blues a les 18.00h en el Espai d’Oci d’Alcalà. El divendres 9 i els dissabtes 17, 24 i 31 d’octubre, a les 11.00h, se celebraran les Rutes especials Tomata de Penjar en les quals es podrà descobrir el patrimoni de la localitat i conéixer millor com es cultiva i es produeix la tomata de penjar, a través d’una exposició amb la qual finalitzarà la visita.

Les activitats prosseguiran amb la ruta teatralitzada “Els templaris de Xivert”, senderisme fotogràfic, cicloturisme històric i senderisme a la Serra d’Irta.

Per a participar, és necessari inscriure’s en la Tourist Info en el telèfon 964 412 205. A més, tant l’església com el campanar d’Alcalà podran visitar-se tots els caps de setmana i festius i el Centre d’Interpretació Etnològica de Santa Llúcia estarà obert de 10.00h a 17.00h.CatalanSpanish