“Si algun dia no es deslocalitza la factoria d’Almussafes, serà perquè serem competitius “Entrevistem a l’alcalde d’Almussafes, Toni González.

¿Com valora els fets que van ocórrer el passat 9 d’octubre a la vesprada?

Lamentables, perquè pensem que qualsevol tipus de violència en qualsevol democràcia no hauria de tindre lloc i els fets foren lamentables. Perquè podem compartir o no l’opinió de les persones que es van manifestar en aquell moment però indiscutiblement els grups d’extrema dreta que es manifestaren i que d’alguna forma intentaren rebentar la manifestació és una cosa delictiva que s’hauria de fer mirar per part de la delegació de govern i que imagine que es farà cas a les denúncies que es van presentar davant de la fiscalia i la fiscalia actuarà.

¿Van en sintonia amb la persona que va penjar “Volverán banderas victoriosas” a sa casa ací el passat juliol?

Allò que passà en este poble és una cosa que puntualment passa tots els anys en festes des de fa uns anys. Possiblement no hauríem d’haver-li donat massa importància per què realment és el que estava buscant i el que hi va aconseguir.

Enguany desgraciadament haguérem d’actuar i presentar la denuncia davant de la fiscalia; però és una cosa molt puntual en el poble d’Almussafes i concretament d’esta persona, ja que no hi ha ciutadans d’Almussafes que es caracteritzen per ser d’extrema dreta i es circumscriu concretament al pensament d’esta persona. Si actuarem, era perquè era un succés repetitiu i perquè en certa manera causa un poc d’alarma social sobretot en les xarxes socials. Però no crec que hi haja un gran moviment de l’extrema dreta en la nostra comunitat.

Pensa que eixos nivells de crispació arriben a Almussafes o al seu plenari?

No, no ho veig. Per part de l’extrema dreta ja us dic que ací en Almussafes no hi ha un gran grup de persones, podria dir-vos que és esta persona i poquet més, per tant eixe problema no existeix en Almussafes independentment que puga haver-hi una gran tensió política que sí que n’hi ha entre altres forces polítiques del poble però no pel que fa a la possibilitat que l’extrema dreta ací tinga representació, ni la té pel que fa a cap regidor ni la té quant a suport electoral.

Quin balanç fa del que portem d’any en la gestió de l’Ajuntament?

Podem fer un balanç positiu encara que sone un poc típic de tots els polítics. Al cap de dos anys de mandat fas un balanç positiu. Jo sé que m’he equivocat igual que ens equivoquem tots cada dia però intente aprendre dels meus errors però estic sentint i note que les coses van funcionant i van eixint.

Nosaltres agafarem la taxa d’atur, que era una de les principals qüestions que portàvem en el nostre programa electoral, en l’11% i ara com ara està en el 7,5% i intentem anar més enllà. Hem posat en marxa l’empresa pública, els plans d’ocupació, els contactes en les empreses del polígon són cada vegada millor…, és a dir, la nostra proposta estrella que era crear ocupació en el poble d’Almussafes i baixar la taxa d’atur està ací independentment de les inversions que hem fet.
Les grans propostes nostres hui dia estan per damunt del 50% de compliment, que ens falta és indudable però hem de treballar i continuar treballant en la mateixa línia, però el balanç és positiu.

Que queda en les tasques pendents? Quins són els grans reptes d’ací a la fi de la legislatura?

Acabar de complir amb els nostres compromisos electorals. Ara mateixa anem a fer 4 gran inversions que ja estan aprovades i que començaran a desenvolupar-se en els pròxims 2-3 mesos que són: la reforma total del poliesportiu, la reforma del parc de la constitució de nou ajuntant els dos parcs, la primera fase de la reforma de les piscines i fer la ronda sud nova, que són del superàvit de l’any anterior.

Un superàvit al qual volia fer referencia perquè l’any passat en agost va eixir una notícia on deia que pràcticament estàvem en “fallida tècnica” en este ajuntament.
L’interventor cada 3 mesos sol fer un informe sobre l’evolució de l’estabilitat pressupostària de com va l’evolució del sostre de despesa allò que et diu que si dus una continuació del 95% del pressupost en projecció, significarà que et gastaràs tot el pressupost anual i t’has de gastar menys. Sempre vaig dir que nosaltres superarem eixe sostre de despesa i estàvem en possible incompliment perquè com a 1 de gener no teníem l’autorització per a posar en marxa encara els plans d’ocupació vam haver de traure diners d’on vam poder. Això era el que m’implicava incomplir el sostre de despesa ho vaig dir i ho vaig repetir mil voltes i va ser lamentable l’actitud de Compromís en els mitjans de comunicació espantant a tot el poble, llançant a més una publicació dient-ho.

Arribà finals d’any i complirem amb l’estabilitat pressupostària i amb el sostre de despesa és més teníem més diners per a poder gastar a últims d’any perquè com més t’aproximes al sostre de despesa hi ha un coeficient que multiplica per a l’any següent i tens més diners per a poder gastar l’any següent.

Considera vosté que va de la mà la vida dels almussafencs i la de la Ford?

Si haguera passat el que estigué a punt de passar al 2012, la gent no s’assabentà, però hui no coneixeríem Almussafes. Dels 9000 habitants que som ara ens hauríem quedat en uns 6000, el pressupost de l’ajuntament de quasi 16 milions haguera passat a ser d’uns 7 o 8 milions o menys, la meitat del funcionariat haguera deixat de treballar en este ajuntament i per tant s’hagueren acabat les inversions. Eixa situació va ser real en l’any 2012. Si al final es va decidir no fer la deslocalització de la factoria d’Almussafes i fer la de Genk va ser per les negociacions que van haver-hi amb les diferents forces sindicals sobretot amb UGT per què es va entendre que des del punt de vista competitiu salarialment sobretot era més factible mantenir la factoria d’Almussafes, però estiguérem a punt de què la Ford se n’anara d’ací d’Almussafes.
Ara mateixa hi ha una seguretat que la factoria estiga vinculada al poble d’uns 10-15 anys perquè hi ha una inversió fortíssima però està clar que hem de cuidar-la, perquè qualsevol dia podria passar que qualsevol factoria d’Europa fora més rendible que esta.

Considera que hi ha ciutats com Vila-real que poden plantejar els directius que hi ha llocs millors per a traslladar la factoria? És sabuda la bona relació entre José Benlloch i els directius de la productora de cotxes…

Jo personalment tinc molt bona relació en José Benlloch, a part de ser company de partit tots dos amb altres alcaldes formem part de la xarxa valenciana per la ciència i la innovació. Si José en algun moment ha pogut comentar alguna cosa imagine que farà referencia a allò que pot vindre com a inversió a la factoria d’Almussafes en els pròxims 2-3 anys.
Les inversions en innovacions s’estan accelerant de forma exponencial, de fet no seríem capaços de pensar com seria un vehicle en 10 anys. S’apostarà molt més per la conducció autònoma, el futur és que els vehicles siguen autònoms. Des d’eixe punt de vist el que ens ve ara mateixa és una nova revolució industrial, la indústria 4.0. La tecnologia serà fonamental i ja no us parle dels pròxims 10 anys sinó dels pròxims 2,3 o 4 anys el que suposara una inversió molt forta per part de totes les indústries de l’automòbil el que pot ser que signifique l’apertura de noves plantes o sedes i és possible que des d’eixe punt de vista és a allò que es podia fer referencia, ja que Vila-real té molt d’espai industrial, moltes naus que a l’època de crisi van haver de tancar i s’estaran buscant inversors.
Una possible ampliació de la factoria podrà tindre lloc en el polígon d’Almussafes gràcies a l’obtenció de més sol industrial per una ampliació natural del polígon.

Com afecta Almussafes la disjuntiva: Corredor Central-Corredor Mediterrani?

El Corredor Mediterrani és de vital importància per a la nostra comunitat, però sobretot és vital per al nostre poble. Si algun dia no es deslocalitza la factoria d’Almussafes, serà perquè serem competitius i serem competitius perquè tindrem una pressió fiscal que entenga l’empresa que és lògica, un “empar laboral” i perquè serem competitius des del punt de vista de la part de l’exportació dels nostres productes que en este cas són els vehicles de la factoria.

La Comunitat Valenciana és una comunitat exportadora, el 16% de la indústria manufactura de la Comunitat Valenciana és la factoria Ford d’Almussafes i les empreses auxiliars. Ens preocupa la situació actual en Catalunya perquè desgraciadament els que aposten pel corredor central estan intentant aprofitar la situació d’ara en Catalunya per a fer entendre que deu ser més factible ara que les inversions que es farien en Catalunya en tot el traçat del corredor mediterrani es feren per al corredor central i no al mediterrani.

El corredor mediterrani ha de ser el suport de l’economia espanyola per què el gran percentatge de la producció espanyola està en el mediterrani i nosaltres hem de traure eixos productes d’ací i cal traure’ls pel corredor mediterrani. Encara que en estos moments per la situació actual a Catalunya siga un poc complicat, hem de lluitar per aconseguir-ho.

CatalàEspañol