martes, 19 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Toni González: “Si escoltes als veïns no és tan difícil fer política perquè és plasmar el que et diu la gent del poble”

Almussafes és una localitat amb una economia lligada íntimament a la presència de Ford. A tres mesos de les eleccions municipals, el seu alcalde Toni González ens parla de com viu la localitat la situació de la factoria, de les polítiques d'ocupació impulsades des del consistori i de les expectatives de cara a la cita en les urnes del pròxim 26 de maig.

Qui és Toni González?

Sóc un veí més del poble. M’he criat en este poble i els meus fills han nascut ací. Els que ens dediquem a la política i els que arribem a ser alcaldes en este poble en concret o en qualsevol altre, no hem de perdre eixa perspectiva. Hem sigut del poble, som del poble i serem del poble.

Ford té més o menys el mateix número de treballadors que de veïns. Fins a quin punt afecten el dia a dia de la localitat les decisions de la fàbrica?

A tots els nivells, des del punt de vista pressupostari, laboral…La Ford ha marcat sempre des de l’any 76 la idiosincràsia d’este poble. Nosaltres passem de ser un poble agrícola a ser uns dels pobles industrials de la Comunitat Valenciana. Qualsevol cosa que afecte la factoria no solament afecta a Almussafes, afecta a la comarca i, per extensió, a tota la província.

Foto: Javier Zapata

Pensa que la baixada general de les exportacions també afecta el municipi?

Indubtablement. Un 16% de les exportacions de la Comunitat Valenciana són la factoria i el relacionat amb la factoria. La baixada de les exportacions afecta i, a més, afecta molt greument.

si un veí  d’Almussafes és contractat per una empresa local o per una empresa de fora, l’empresa rep fins a 3.000€ d’ajudes, compatibles amb les ajudes d’altres institucions

L’atur en maig de 2015 era superior al 14% i en novembre va baixar al 9,36% malgrat l’anunci dels ERO’s. Se treballa molt la promoció de la diversificació laboral des del consistori?

Nosaltres les xifres que agafem són les que ens dóna el Servef. Quan vàrem entrar a governar, la xifra de demandants d’ocupació no arribava a l’11%, no teníem una taxa d’atur molt gran, però un poble com Almussafes, amb la indústria que té, amb la factoria i amb les contractacions que va haver-hi en els anys 2013, 2014 i 2015, que no hi haguera una baixada de l’atur en eixe moment era incomprensible. Per això vam posar en marxa plans d’ocupació. Ara mateix la taxa d’atur està en el 7%. Jo considerava que en un poble com Almussafes, amb el potencial econòmic que té, havíem de baixar eixa xifra sí o sí. Ara, si un veí d’Almussafes és contractat per una empresa local o per una empresa de fora, l’empresa rep fins a 3.000€ d’ajudes, compatibles amb les ajudes d’altres institucions.

Foto: Javier Zapata

Almussafes mostra sempre una gran perspectiva de creixement, malgrat la mancança del corredor mediterrani. Com ho fa?

Perquè estem tenint la sort del que els empresaris estan confiant que el corredor mediterrani siga una realitat. Portem retard. Este tema el vaig comentar diverses vegades amb Ábalos abans que fóra ministre i em consta que hi ha un interés ferm en que el corredor del mediterrani es desenvolupe. De moment tots els empresaris estan tenint bastant paciència, però arribarà un moment en el qual això siga sí o sí necessari.

Com ha afectat en les rel·lacions institucionals l’arribada de Pedro Sánchez a Moncloa?

A nivell d’ajuntament molt bé perquè a més jo a Pedro el conec. El que va impulsar la seua candidatura a la Ribera Baixa i en part de la Ribera Alta vaig ser jo. Ens la jugarem i vam apostar per ell tant la primera vegada que es va presentar a la secretaria general com la segona. Pensava que sí o sí hi havia hagut una injustícia amb el que va passar en el Comité Federal del famós 1 d’octubre de 2016. Les relacions són molt bones, jo estic en el Comité Federal per tot el que va passar, així que millor impossible.

Jo tenia clar que per molt que se’m diguera que no hi havia un gran problema d’atur a Almussafes, calia millorar-ho

En any electoral presumeix d’hacer acomplit quasi tot el programa electoral. Quin ha sigut el seu repte més personal?

Les polítiques d’ocupació. Jo tenia clar que per molt que se’m diguera que no hi havia un gran problema d’atur a Almussafes, calia millorar-ho. A mi se m’asseien veïns que conec de tota la vida en el despatx contant-me les seues situacions. Alguna cosa calia fer i l’hem fet. Ara mateix estem destinant més de dos milions d’euros a polítiques d’ocupació, tenim plans d’ocupació, ajudes a la contractació per a veïns d’Almussafes, el programa Avalem Joves…

Foto: Javier Zapata

Què es deixa en el tinter d’ací a maig?

Sempre hi ha coses que no has pogut fer, bé per inexperiència perquè has promés alguna cosa que després no pots complir o bé perquè després t’adones que tampoc és tan necessari, però demanes perdó i punt. Crec que el que m’he deixat en el tinter és aprofundir més en la qualitat del treball que podem oferir des de l’Ajuntament d’Almussafes. Ara tenim capacitat per a crear ocupació, però ens falta que siga de més qualitat. A una persona que la contracten per a 6 mesos ho agrairà perquè tots els dies s’alçarà, tindrà alguna cosa que fer i podrà portar un jornal a casa, però després això s’acaba.

Pensa que Vox pot ser un factor preocupant en la política municipal?

A Almussafes no veig que Vox tinga la capacitat de presentar una candidatura hui dia, però això no és descartable en el futur. També pense que el que fa Vox és arrossegar a un sector de votants descontents. Vox ha existit sempre dins del Partit Popular. Crec que possiblement este partit serà determinant en les grans ciutats, però als pobles més xicotets no pense que hagen candidatures.

Moltes vegades m’he frenat i no he fet alguna cosa a l’ajuntament perquè he sentit al poble que no era convenient

Com ha aconseguit tindre la xifra més alta d’afiliats en la Ribera (240)?

Perquè no pot haver-hi falta de sintonia entre l’equip de govern o l’alcalde, que en este cas sóc jo, i el partit. La política ha d’anar del poble a l’agrupació i de l’agrupació a l’ajuntament. Jo sempre he tingut clar que la meua seu és la casa del poble a tots els efectes: per a tindre en compte els suggeriments, les aportacions, les possibles ajudes i les crítiques, sobretot les constructives que puguen vindre per part dels veïns del poble. Moltes vegades m’he frenat i no he fet alguna cosa a l’ajuntament perquè he sentit al poble que no era convenient. Si escoltes als veïns no és tan difícil fer política perquè és plasmar el que et diu la gent del poble.

si nosaltres no guanyem per majoria absoluta, ací hi haurà un pacte anti PSPV entre Compromís i PP

Foto: Javier Zapata

Espera repetir majoria absoluta?

L’esperança la tinc perquè en este poble o guanyem per majoria absoluta o no anem a governar perquè Compromís i Partit Popular pacten, com ja va passar. És una cosa molt estranya i més ara que es parla tant del Pacte del Botànic, però tampoc ho desmenteixen. Nosaltres ho hem denunciat en premsa i cap ha eixit a dir res i això em porta a pensar que si nosaltres no guanyem per majoria absoluta, ací hi haurà un pacte anti PSPV entre Compromís i PP. No hem fet les coses tan mal com per a no aconseguir eixa majoria, però en política una setmana és molt de temps i d’ací a maig poden passar mil coses.

Pensa que la seua responsabilitat política podria passar per València com a diputat?

Quan un està en política i li agrada la política està a la disposició del partit. Hi ha molts companys i companyes que també aspiren a ser diputats, tant en la Diputació com en Les Corts. Jo no ho descarte per a un futur, però ara estic centrat en Almussafes. Jo vull ser l’alcalde del meu poble i el que haja de vindre ja vindrà.

Últimas noticias

Contenido relacionado