miércoles, 17 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Peníscola celebra la primera Jornada sobre el “Top manta”

Els municipis s'alien en la Jornada tècnica de Peníscola sol·licitant la col·laboració del Govern per a combatre els efectes negatius del “top manta” en les economies locals.

Al llarg de tot el matí, agrupacions, professionals i càrrecs procedents de múltiples àmbits han abordat la problemàtica oferint diferents punts de visita amb els quals llançar llum a este fenomen que està ocasionant greus pèrdues en l’economia mundial.

Concretament, s’han donat cita en esta trobada representants i comandaments policials dels Ajuntaments d’Almassora, Alcalà, Alacant, Alboraia, Benicarló, Burjassot, El Campello, Moncofa, Orpesa, Onda, El Puig, Roses, El Vendrell o Vila-real. En les seues intervencions s’han reiterat les reivindicacions comunes: major presència dels cossos de seguretat de l’Estat i un treball coordinat amb les policies locals per a poder intervenir de manera eficient contra esta activitat fraudulenta.

A més, des del punt de vista jurídic, tal com ha manifestat la Jurista, Doctora en Dret, Jutge i professora de la UNED, María Estrella Muñoz, “s’ha d’aclarir la legislació relativa a esta mena de delictes, perquè és en l’actualitat molt confusa” a això, la major part de representants municipals i comandaments policials han donat suport a la necessitat d’establir un marc legal efectiu contra el problema.

Des de l’Associació en Defensa de la Marca, el seu Director General, José Antonio Moreno, ha insistit que “no és un fenomen ni de Peníscola, ni de la Comunitat Valenciana, ni del Mediterrani; és un problema global, internacional”, donant suport a la idea compartida de la dimensió supramunicipal des de la qual és necessari abordar les solucions o accions a dur a terme per a pal·liar els seus efectes sobre l’economia.

Moreno ha insistit que “l’opacitat en el sistema de distribució de les falsificacions dificulta la quantificació del problema en l’àmbit global, no obstant això, la dada es xifra en un 3,3% del total del comerç mundial”.

Tal com han explicat en la seua intervenció el tècnic de l’àrea de Comerç de l’Ajuntament de Peníscola, Betlem Miguel, al costat de la periodista del servei de comunicació municipal, Alba Boix, “A Espanya es concentra el 10% de l’activitat comercial que el “top manta” realitza en l’àmbit mundial”, una dada “preocupant” tal com l’ha catalogat el mateix alcalde de la ciutat, Andrés Martínez, durant la seua participació en la Jornada.

Altres edils, com l’alcaldessa de Roses, ha manifestat amb claredat que “no és competència dels ajuntaments resoldre un problema d’estrangeria, necessitem que les institucions superiors s’impliquen i consideren este problema greu”, apel·lant a la col·laboració estatal durant la seua participació en la taula redona que ha tancat la Jornada; taula redona moderada pel Magistrat-Jutge d’Adscripció Territorial del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana a Castelló, Jacobo Pin Gots.

Per part dels comandaments policials, s’ha reiterat la importància de la col·laboració entre cossos de seguretat i s’han compartit experiències en matèria d’intervenció. El Comissari Cap de la Policia Local d’Algemesí, Erich Vanacloig Gil, durant la seua participació en la Jornada, ha constatat que “és importantíssim evitar que el material arribe al punt de venda, intervenir en els vehicles o transports públics en els quals es desplacen els venedors amb la seua mercaderia facilita els operatius, ja que, estant en minoria, és molt complicat intervenir amb èxit en el punt de venda”.

Al tancament de la Jornada, l’alcalde de Peníscola ha recollit la voluntat dels representants municipals assistents i ha anunciat l’elaboració d’un document conjunt de conclusions que es remetrà a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies perquè es faça arribar a les institucions corresponents i, de manera conjunta, es faça arribar amb tota rotunditat i el suport del municipalisme, al Govern d’Espanya.

Últimas noticias

Contenido relacionado