Tot a punt per a les festes de Santa Pola

Publicitat

Al voltant de 1.200 festeres i festers participaran en la desfilada del Dia 3, l’Entrada Mora i Cristiana. Números que superen els de l’any anterior i que estan bastant repartits entre esquadres noves i filaes d’altres anys que es reenganxen a la Festa. Així ho assevera la presidenta de l’Associació Fester Cultural de Moros i Cristians, Maria Assumpció Pérez, qui també avançava que el bàndol Cristià ha pujat de forma proporcional en efectius, de la mateixa manera que ho ha fet el Moro, destacant l’augment dins Beduïns (comparsa que enguany celebra el seu 50 aniversari).

Maria Assumpció apunta que poden ser diversos els motius, “des que la gent va una mica millor a nivell econòmic, fins que s’ha animat més a sortir. L’any passat estaven una mica apagats i, el 2019, han tornat les ganes “.

PublicitatRovira  

Beduïns serà l’encarregada d’obrir la desfilada, tant del seu bàndol com l’Entrada del Dia 3, de la mateixa manera que Pirates fa el mateix amb els Cristians. La presidenta de l’Associació explicava que “serà un dia especial i no puc avançar res per part de Beduïns, perquè volem que sigui una gran sorpresa, ja que portem tot l’any celebrant diferents actes i, el cim, serà el Dia 3”.

Referent a això, confirmava la presència i col·laboració d’algunes filades de Novelda i d’Oriola per nodrir les files de Beduïns, “possiblement, la celebració de tots aquests actes al llarg de l’any ha fet que s’animi la gent. No tothom pot dir que porta en una comparsa 50 anys, o que està en una comparsa que suma 50 anys. Molts han realitzat un gran esforç per poder participar en aquesta ocasió tan especial “.

Una de les característiques que té la Festa a Santa Pola és que “la gran majoria de les esquadres o filades són especials. Molt poques tenen un vestit oficial. Gairebé tothom opta per un vestit especial, llogat a Villena, Elda, Alcoi. Les comparses porten molts anys llogant en certs llocs i continuen “. Un altre dels detalls que té la vila marinera és que, comptades vegades, se sol repetir el mateix vestit, “de fet, l’esquadra del meu fill i filla és l’especial de Villena de l’any passat”.

En matèria de bandes, aquest setembre també serà sonat, amb fins a 32, més els equips de megafonia per als boatos (sempre vistosos en el seu recorregut pel carrer Elx). Confirmava, almenys, dues carrosses per Beduïns, i un mínim d’una per a cadascuna de les comparses participants.

El Assalt Moro (doncs el Desembarcament ha tingut un canvi de nom), que es representarà a les deu del matí a la platja de Llevant, bat rècords de participació, “amb més de 400 persones involucrades. Sobretot, gent jove, nens inclosos “. El problema d’aquesta edició ve amb la arcabusseria i les armes d’avantcàrrega: “aquí toquem amb pedra. Cada dia hi ha més impediments amb la pólvora. De fet, els canons de petards estan prohibits i, a l’hora de disparar, s’han tirat alguns enrere. Però hi haurà, que ningú es preocupi “. 
Boatos, paladins, ambaixadors … “tots són d’aquí. De fora, no portem res, i cada any que passa ho fan millor, amb més professionalitat i espectacularitat “.
Destacava Maria Assumpció Pérez que les nostres Festes de Moros i Cristians es diferencien pels seus vestits, per la seva espectacularitat, per les seves boatos, per la seva música … “Santa Pola és diferent, ens destaquem per la vistositat. Cada població és única en si mateixa però, en el nostre cas, estem parlant d’una desfilada entretingut i ple de colorit “. A tothom, veïns, visitants i gent d’altres poblacions, anima que vegin les desfilades i les ambaixades, “que hem anat potenciant i introduint novetats. No només és el Dia 3, també l’1 i el 2. Si he de qualificar, a dia d’avui, les ambaixades, ho faria amb un deu “.
Torna a recordar que el fet posar-se una casaca o un gel·laba no et fa partícip de la Festa, “això és molt més que sortir així pel carrer. La festa és treballar tot l’any i tenir una relació entre la gent de la teva filada, la gent de la teva comparsa. Tot això crea llaços d’amistat. No només amb el teu filada, també amb gent de diferents comparses o bàndols. No pel fet que uns militin en moros o en cristians vol dir que es té menys amistat. La festa crea amistats, perquè implica temps i dedicació “. 
Demana, com sempre, “control i mesura. La festa és per a divertir-se, però fins a cert punt. La gent ha canviat el xip, també cal dir-ho i, fins avui, no hem tingut cap problema “.

PublicitatJuega Limpio Orihuela