Transbetxí 2018, 30a edició de la cursa de les eines

540

Aquest cap de setmana ha tingut lloc la tradicional i més boja de les curses de motor que es celebren al País Valencià, la 30a edició de la TransBetxí 2018.

La principal característica d’aquesta competició són les màquines que s’utilitzen com a propulsors, molt allunades del concepte tradicional de muntura de velocitat. Es tracta de motocultors o motorets de raure modificats per a augmentar el seu rendiment i les seues prestacions.

Inicialment, aquestes màquines van ser concebudes com a substitució dels animals de tir, utilitzats per al treball de camp i el transport de mercaderies. Ferramentes que permetien jornades més llargues i tasques més dures, millorant els rendiments dels llauradors que havien passat a la nova tecnologia.

Com totes les curses de motor que existeixen a l’actualitat, la ferramenta de transport va ser la base per a desenvolupar competicions tan grans com l’F1 o la NASCAR americana. Ambdues competicions van néixer a partir d’iniciatives d’un grup de bojos que pretenien demostrar que les seues invencions funcionaven millor que les dels seus veïns.

Mentre que el primer Gran Premi de Fórmula 1 va ser organitzat pel periòdic “International Herald Tribune” el 1904 a París com a exhibició de les màquines ideades i construïdes pels mateixos participants de manera artesanal, la NASCAR americana obté els seus orígens en les disputes entre traficants d’alcohol de la costa est dels EUA per demostrar qui tenia el cotxe més ràpid i, per tant, el que més possibilitats tenia de fugir de la policia.

La Transbetxí recorre les pistes i camins que conformen el gran terme municipal de Betxí, localitat de la Plana Baixa. Per a poder travessar totes les dificultats i trampes d’un traçat molt exigent, els participants han anat perfeccionant unes màquines que originalment eren molt simples i robustes de la seua pròpia ma i butxaca. Components de competició com suspensions, frens, cilindres, neumàtics, etc. són afegits en aquestes xicotetes ferramentes per a convertir-les en autèntiques màquines de fer curses.

Aquesta prova, única arreu del món, acull totes les temporades un gran nombre de participants amb ganes de col·locar el seu registre en la llista d’històrics guanyadors de la Transbetxí. Fins i tot venen equips estrangers a participar en aquesta cursa tan especial.

L’edició de 2018 ha comptat amb un total de 53 inscrits en les 3 categories que es disputen: Prototips, Clàssics i Agria. Els guanyadors de la 30a edició de la TransBetxí han estat Jose Vedrí i Alfonso Ramírez amb un temps de 31′:01,85 inscrits en la categoria Proto i que aconsegueixen la 7a victòria al seu palmarés. Segona posició per a Miguel Tirado i Andreu Doñate a 41″ i tercers Joaquim Meneu i Carles Serrano a 2′: 23″.

Sens dubte, un dels espectacles més interessants del panorama esportiu del País Valencià que aconsegueix consolidar-se com a referent mundial de les curses agrícoles de motor amb 30 edicions a l’esquena.