Transparència presenta el nou Portal de Dades Obertes de la Generalitat Valenciana

La web permet la consulta, descàrrega i reutilització de conjunts de dades obertes diversos, entre ells l'històric més complet dels ERTO.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat el nou Portal de Dades Obertes de la Generalitat Valenciana, realitzat amb la col·laboració de la Direcció General de Tecnologies de la Informació (DGTIC).

Pérez Garijo ha destacat que l’obertura d’esta ferramenta “ens permet anar més enllà inclús d’allò que marca la Llei de Transparència. Amb este portal ens col·loquem entre les comunitats autònomes que més estan avançant amb dades obertes, amb un esforç tecnològic important i amb uns beneficis que recauen directament, d’una banda, en la societat, la qual millora l’accés a la informació, i d’altra en les administracions, les quals donen un pas en la gestió de dades de suma importància actualment”.

Esta ferramenta (consultar ací) permet la consulta i descàrrega de conjunts de dades obertes diversos, entre d’altres sobre salut, educació, infraestructures, demografia, infraestructures, etc. Ara mateix, per exemple, el nou portal incorpora l’històric de dades obertes sobre Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) més complets que hi ha.

Fins al moment el Portal de Transparència de la Generalitat allotjava un apartat en el qual es podia consultar un repositori de conjunts de dades obertes. «Ara, amb el nou Portal de Dades Obertes el canvi és substancial», ha indicat Pérez Garijo.

“Es tracta d’un portal dinàmic, específic de dades obertes, més ampli en continguts i que busca crear una comunitat d’usuaris i usuàries interessada en este camp”, ha explicat la consellera.

Reutilització de les dades

Pérez Garijo ha estat acompanyada durant la presentació del director general de Transparència, Andrés Gomis, qui ha subratllat per la seua banda que el portal va destinat, en gran part “a eixe perfil de persones que vulguen fer ús d’estes dades, reutilitzar-les. Inclús podran accedir a un apartat per conéixer aplicacions de la Generalitat que utilitzen precisament dades obertes, les quals s’ampliaran en un futur amb altres de diferents entitats, no sols de la Generalitat”.

A primera vista, l’usuari o usuària pot entrar en els apartats dels continguts més consultats i les publicacions, consultar i descarregar les dades i realitzar senzills gràfics; així com accedir a un espai de notícies i novetats, estadístiques, i també als enllaços dels portals de dades obertes dels ajuntaments i universitats.

Pérez Garijo ha assenyalat que este portal de dades “és sols un pas d’inici, en un moment en el que a més, la situació de la COVID-19, ha posat encara més si cap de manifest la utilitat de les dades obertes”.

CatalanSpanish