La Generalitat aprova el nou projecte de transport per carretera que millora l’oferta i servei entre Aiora, Requena i València

Entre les novetats del nou servei previst per la Generalitat destaca l'augment de l'oferta en evitar les prohibicions de trànsit actuals i la millora de la qualitat del servei.

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha aprovat el nou projecte de servei públic de transport de viatgers per carretera CV-104 Aiora-Requena-València després del procés d’informació pública on han presentat proposades ajuntaments, entitats i empreses, segons ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

Aquest contracte optimitza l’actual oferta i atendrà una població i atendrà una població total de 42.676 habitants, es prestarà mitjançant 6 línies i comptarà amb un mínim de 6 vehicles, que realitzaran uns 669.765 quilòmetres anuals.

Entre les novetats del nou servei previst per la Generalitat destaca l’augment de l’oferta en evitar les prohibicions de trànsit actuals i la millora de la qualitat del servei. En programar-se una explotació amb capçalera a la comarca en lloc de les línies actuals de molt llarg recorregut ja que provenien de Conca o Albacete, s’assegurarà l’emplene dels horaris, a més d’augmentar el número de les places oferides.

Aquest nou contracte integrarà els trànsits dels municipis de les comarques de l’Altiplà de Requena-Utiel i La Vall de Cofrents-Aiora amb València, que eren atesos per la concessió estatal Cuenca-València-Albacete VAC-114.

També inclourà la connexió de la La Vall de Cofrents-Aiora amb Almansa, ja que per la seua proximitat a aquesta ciutat albaceteña, depenen per a alguns assumptes del seu Hospital comarcal i alhora, es possibilita a aquests municipis l’accés als serveis regionals de Renfe que connecten amb València, Albacete i Madrid.

D’altra banda, la concessió incorporarà els serveis que actualment són atesos per les rutes escolars de l’àmbit territorial de la comarca de la Vall de Cofrents-Aiora.

L’ordenació del servei forma part de la reordenació completa en tota la Comunitat que ha realitzat la Generalitat i que va anunciar la consellera María José Salvador al novembre de 2017 per a garantir el transport públic en el 100% dels municipis.

Millores incorporades en la participació pública 

Com a resultat de l’acceptació de les al·legacions presentades, cal destacar que s’ha acceptat la sol·licitud de l’Ajuntament de Setaigües d’augmentar el servei respecte a la informació pública amb 3 expedicions per sentit en dies laborables.

En relació amb l’ajuntament de Requena, s’ha estimat l’avançar en dies laborables el primer servei a València de la 6.45 hores a les 6.20 hores per a poder estar en destinació abans de les 8.00 hores, així com ampliar una expedició més a les 20.00 hores.

Així, en sentit Requena s’afigen 2 expedicions més, augmenta la franja horària des de les 6.30 i les 21.00 hores en dies laborables, i s’inclou una expedició més els divendres lectius a les 17.45 hores Per a diumenges i festius s’ha programat una expedició a les 18.30 sentit València.

Característiques del nou projecte 

Amb aquest nou projecte els habitants dels municipis d’aquestes dues comarques estaran connectats directament amb els principals nodes d’atracció, és a dir, l’Hospital de Requena i l’Hospital d’Almansa amb els municipis de la Vall de Cofrents-Aiora; l’estació de Renfe a Almansa, per a coordinar amb els serveis ferroviaris que van cap a Xàtiva, València, Albacete i Madrid; la ciutat de València, amb parades pròximes a la Ciutat Administrativa 9 d’Octubre, l’Hospital General i l’Estació d’Autobusos. Aquestes parades permeten la coordinació amb les estacions de Metrovalencia en 9 d’Octubre i Túria, per a la distribució per la resta de la capital.

Sobre la millora en el nombre d’expedicions diàries per sentit, Requena passa de 9 expedicions d’anada i volta a València, a 10 expedicions d’anada i 11 de tornada de dilluns a dijous, augmentant una expedició més els divendres a la vesprada.

Els diumenges i festius es passa de 3 a 5 anada i 4 de tornada. Els dissabtes es manté amb 4 d’anada i volta a València. Utiel passa de 6 d’anada i volta a 8 expedicions d’anada i 9 de tornada de dilluns a dijous, i a 9 d’anada i 10 de tornada els divendres.

Per als municipis Vall de Cofrents-Aiora, es passa d’1 expedició anada i volta de dilluns a divendres i diumenges, a 2 d’anada i volta en dies laborables, mantenint-se 1 expedició el diumenge en la seua relació amb Requena, i a 3 expedicions anada i volta en dies laborables amb Almansa.

Tots els vehicles adscrits al contracte compliran amb la directiva europea d’accessibilitat i altres característiques establides en la llei d’Accessibilitat Universal al Sistema de Transports de la Comunitat Valenciana; hauran d’estar homologats i complir amb la normativa vigent en el moment de la seua adscripció.

Així mateix, els vehicles estaran equipats amb un modern Sistema d’Ajuda a l’Explotació (SAE), basat en sistemes de localització geoposicionada per satèl·lit, i comunicacions de dades d’última generació, que proporcionarà en temps real la informació requerida per la Direcció General d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat.

L’objectiu general que persegueix el nou model de transport és aconseguir la major eficiència i sostenibilitat del sistema en el mitjà /llarg termini.

El termini del nou contracte, en el qual s’integrarà el transport escolar d’Aiora i Xalans, serà de 10 anys, i necessitarà una aportació econòmica de l’administració per a cobrir el dèficit d’explotació de 295.600 euros anuals.

CatalàEspañol