Trasgos va facturar a l’Ajuntament de València de manera “irregular” 2,8 milions durant 12 anys del PP

S'investiguen contractes irregulars per 2,8 milions d'euros realitzats durant el mandat del PP amb l'empresa que realitzava les seues campanyes electorals.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat este divendres que l’Ajuntament es personarà en la causa que investiga el Jutjat núm. 20 sobre les contractacions efectuades per diferents serveis i organismes municipals amb l’entramat empresarial Trasgos Comunicación S.L. durant el govern de l’anterior equip, entre els anys 1999 i 2013, quan governava el Partido Popular.

La investigació va arrancar en 2014, després de la denúncia plantejada pel Grup Municipal Compromís davant la Policia Nacional, per les «sospites» de les contractacions efectuades des de l’Ajuntament amb l’entramat de quatre empreses reunides sota el nom comú Trasgos Comunicación S.L, tal com ha recordat l’alcalde. De fet, després que la Policia Nacional traslladara l’assumpte a la justícia, es va obrir una peça específica sobre este tema, i ja amb el nou equip en el Govern de la ciutat, el jutge va demanar informació sobre tots els contractes susceptibles de ser investigats, que va dur a terme la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal, la UDEF. Ribó ha recordat que Trasgos «és l’empresa que va fer la campanya electoral del Partit Popular en 2011, i la mateixa que feia els Congressos del PP de la ciutat de València durant este període, de manera paral·lela al que feia Orange Market en l’àmbit estatal».

CONTRACTES PER IMPORT DE 2,8 MILIONS D’EUROS

En tant que parteix denunciant, l’alcalde ha tingut accés a les dades resultants de la investigació, que recullen que el grup empresarial va facturar, entre 1999 i 2013, un total de 2,8 milions d’euros a l’Ajuntament, «pràcticament a tots els serveis municipals, de manera dispersa», en paraules de l’alcalde. Però hi ha un muntant que destaca sobre els altres perquè suposa poc més de la meitat del total: 1,5 milions d’euros facturats a la Fundació Esportiva Municipal, a través del Servei Municipal d’Esports.

L’alcalde ha recordat que «la persona que és actualment secretari del Grup Municipal Popular és la mateixa que estava al capdavant de la Regidoria d’Esports i de la Fundació Esportiva Municipal quan es van formalitzar alguns d’eixos contractes», per la qual cosa «es manté la vinculació entre l’anterior grup del PP a l’Ajuntament i el grup actual», ha afirmat.

L’alcalde ha assegurat que l’informe de la Policia, que s’esplaia al llarg de 1.200 pàgines, parla de «mètodes irregulars, contractació amb irregularitats, elements recurrents en la contractació, fraccionament sistemàtic en contractes menors, o criteris de selecció subjectius per damunt dels criteris objectius». «Així mateix, s’assenyalen incompliments en contractacions directes, incompliments de les normes de fiscalització, contractes per via d’urgència sense justificació, o aspectes concrets com que, per exemple, quan es demanaven tres empreses alternatives, tal com abans exigia la normativa, resulta que les tres pertanyen al mateix entramat, Trasgos».

«ELS DINERS DE LA CIUTADANIA HA ANAT A FINANÇAR IL·LEGALMENT UN PARTIT QUE ESTAVA EN EL GOVERN»

Davant tot això, «el primer que farem és demanar a l’Ajuntament que es persone, atés que, presumptament, hi ha hagut diners que de tots els valencians i les valencianes, que s’ha anat a finançar il·legalment el Partit Popular; i ens sembla molt important que la part perjudicada estiga personada en el cas».

L’alcalde ha posat l’accent en el fet que esta empresa «era la que organitzava les campanyes electorals i els actes del Partit Popular en temps de Barberá». Però ha vinculat les accions de l’anterior grup Popular en el Govern municipal amb les de l’actual grup Popular en l’Oposició, atés que una de les persones directament relacionades amb el Cas Trasgos, el regidor d’Esports en temps de Barberá, és l’actual secretari del grup municipal. «I hi ha a més altres tres persones implicades també en casos en processos judicials, com Taula i Púnica, que formen part del grup municipal», ha assenyalat.

Per això, Ribó ha afirmat que «malgrat que l’actual portaveu del grup popular, María José Catalá, parle d’una ‘nova època’ nosaltres li volem dir que no és així, perquè la nova època està esguitada de problemes de l’època anterior, i és la continuació d’una època vella que estos moments està en dos tribunals, el 18 i el 20». «Si s’ha de fer una nova època primer caldrà netejar els draps bruts, i ho haurà de fer la justícia, perquè en esta ciutat hi ha hagut un partit que ha jugat amb les cartes marcades; i mentre els altres féiem les campanyes electorals amb els nostres diners i el dels nostres militants ells feien la seua campanya amb els diners de tots, és a dir, de l’Ajuntament»

CatalanSpanish