Naix “trellat.org”, plataforma virtual de consens pel valencià

Entre les seues finalitats està generar debats entre l’opinió pública valenciana, “per a anar avançant i millorant en eixa realitat que volem: que els valencians estiguen orgullosos de la seua llengua i que els genere confiança.

trellat.org | Un grup de valencians espigolant veritats amagades”, és la nova plataforma virtual que busca, segons els creadors d’esta, generar nous debats per avançar en el consens civil per la llengua valenciana.

“En 2015, un grup d’activistes per la llengua valenciana procedents de diferents tradicions, després de reunir-nos en diverses ocasions, decidírem que eren més les coses que nos unien que les que nos separaven. Començàrem unes conversacions i reunions privades, tant presencials com virtuals, per a continuar definint eixe perfil propi i comú que compartíem totes les parts sobre el fet específic valencià. Evidentment, continuaven i continuen havent qüestions que encara no hem pogut travessar junts, i no sabem si alguna vegada desapareixeran. No obstant, només el fet de reconéixer-nos en la diferència; acceptar-nos i, aixina i tot, estar disposts a seguir fent el camí junts, nos fa creure que esta idea mereix passar de l’àmbit privat al públic”, expliquen els autors de la plataforma.

Segons indiquen, la seua proposta de futur passa per “donar a conéixer els nostres treballs i aquells que considerem oportuns, sobre la llengua valenciana, per quins motius (basant-nos en la ciència) creem que estes propostes són les més adequades per a la nostra llengua.”

Entre les seues finalitats està generar debats entre l’opinió pública valenciana, “per a anar avançant i millorant en eixa realitat que volem: que els valencians estiguen orgullosos de la seua llengua i que els genere confiança. Estem convençuts que açò només passarà si fem que els valencians puguen sentir cada volta més identificació entre el valencià que parlen i el valencià normatiu.”

Una de les novetats més atractives que presenta esta plataforma és que la part pròpia institucional de la web estarà escrita en un valencià que serà correcte al mateix temps segons les normes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, adaptades a partir de les del pare Fullana de 1914, conegudes com a Normes del Puig, i les normes de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, consolidades a partir de les Bases o Normes de Castelló de 1932. Este fet no serà casual, és una mostra més de la seua voluntat total de consens. Per la seua banda, segons expliquen des de la pròpia plataforma, “els autors d’esta pàgina gasten la normativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la de la RACV i, també, opcions alternatives que ells consideren que podrien ser de consens.”

En un primer moment, la seua activitat serà majoritàriament a través de xàrcies socials (Facebook, Twitter) i la publicació de notícies, opinions, treballs o material dels seus membres o de gent pròxima als seus postulats.