```
miércoles, 24 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Tribunal Suprem hi ha anul·lat una hipoteca multidivisa per falta de transparència

Una vegada més, el Tribunal suprem ha posat en qüestió les pràctiques de moltes entitats financeres en la comercialització dels seus productes, anul·lant una hipoteca multidivisa per falta de transparència.

Mitjançant la hipoteca multidivisa es podien pagar les quotes del préstec en una moneda corresponent a un altre país (per exemple, en iens o francs suïssos), a través d’un índex de referència denominat libor (en lloc del conegut Euribor). Depenent de l’evolució de la moneda que s’hagués escollit respecte a l’Euro, podria pagar-se un major o menor import en la quota hipotecària, depenent del mercat de divises; donant lloc aquesta circumstància, al fet que la quantia de les quotes que s’abonaven pogués canviar radicalment en períodes curts de temps, encarint el préstec d’una forma considerable.

“Encara que es tracta d’un producte pensat per a clients amb amplis coneixements financers, la veritat és que les entitats financeres ho comercialitzaven entre tot tipus de clients, sense que en molts casos es tingués informació suficient sobre els riscos que assumien”.

En el cas jutjat pel Tribunal Suprem, s’ha acreditat que, “no es va proporcionar la informació precontractual necessària perquè els prestataris conegueren la naturalesa i riscos vinculats a les clàusules relatives a la divisa”. Seguint el Tribunal Suprem la doctrina establerta pel TJUE, en el sentit que, “no solament és necessari que les clàusules estiguen redactades de forma clara i comprensible, sinó també que l’adherent puga tenir un coneixement real d’aquestes, de manera que un consumidor informat puga preveure, sobre la base de criteris precisos i comprensibles, les seues conseqüències econòmiques”.

Aquest “control de transparència” té per objecte que, “l’adherent puga conéixer amb senzillesa tant la càrrega econòmica, que realment li suposa el contracte subscrit, això és, el sacrifici patrimonial realitzat a canvi de la prestació econòmica que vol obtenir, com la posició que assumeix en el contracte”.

Des de la Unió de Consumidors de Castelló es recorda a tots aquells afectats per aquest tipus de producte que, “poden reclamar a l’entitat financera la nul·litat de la clàusula per la qual es vincula l’import a pagar amb la divisa estrangera, de manera que es puga seguir abonant el préstec amb l’índex Euribor, juntament amb la devolució de totes les quantitats que es van abonar a l’excés”. Per a això, “es posa a la disposició de tots els afectats un model de reclamació a través de la nostra pàgina web www.ucecastellon.com”.

Últimas noticias

Contenido relacionado