Noves troballes demostren l’existència d’un assentament ibèric al castell de Culla

Fragments ceràmics del segle III a. de C., localitzats en les excavacions, evidencien l'ocupació primerenca de l'espai.

A l’inici de l’any, el consistori va reprendre els treballs arqueològics en les ruïnes de l’antic castell, amb la intenció de recuperar aquest tresor arqueològic. A més, gràcies als 300.000€ de finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), es busca posar en valor aquest jaciment com a recurs cultural i posicionar-lo turísticament.

Ara, gràcies a aquestes actuacions, s’han produït noves troballes que han permés documentar millor els orígens d’aquest municipi de l’Alt Maestrat. Els fragments ceràmics del segle III a. de C. localitzats en les excavacions, evidencien l’ocupació primerenca de l’espai on més tard s’emplaçaria la fortalesa medieval.

En paraules de l’alcalde de la població, Víctor Fabregat: “teníem constància d’assentaments prehistòrics en el nostre territori gràcies a descobriments com les pintures rupestres dels abrics del Molinell, el Bovalar i la Covarcha, les troballes arqueològiques a la Font de la Carrasca i la Roca del Corb o el poblat ibèric del Collet del Salzé; però aquest establiment a la part alta del queixal que corona la població, encara estava per documentar i confirmar”. Fabregat ha afirmat que, “aquest és un altre descobriment més que amagava el terme municipal de Culla, que no deixa de sorprendre els investigadors. La nostra obligació és continuar treballant per a traure a la llum aquest important patrimoni i posar-lo a l’abast dels veïns i visitants, perquè coneguen millor el passat del nostre poble”.

Els treballs es prolongaran fins a novembre de 2019, per l’equip d’arqueòlegs, topògrafs i documentalistes coordinats per Rafael Martínez. Cal destacar que, en 2017 i 2018, ja es van dur a terme diferents actuacions en la fortificació, subvencionats per la Diputació de Castelló i amb els recursos propis del consistori, que ja van concloure amb troballes de gran valor històric.

ValenciàEspañol