viernes, 29 marzo 2024

Noticias de Castellón y provincia

La trufa, el pla de pensions dels pobles de l’interior de Castelló

Més de la meitat de la població de municipis com Cortes, Vistabella, El Toro, Barraques planten camps de carrasques o roures com activitat complementària en terres sense cultivar per a buscar ingressos extres quan es jubilen de l'activitat agrària. Així, este cultiu situa a Castelló com el segon productor de trufes de l'estat després de Terol.

En plena campanya de la trufa blanca, Actualitat Valenciana s’apropa a conéixer l’estat d’este producte que està cobrant una força important a la província de Castelló als últims anys.

Segons ens explica Alejo Nebot, responsable de Fires de l’Associació de productors i recol·lectors de trufa de Castelló, (TRUFCAS) el sector està creixent encara que en gran part dels casos com a activitat complementària. Però tot i això “està en creixement i s’han plantat moltes hectàrees, el problema és que en la majoria dels casos ho fa gent que o estan mig jubilats o treballen al camp i s’ho plantegen com un ingrés extra de cara a un futur a deu anys però hi ha moltes hectàrees, sobretot per Vistabella, Benassal, El Toro, Zucaina, Barraques, Cortes….” comenta Nebot.

Així, la plantació de roures o carrasques, es planteja en molts casos com una inversió per quan els arbres puguen créixer i generar beneficis amb les trufes que es crien en eixes terres. “La gent el que ha fet és que molts dels qui tenien terres abandonades, hectàrees, han vist que per tindre-les sense produir i sense treballar-les esta podia ser una bona alternativa i assegurar-los ingressos. La majoria dels que comencen a plantar tenen uns 50 anys i veuen la trufa podrà donar-los més rendiment que el que puga donar l’ametlla o l’oliva quan es jubilen i es converteix en una bona alternativa”.

SEGONS EN PRODUCCIÓ NACIONAL

Amb uns preus molt variables en el mercat, d’una banda pel tipus de tòfona i d’altra per la competència altres països, “la blanca es paga enguany ací al productor a 60 o 70 euros quilo però la negra, segons la qualitat i l’oferta del mercat pot estar entre els 500 i 2000 euros/quilo”, la província de Castelló es situa ja “en el segon lloc com a productora nocional, darrere de Terol”, apunta el representant de TRUFCAS.

“De fet, no s’ha de oblidar que Espanya està ja per davant de França en quant a exportació amb 51 tones a l’any enfront de les 32 del país veí”, afegeix.

Així a la província de Castelló, des d’esta associació de productors i recol·lectors asseguren que “més de la meitat de la gent dels pobles de l’interior, es dediquen a esta activitat encara que són pocs els que la tenen com a fonts d’ingressos principal o exclusiva”.

Pel que fa al futur del sector, tot i que resulta difícil aventurar-se, algunes comarques es miren en l’espill de províncies veïnes com Terol que progressivament va canviar la ramaderia pel cultiu de la tòfona, i que ara és la capdavantera estatal.

Últimas noticias

Contenido relacionado