Trump, la vacuna y la indecencia política

Aunque Biden haya prometido poner fin a las medidas más perniciosas de la administración Trump, muchas cosas seguirán igual, porque el problema sigue siendo el modelo de capitalismo colonial y de exterminio ecológico con el que Estados Unidos ha querido dominar el mundo.

Array

Aquest matí, mentre el món segueix patint fam, mentre milers de dones són assassinades per haver nascut dona o mentre la vacuna contra la Covid segueix sense arribar als països més pobres, tots els informatius del país ens han despertat amb la notícia que Joe Biden és des d’ahir el nou president dels Estats Units i, per tant, Trump ha passat a millor vida mediàtica i política.

La marxa de Trump ha estat narrada al nostre país, independentment de la ideologia política i malgrat haver copiat algunes de les seues pràctiques més comunes, amb entusiasme al posar fi a un mandat ple de fake news, espectacles mediàtics o atacs al medi ambient. Però que no ens enganyen, encara que Biden haja promés posar fi a les mesures més pernicioses de l’administració Trump, a la seua manera de fer política i s’haja posat el vestit del progrés i del respecte als drets humans, moltes coses seguiran igual, perquè el problema segueix sent el model de capitalisme colonial i d’extermini ecològic amb el qual els Estats Units ha volgut dominar el món.

A més, l’expresident Donald Trump ha marxat deixant una perillosa llavor, el Trumpisme. Un model de fer política, basat en l’insult fàcil, la humiliació de l’adversari i en convertir als votants i a la ciutadania en general en un públic infantil sense capacitat crítica al qual se li pot mentir sense que hi haja conseqüències. Perquè els adults sempre han tingut el poder de mentir a les xiquetes i als xiquets amb total impunitat perquè aquests, fràgils, menuts i innocents no poden defensar-se.

El Trumpisme, sense Trump, seguirà expandint-se com un virus que, si bé no afecta la salut física ni a l’organisme, si està tenint efectes perniciosos sobre la salut de les democràcies i sobre la confiança de la ciutadania cap a les institucions. I, encara que la història i la política no siguen una ciència exacta, una democràcia danyada més unes institucions públiques qüestionades i, fins i tot, odiades, són un camp fèrtil per al sorgiment de models de governança més autoritaris i repressius.

Per això, els representants polítics que ostentem un càrrec en alguna administració pública hem de convertir-nos, ara més que mai, en avantguarda d’un comportament exemplar, ètic i empàtic si volem frenar l’avanç i la implantació d’un nou feixisme. No podem permetre que passen actes indecents i insolidaris com els que han protagonitzat els últims dies els alcaldes de Rafelbunyol, el Verger, els Poblets, la Nucia, el regidor de sanitat d’Oriola o el conseller de Múrcia al saltar-se el pla de vacunació establert, fent valdre la seua posició política, per posar-se la primera vacuna encara que no els tocara, sense tenir en compte els grups de risc que segueixen sense vacunar i, a més, tractant d’enganyar a la ciutadania amb mentides i prepotència.

Aquests actes mesquins i arrogants danyen el treball de milers de representants públics honestos que lluiten dia a dia per una societat més justa i solidària i ens condueixen cap a una societat apàtica, egoista i cap a l’autoritarisme polític.

Per aquest motiu les persones (milions) que seguim creient en la política com a eina de transformació social i de construcció d’un món més noble, respectuós i ètic hem d’alçar la veu i seguir exigint dimissions i càstigs pel que ha passat. No podem permetre que hi haja impunitat davant tals actes, perquè si totes i tots ens vacunem contra la indecència, salvarem vides i també democràcies.CatalanSpanish