9.2 C
Valencia

El TSJ anul·la parcialment el decret del Consell i retorna als col·legis concertats les aules suprimides

La Sala del Contenciós estima parcialment 13 recursos contra la norma autonòmica i obliga a mantenir les aules concertades que Educació no va renovar

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha estimat parcialment cinc recursos interposats contra el decret de la Conselleria d’Educació que regula l’ensenyament concertat i contra el reglament que fixa els criteris per a l’accés o renovació d’estos.

La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa avala la legalitat de part de la norma recorreguda, reconeix que la Generalitat Valenciana “no està obligada a concertar”; admet que si l’Administració autonòmica “opta pels concerts, no està obligada a la gratuïtat total” però precisa que, en el cas de l’ensenyament no obligatori, “si opta pels concerts, ha de sotmetre’s a la normativa bàsica de l’Estat” que impedeix extingir per Decret concerts que segueixen vigents i obliga a renovar-los si els centres educatius compleixen els requisits exigits per la norma.

“L’Administració, mentre els centres complisquen amb els requisits establerts en les normes, ha de mantenir-los (…). L’extinció unilateral per Decret no es regula com a causa d’extinció (…). La raó és òbvia, és contrària a Dret”, assenyala la Sala en les seues resolucions en les quals estableix que l’Administració Autonòmica “no només no pot extingir-los unilateralment, sinó que ha de renovar-los sempre que (el col·legi) seguisca compliment els requisits que marca el precepte”.

L’Estat, arguïen els magistrats, “ha deixat en mans de les Comunitats Autònomes l’opció de formalitzar concerts per les ensenyances no obligatories. Significa l’exposat, que correspon a cada Comunitat Autònoma la decisió de formalitzar o no concerts en estos nivells d’ensenyament”.

- Publicitat -

Però, “una vegada que ha decidit formalitzar concerts per als ensenyaments no obligatoris (…) queda vinculada al règim bàsic de l’Estat per als concerts”. La Generalitat “no pot escudar-se en què no està obligada a concertar”.

D’esta manera, el TSJ dóna la raó, en algunes de les seues pretensions, als recurrents que van impugnar la disposició general del decret.

- Publicitat -

La Sala avala la legalitat de part de la norma recorreguda i empara a la Conselleria d’Educació en la seua decisió de suprimir els concerts de Formació Professional Bàsica per falta d’alumnat matriculat.

Els magistrats consideren que tals articles no vulneren els drets de les famílies en segones o posteriors opcions, ni discriminen als alumnes que opten per l’ensenyament concertat respecte de la pública.

Tampoc consideren contrari a dret l’article que limita, via Pressuposats Generals de la Generalitat Valenciana, les unitats que han de concertar-se cada curs.

Sobre la base destes cinc sentències, el TSJ ha resolt els casos particulars de huit centres educatius que havien recorregut la no renovació o reducció del nombre d’aules que tenien concertades.

La Sala estima els recursos de huit col·legis i els reconeix el dret a conservar les aules concertades que la Generalitat no els va renovar.

“Per poder reduir una unitat, l’Administració ha d’oferir una motivació sòlida, suficient i degudament justificada”. “En el supòsit que ens ocupa”, assenyala el Tribunal en relació a la decisió de la Conselleria de reduir les aules concertades amb el Col·legi El Pilar de València, “s’ha limitat a emplenar uns impresos. El Tribunal no té forma de comprovar com s’han distribuït les unitats, criteris seguits que puguen ser verificats, com se situarien hipotèticament a la zona els alumnes la unitat dels quals se suprimeix (…). Ni existeix motivació ni molt menys (la decisió) està degudament justificada com exigeix el nostre Alt Tribunal”.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Apunt Xixona

Segueix-nos

13,340FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Alcora
- Publicitat -Cuentacuentos
- Publicitat -Borriana_Comerç
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Mercadona retira un dels productes estrella de Nadal

Era un dolç innovador amb gran acollida entre els consumidors més exigents.

Navarro demana a la Sareb que cedisca al Parc Agrari solars abandonats que es desclassificaran a sól no urbanitzable en el nou Pla General

El regidor de Transició Ecològica reclama sensibilitat a l'entitat per a recuperar territori degradat i ajudar a l'agricultura

Castelló proposa intercanviar envasos de vidre per productes per als Bancs d’Aliments

Ecovidrio instal·la a la ciutat sis contenidors d'aquesta campanya que té finalitat solidària i de sensibilització mediambiental.

Així serà el Nadal per als valencians: reunions de 10 persones i mobilitat els dies importants

El Consell vol evitar que Nadal, Cap d'Any i Reis desemboquen en una tercera onada de contagis.

Vila-real instal·larà les dues primeres bases d’aparcament i càrrega de patinets elèctrics com a prova pilot

L'Ajuntament de Vila-real ha adquirit, a través de l'àrea de Mobilitat de la Regidoria de Territori, dues bases d'aparcament i càrrega per a patinets elèctrics que s'instal·laran a manera de prova pilot per a donar resposta al creixent ús d'aquests Vehicles de Mobilitat Personal (VMP).
- Advertisement -

: Valencià