16.3 C
Valencia

Turisme de Borriana inclou el refugi antiaeri en les visites del mes d’agost

L'èxit de les jornades de portes obertes del refugi que es van celebrar el passat cap de setmana, fan que les visites de Turisme també l'hagen inclòs als seus recorreguts i que estudien ara com gestionar la seua apertura al setembre

- Publicitat -AVL

“Si no saps que està ací, ni el veus si no et fixes!”, eixe va ser un dels cometaris més estesos respecte a l’entrada del refugi antiaeri de Borriana que fa una setmana va obrir les seues portes. Discreta però present, la boca d’entrada del Camí d’Onda, es va obrir per donar pas a un viatge al passat que únicament unes quantes desenes de persones van poder fer, ja que les normatives de seguretat i aforament, sumat a l’interés de la població van fer que les reserves per descobrir-lo s’esgotaren dies abans de la seua apertura al públic.

I és que ni les reserves per l’autocine, que s’esgoten en menys de 48 hores, ni les visites pel paratge del Clot de la Mare de Déu, amb una gran demanda pel públic familiar…res, ha tingut una acollida tan excepcional com les jornades de portes obertes al refugi antiaeri de Borriana que es van celebrar el passat cap de setmana.

- Advertisement -

Per això, a les visites que realitze turisme durant el mes d’agost, també s’inclourà este recorregut baix terra.

La visita, inclou una explicació on es recorda com i quan s’utilitzava este espai, una part del qual ara s’ha recuperat gràcies entre altres coses a un excel·lent treball d‘Ivan Cabrera ha sigut l’arquitecte responsable del disseny i obra.

“Davant de l’aproximació d’avions a la ciutat, es donava el toc d’alarma des de la sirena del campanar. A partir de llavors, els veïns disposaven de tres minuts per a amagar-se en les seues cases o arribar fins al refugi antiaeri més pròxim, ja que este era el temps que tardaven els avions de bombardeig, popularment anoments “pavas“, a arribar a la població i tirar les seues bombes. L’entrada als refugis havia de realitzar-se ordenadament, per la qual cosa solia controlar-se per guàrdies”, explica el guia.

“El refugi antiaeri del camí d’Onda està ubicat junt amb l’església de Sant Josep i l’antic convent dels Carmelites. Durant la guerra, esta zona albergava la seu del Partit Socialista i un hospital psiquiàtric, a més de l’existència en les proximitats d’un hospital militar i la biblioteca i museu municipals. És per açò que era un dels més grans, tenia capacitat per a 1.000 persones, i es va projectar amb uns quants pous de ventilació a l’exterior, rampes d’accés en les entrades, pilars antimetralla, avantcambres per a accidentats o nínxols per a protecció d’infants, servicis sanitaris de W.C. i llum elèctrica”.

200724-Refugi-Antiaeri-del-Cami-dOnda

“La seua edificació va ser tardana, ja que a finals d’abril de 1938 encara es trobava a mig construir. Una de les seues característiques és la qualitat de la seua fàbrica. Per a la seua construcció, primer es van excavar les galeries en el terreny natural fins una profunditat de 12 metres, i posteriorment es van recobrir interiorment les galeries per mitjà de maçoneria i rajola”.

“Els fonaments tenen una amplària de 50 cm, el doble que les parets; per la seua banda, els corredors tenen una amplària d’1,60 m, i es cobreixen amb una volta de rajola fins a aconseguir els 2,40 m d’altura total. En algunes zones, com els cantons, la coberta es va plantejar per mitjà de voltes de creueria. El refugi no disposava de bancs laterals, per la qual cosa els seus ocupants havien de romandre drets i en silenci durant el temps d’alarma, que podia durar hores. En el seu interior, estava prohibit menjar, fumar, parlar de política i qualsevol manifestació de pessimisme”, expliquen els experts.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -9octubreGVA DiVal

Segueix-nos

12,997FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Tomatadepenjar GVAIndustria
- Publicitat -Castelló_Alternatives
- Publicitat -Borriana_SantBlai
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Simó i Marco, enfrontats per l’IBI de PortCastelló

L'actual president de l'autoritat portuària i portaveu de l'equip de govern a l'ajuntament de Castelló fins fa dos mesos, considera que este l'augment que ha anunciat el consistori "tindrà repercussions negatives".

La Generalitat continuarà endavant amb el toc de queda malgrat la negativa del Consell Interterritorial

Puig assegura que “és necessari fer un pas més” tra augmentar els ingressos un 97% i els contagis un 45% en les últimes setmanes.

El Govern i les comunitats ajornen l’aprovació del toc de queda

Totes les comunitats, excepte Madrid i Euskadi, donen suport a les noves restriccions contra la pandèmia.

Castelló preveu aprovar subvencions per més de 211.000 euros als col·lectius de festes

Dilluns que ve se celebrarà un Consell Rector per a donar llum verda a les ajudes a gaiates, colles, Festes de Carrer i ens vinculats

Borriana obri el primer circuit de cal·listènia al parc de Novenes de Calatrava

• Amb un pressupost de més de 26.000 euros, els mòduls de cal·listènia se situen en una superfície habilitada d'aproximadament 25m x 15m i estaran acabats la setmana que ve
- Advertisement -

: Valencià