Turisme reconeix professionalment als alumnes o professionals de Cuina que no tinguen títol reglat

L’Agència Valenciana del Turisme i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport estan treballant per oferir la possibilitat de certificar la competència professional de ‘Cuina’ i ‘Operacions bàsiques de cuina’ a ajudants de cuina, preparadors de menjar ràpid, de precuinats o cuinats i d’aliments infantils, caps de partida i cuiners en general de la Comunitat Valenciana.

En concret, podran obtenir aquest reconeixement de competència professional els i les profesionals que justifiquen tenir formació en centres de formació en els quals no han obtingut un títol reglat, com succeïa als centres de Turisme de la Comunitat (CdT) fins fa uns deu anys i que van realitzar cursos que, al seu moment no tenien reconeixement oficial o avalen una certa experiència laboral en estos camps.

D’aquesta manera, l’alumnat que va cursar en algun dels set Centres de Turisme (CdT) repartits per les tres províncies, cursos sobre aquesta branca professional en el període previ al fet que s’emetés un títol oficial poden optar a aconseguir aquest certificat de professionalitat. També podran fer-ho tots aquells professionals que tinguen experiència, però no hagen tingut la possibilitat de formar-se prèviament.

Per al secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, “és important impulsar iniciatives com aquesta que redunden en la qualificació gastronòmica i professional, perquè, en el model turístic pel qual apostem, la gastronomia juga un paper molt competitiu i diferencial”. “Fa temps que estem treballant amb Educació per aconseguir este reconeixement perquè suposa prestigiar i requalificar als professionals que treballen en les nostres cuines, així com poder dotar-los de reconeixements formatius que servisquen per a millorar les seues condicions laborals”, ha afegit.

Requisits

Per obtenir el certificat d”Operacions Bàsiques de Cuina nivell I’ és necessari justificar que en els últims 10 anys s’ha treballat almenys dos anys amb un mínim de 1.200 hores en total en aquest àmbit professional o tenir, almenys, 200 hores de formació no formal relacionada amb la qualificació.

Per aconseguir el certificat de ‘Cuina nivell II’ cal justificar que en els últims 10 anys s’ha treballat almenys tres anys, amb un mínim de 2.000 hores en total en aquest àmbit professional o tenir 300 hores de formació no formal relacionada amb la qualificació.

A més, s’ofereix la possibilitat de completar el cicle d’estudis als qui obtinguen el certificat de nivell II i tinguen el Graduat d’ESO o equivalent cursant el cicle formatiu de cuina i gastronomia, de manera que es puga convalidar fins a 5 dels 10 mòduls que té el mateix.

En aquest moment s’està treballant en el procés de preparació d’assessors i avaluadors per poder conformar la futura comissió avaluadora. Posteriorment, s’iniciarà el procés de convocatòria per resoldre aquest procés de reconeixement de competències professionals, que està previst que finalitze en el primer semestre de 2018.

Últimes dades de balanç de la Xarxa CdT

La Xarxa de CdT de la Comunitat Valenciana ha format a més de 10.000 alumnes en el primer semestre de 2017. D’aquests, prop d’un terç són majors de 45 anys i més del 40% entre 29 i 45, la qual cosa evidencia el canvi de perfil de l’alumnat que busca formació turística.

El nombre de cursos ascendeix a 565 amb un total de 29.239 hores lectives. Amb aquests resultats, la Xarxa CdT es converteix un any més en un referent a escala formativa amb alts índexs de demanda i d’alumnat.

Es consolida a més com a principal centre de formació per a l’ocupació, amb uns altíssims percentatges d’inserció, superiors al 80%.

En aquest sentit, s’està treballant per oferir una oferta encara més àmplia, amb reconeguts professionals que imparteixen classes d’alt nivell, com, per exemple, els nous cursos de cuina d’autor. De fet, aquests cursos han estat un èxit i està previst que aquest programa es reprenga en 2018, enfocat a millorar la formació dels professionals amb classes magistrals impartides per cuiners i cuineres de reconegut prestigi nacional i internacional.

CatalanSpanish