```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Universitat d’Alacant, actualment un lloc segur contra el coronavirus

La UA compta amb un protocol rigorós de mesures contra el COVID19 i està funcionant bé perquè no hi ha, de moment, cap brot declarat. Parlem amb el Vicerector perquè ens explique en què consisteix.

Encara que fa uns dies, la Conselleria de Sanitat anunciava un brot en la Universitat Politècnica de València a causa d’una festa fora del campus, el major declarat en la Comunitat des que començara la pandèmia i que ja supera els 150 casos, en altres universitats la faena ha arrancat sense majors incidències.

És el cas de la Universitat d’Alacant que ja al setembre anunciava un protocol rigorós de mesures contra el coronavirus per a evitar qualsevol brot entre els seus alumnes.

De fet, al campus de la capital alacantina van crear una pàgina web, que s’actualitza amb freqüència, amb tota la informació rellevant del virus i amb les mesures de prevenció que s’estan duent a terme des de l’arrancada del curs 2020-2021.

Servei de prevenció de la UA contra el coronavirus

Parlem amb el Vicerector de la UA, Ferrán Verdú, per a ens explique detalladament en què consisteix el protocol que han posat en marxa.

En primer lloc, van habilitar el Servei de Prevenció enfront del coronavirus, amb unes mesures sanitàries i restrictives per al Campus, que consisteixen principalment en:

  • Disminució de la ràtio per aula al 20/25% de la capacitat total
  • Senyalització de seients, deixant dos entre cada alumne, havent-hi un mínim d’un metre i mig de distància
  • Senyalització d’accés i eixida als aularis i clubs socials
  • Obligació de portar màscara per part d’alumnes, professors i personal de la Universidad
  • Instal·lació de dispensadors de gels hidroalcohòlics en múltiples punts de la Universitat
  • Distribució d’equips EPIS entre el personal
  • Instal·lació de mampares de seguretat
  • Adequació dels sistemes de ventilació
  • Habilitació d’aules a l’aire lliure per a descongestionar les interiors
  • Els espais docents es netegen i desinfecten dos vegades al dia com a mínim
  • Classes virtuals per a alumnes que per prevenció no puguen assistir a les presencials (se sol·liciten mitjançant aplicació mòbil)
  • El personal de seguretat realitza un seguiment diari, dissolent grups amplis i recordant les mesures preventives
  • Adequació de sistemes de teletreball per al personal
  • La plantilla sanitària es compon de 2 metges i 4 infermers, i està previst d’ací a poc temps augmentar-la amb un altre metge i un altre infermer.

“Treballem exhaustivament en prevenció i informació cap a l’alumnat i cap al personal de la Universitat. Fins i tot hem millorat el sistema de teletreball per si hi haguera un nou confinament”

Ferrán Verdú, Vicerector UA

Creació de pàgina web informativa sobre el COVID19

D’altra banda, la creació de la pàgina web informativa sobre el coronavirus suposa una eina eficaç de seguiment i de conscienciació cap al col·lectiu estudiantil. En ella, s’informa de tots els protocols duts a terme, així com de notícies d’actualitat i recomanacions vàries.
A més, hi ha habilitats un telèfon (965909600) i un email de contacte (prevencion.covid@ua.es) per a qualsevol dubte que puga sorgir entre els alumnes i professorat.

A part, en la pàgina es poden descarregar les tres aplicacions mòbils principals relacionades amb el COVID19: APP GVA Coronavirus, que posa a les alumnes i alumnes en contacte directe amb el seu centre de salut en cas de presentar símptomes i voler sol·licitar una cita; GVA Respon per a resoldre dubtes relacionats amb àmbit legal, laboral i restriccions del Govern; i UA Cloud Docència Dual, per a consultes relacionades amb l’àmbit acadèmic i el sistema mixt de docència.


Posada en marxa de sistema de docència dual

I, finalment, van posar en marxa el sistema de docència dual que permet reduir el nombre d’alumnes per classe, combinant la docència virtual amb la presencial. Amb l’APP citada anteriorment, UA Cloud Docència Dual, els estudiants poden veure diàriament si tenen classe en línia o presencial.

Aquest sistema mixt de docència ha suposat no sols notables canvis estructurals en l’organització de les classes sinó una alta inversió en instal·lació de webcam a les aules perquè tant alumnes presencials com virtuals puguen seguir les classes en unes condicions òptimes.

No obstant això, i encara que la pandèmia ha posat en evidència que el teletreball funciona i també les classes en línia, Verdú aclareix que “la UA sempre ha apostat per la presencialitat com a millor manera d’aprendre i ensenyar. El sistema dual no ve per a quedar-se, encara que hi ha aspectes que sí que continuaran, com l’enregistrament de classes, però sempre com a servei addicional per a donar un millor servei”.

La posada en marxa de totes estes accions encaminades a prevenir l’expansió del virus al Campus ha costat més d’un milió d’euros i arribarà als dos milions d’aquí a poc temps, ja que el protocol es continua actualitzant. De fet, tal com afirma, el Vicerector, preveuen que d’ací a final de curs el cost supere els cinc milions d’euros.


Sense brots declarats per coronavirus

Hui dia, tal com ens indiquen des del Gabinet de Premsa, només hi ha registrats 8 positius entre els alumnes de la UA i no s’han contagiat dins del Campus. Una xifra infinitament baixa tenint en compte la situació actual, per la qual cosa la Universitat constitueix hui dia un lloc de mínim risc per al col·lectiu estudiantil.

“Des del punt de vista de contagis, els protocols estan funcionant com en altres universitats, ja que els alumnes no s’estan contagiant en la universitat, sinó en festes“, aclareixen des del Gabinet de Premsa.

Últimas noticias

Contenido relacionado