L’UJI ha investit doctors honoris causa als reconeguts economistes Stephan Klasen i Alan Kirman

Climent ha recordat que, per a poder complir amb les seues funcions, les universitats necessiten l'abrigament de la societat i el suport d'altres institucions.

801
El pare va al·legar que havia anat per tabac.

La Universitat Jaume I ha investit doctors honoris causa als reconeguts economistes Stephan Klasen i Alan Kirman en un acte que ha sigut presidit pel rector de l’UJI, Vicent Climent, i el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

Celestino Suárez, catedràtic d’Economia Aplicada de l’UJI, ha sigut l’encarregat de pronunciar la laudatio del doctor Stephan Klasen, de qui ha destacat que ha dedicat la seua carrera a abordar els problemes més urgents del desenvolupament econòmic, “des de l’educació a la desnutrició infantil, des de l’erradicació de la pobresa fins a la desigualtat de gènere i raça, des de les polítiques d’infraestructures fins a les estratègies de desenvolupament rural”, al finalitzar ha repassat el seu currículum.

Stephan Klasen
Actualitat Valenciana

En la seua lectio, el doctor Stephan Klasen, ha analitzat l’estat de les relacions de gènere en el món i ha afirmat que “malgrat els grans avanços que es van produir en el passat, no tenim absolutament cap certesa que el camí cap a la igualtat vaja a continuar. De fet, encara queda molt treball per fer perquè açò ocórrega, ja que en lloc de percebre una imatge de progrés uniforme, el que veiem és una situació caòtica de cert avanç, cert estancament i alguna regressió, depenent del tema i la regió del món”.

La padrina d’Alan Kirman ha sigut la catedràtica de Fonaments de l’Anàlisi Econòmica, Aurora García, qui ha descrit al professor Kirman com una de les figures més destacades de la disciplina econòmica a escala mundial, “és un dels estudiosos més importants del que solem denominar teoria econòmica neoclàssica, amb memorables aportacions a l’estudi de l’equilibri general i a altres àmbits de recerca com són l’organització industrial, l’economia experimental i del comportament o fins i tot l’ètica i les emocions, en concret, l’equitat i l’enveja”. En aquest sentit, la catedràtica de l’UJI ha destacat que el professor Kirman va obrir el camí a un nou paradigma en economia, les simulacions basades en agents, “que més que una simple innovació metodològica va ser una revolució en la nostra manera de pensar i ser com a economistes”.

Alan Kirman 
Actualitat Valenciana

Alan Kirman ha iniciat la seua lectio afirmant que “és un gran honor rebre aquesta distinció, especialment pels vincles tan estrets que he mantingut al llarg de la meua carrera amb economistes espanyols”. En aquest sentit ha indicat que ha tingut el privilegi d’haver dirigit el doctorat de més de 40 estudiants, molts de l’Institut Universitari Europeu, com per exemple Aurora García, i ha lloat el grup que ha format la professora en la Universitat de Castelló. “Ací el grup s’ha centrat en l’economia experimental com un enfocament important per a entendre el comportament econòmic i s’ha convertit en un dels millors d’Europa”.

Per a finalitzar, Climent ha recordat que, per a poder complir amb les seues funcions, les universitats necessiten l’abrigament de la societat i el suport d’altres institucions. “Per açò és important comptar amb el suport de la Generalitat Valenciana perquè ens dote del finançament adequat i necessari perquè les universitats públiques siguen finestres d’oportunitats i ascensors socials per a les persones”.