domingo, 23 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Un document de l’Exèrcit vaticina dos onades més de l’epidèmia

Es preveu any i mig per a recuperar la normalitat i dificultats amb la vacuna.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assenyalat que “no és descartable” un segon brot de Covid-19 a Espanya, per la qual cosa ha demanat als ciutadans que seguisquen les recomanacions sanitàries per a evitar que calga tornar a una situació de confinament estricte, com el que s’ha produït des de l’estat d’alarma de mitjan març.

Un document de l’Exèrcit de Terra preveu dos onades més de l’epidèmia generada per la Covid-19 i un termini d’un any o un any i mig per a recuperar la normalitat, encara que assumeix que cap vacuna oferirà un cent per cent de protecció ni podrà estar llesta fins a principis de 2021.

En roda de premsa després del Consell de Ministres d’este dimarts, el ministre ha sigut preguntat sobre aquest document. “No és descartable una segona onada, el millor és seguir les recomanacions que estem donant”, ha comentat, ressaltant els “esforços” que està realitzant la comunitat científica internacional per a trobar una vacuna, encara que no ha fixat terminis de quan podrà estar disponible.

Per això, ha recordat que, dins d’esta ‘nova normalitat’ fins a trobar una vacuna, que hi ha “aprendre a relacionar-se de manera diferent”. “Si les seguim al peu de la lletra, si usem la màscara de manera obligatòria en el transport pública i mantenim la distància interpersonal, és la mesura més eficaç per a evitar una segona onada”, ha apuntat.

Per a evitar rebrots, Illa ha advertit que si es produeix un rebrot “caldrà detenir el procés de desescalada i eventualment retrocedir si així ho aconsella la situació epidemiològica”. “La clau per a no retrocedir és la responsabilitat individual, que ens comportem tots d’una forma exemplar com fins ara, seguint les recomanacions dels experts sanitaris”.

A aquest mateix respecte, la portaveu del Govern i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha instat a “mantindre molta precaució i les mesures de seguretat deguda per a no tirar per terra tot l’aconseguit fins ara”, citant a països com Corea del Sud o Alemanya, que han patit rebrots de la Covid-19 en la progressiva relaxació de les mesures de contenció del virus. “És a les nostres mans poder aconseguir-ho amb la nostra possibilitat individual i col·lectiva”, ha postil·lat.

La polèmica llista d’experts

D’altra banda, el ministre ha reiterat que el Govern “no oculta res” respecte a la publicació de la llista d’experts que assessora el Govern en la decisió de quines comunitats autònomes progressen o no de fase. Com en anteriors ocasions, el ministre ha insistit que estos responsables són “funcionaris del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES)”, dirigits per l’epidemiòleg Fernando Simón.

El ministre ha explicat que no participen en este procés ni el Comité Científic d’Experts ni el grup que va assessorar la vicepresidenta quarta del Govern, Teresa Ribera, en el pla de transició cap a la nova normalitat. “Qui fa este informe són els funcionaris i tècnics del CCAES”, ha reiterat, puntualitzant que el Govern “respectarà tots els mecanismes de transparència als quals ha de sotmetre’s”.

Últimas noticias

Contenido relacionado