```
martes, 23 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Un investigador de l’Incliva participa en la redacció d’una guia europea sobre seguretat en la quimioteràpia

Alejandro Pérez-Fidalgo, especialista en oncologia de l’Hospital Clínic Universitari de València i investigador del grup de recerca en càncer colorectal i nous desenvolupaments terapèutics en tumors sòlids de l’Institut de Recerca INCLIVA, ha col·laborat en la guia clínica europea ‘Management of chemotherapy extravasationEsmo-*Eons Clinical Practice Guidelines‘, una eina per incrementar la seguretat en la quimioteràpia.

Aquesta guia ha estat editada per la Societat Europea de Medicina Oncològica (ESMO) i la Societat Europea d’Infermeria Oncològica (EONS) i s’ha publicat simultàniament en les revistes oficials d’ambdues organitzacions, Annals of Oncology i European Journal of Oncology Nursing-*EJON.

Aquest projecte ha nascut amb l’objectiu de recollir recomanacions d’actuació davant possibles extravasacions (fuita de sang, limfa o un altre líquid des d’un vas sanguini o un tub cap al teixit que ho envolta) en els tractaments de quimioteràpia, un problema que pot afectar seriosament a la seguretat dels pacients oncològics. La guia també ha servit per a seguir investigant sobre altres aspectes relacionats amb la toxicitat d’alguns tractaments contra el càncer i està sent una publicació de referència, ja que, fins avui, ha estat citada més de 90 vegades.

Prevenir el risc d’extravasació en casos de quimioteràpia

L’extravasació és una fuita de sang, limfa o un altre líquid des d’un vas sanguini o un tub cap al teixit que ho envolta que es produeix de vegades en els processos de quimioteràpia. Encara que es tracta d’un esdeveniment poc freqüent, l’extravasació pot produir-se durant l’administració intravenosa dels tractaments antitumorals, causant danys severs en els teixits tous propers al lloc d’inserció de la via intravenosa.

El tractament de l’extravasació ha de realitzar-se per part del personal sanitari de forma urgent, sent múltiples els antídots i mesures a aplicar depenent del tipus de fàrmac. Es tracta, per tant, d’un procés complex que requereix formació i adaptació del protocol d’actuació a cada situació. Els pacients també han de ser informats sobre els canvis i sensacions que poden experimentar durant l’administració del tractament per alertar al professional davant els primers símptomes d’extravasació.

Per minimitzar aquest risc, la Societat Europea d’Oncologia Mèdica i la Societat Europea d’Infermeria Oncològica, han impulsat aquesta línia de treball que s’ha materialitzat en la publicació de diverses guies clíniques. En la redacció d’aquestes han participat diversos investigadors i membres de l’Incliva, entre ells, a més d’Alejandro Pérez-FidalgoAndrés Cervantes, cap de Servei d’Oncologia de l’Hospital Clínic i Director de l’INCLIVA, en col·laboració amb oncòlogues suïssos, britànics i italians.

En l’actualitat Alejandro Pérez-Fidalgo és mèdic adjunt d’Oncologia Mèdica a l’Hospital Clínic Universitari de València i investigador d’Incliva. El seu treball s’ha centrat en el tractament de tumors gastrointestinals, sarcomes i tumors ginecològics en la unitat d’assajos fase I d’Incliva. També és col·laborador del grup de Recerca de càncer de mama d’aquest institut de recerca i autor de més de mig centenar de publicacions en llibres i revistes nacionals i internacionals.

Últimas noticias

Contenido relacionado