7.7 C
Valencia
3:44 am - jueves, 9 abril 2020
- Publicitat -Reciplasa

Un jutge cita com a investigat el germà de Ximo Puig per les ajudes al valencià

- Publicidad -

Un jutge cita com a investigats el germà de Ximo Puig i Trenzano per una querella del PP per les ajudes al valencià.

- Publicitat -AVL
- Publicidad -Coronavirus CoronavirusDipCas Coronavirus_CS CoronavirusVLC CoronavirusBor CoronavirusAlcor CoronavirusReciplasa

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.

El Jutjat d’Instrucció número 4 de València ha citat a declarar el pròxim 10 de desembre, en qualitat d’investigats, Francisco Puig, responsable de les empreses Comunicació dels Ports i Mas Mut Produccions i germà del president de la Generalitat, Ximo Puig, i el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano.

La citació s’origina arran de la querella interposada pel PP per les ajudes al foment del valencià concedides a les mercantils, que segons els ‘populars’, “han rebut més de 400.000 euros en subvencions des del 2015 per a ajudes al foment del valencià sense cap tipus de control”.

Així figura en una resolució del jutjat, datada el 28 d’octubre i consultada per Europa Press, en la qual el magistrat decreta, després de rebre diversa documentació requerida a la Conselleria d’Educació –de la qual depén la Direcció General de Multilingüisme– que es forme una peça apart amb els documents per tal de donar trasllat a les parts.

Igualment, en la providència –contra la qual es pot presentar recurs en el termini de tres dies– demana que s’informe el ministeri fiscal i les parts personades perquè en una audiència formulen al·legacions sobre el termini d’instrucció de la causa o la possible declaració de complexitat. Finalment, decideix citar els querellats –Rubén Trenzano i Francisco Puig– el 10 de desembre perquè presten declaració com a investigats.

En la querella, firmada per la diputada ‘popular’ Eva Ortiz, se sol·licitava l’inici d’una investigació penal per a analitzar la documentació que acreditara la concessió a les empreses Comunicació dels Ports i Mas Mut Produccions de subvencions per al foment del valencià, en considerar que “no es complien els requisits exigits”. També es demanava investigar “les actuacions arbitràries dutes a terme per part de Rubén Trenzano i Francisco Puig, que podrien ser constitutives dels delictes de prevaricació, malversació i frau de subvencions”.

Aquesta querella es va interposar inicialment en els jutjats de Vinaròs (Castelló) –ja que les empreses de Francisco Puig estan radicades en la localitat castellonenca de Morella– però es va arxivar en considerar que no tenien competència territorial. Posteriorment, es va presentar en València i va recaure en el Jutjat d’Instrucció número 4, que va traslladar de nou la qüestió a Vinaròs.

Per aquest conflicte de competències s’ha hagut de pronunciar la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que ha acordat finalment que ha de ser el jutjat de València el que s’ocupe de la instrucció dels fets, atés que el delicte que suposa major pena –el de prevaricació— “ha de ser investigat per l’òrgan judicial del territori en el qual s’ha dictat la resolució injusta”.

En aquest cas, la querella del PP atribueix la seua comissió a Trenzano i a la seua Direcció General des d’on es va donar l’orde de pagament que, segons els ‘populars’, va provocar la “fraudulenta disposició dels fons públics” i la seu de la qual es troba a València.

Així mateix, afig que l’acció de malversar “es consuma quan es realitza l’acte que genera la disposició dels fons públics” i que els expedients administratius es van tramitar en la Direcció General de Política Lingüística, per la qual cosa la proximitat a les fonts de prova aconsella seguir la instrucció a València.

FALSEDAT DOCUMENTAL

Cal recordar que el PP va interposar una altra querella contra Trenzano, en aquesta ocasió per falsedat documental, assegurant que el director general “mentia” quan va dir que s’havien fiscalitzat les ajudes al foment del valencià concedides a dos empreses “vinculades a la família del president de la Generalitat, Ximo Puig”.

En concret, els ‘populars’ van portar als tribunals l’acord de 6 d’abril de 2018, dictat per Trenzano, pel qual va desestimar una sol·licitud formulada el 27 de febrer per la diputada Eva Ortiz, en la seua qualitat del seu portaveu del Grup Popular a Les Corts, en què “intimava la cessació de la inactivitat material i en l’execució dels seus actes de l’Administració de la Generalitat en la fiscalització de les subvencions atorgades en els exercicis 2015 i 2016” per al foment del valencià a les dos empreses esmentades.

En un primer moment, el Jutjat d’Instrucció número 9 de València va decidir sobreseure el procediment en entendre que les manifestacions de Trenzano havien d’enquadrar-se “en l’àmbit de les declaracions amb caràcter polític, administratiu i de la disputa política”, el fòrum de la qual de tractament és la jurisdicció contenciosa administrativa.

No obstant açò, la Secció Quarta de l’Audiència Provincial de València, després d’estudiar el recurs d’apel·lació presentat pel PP, va decidir al maig revocar l’arxiu i ordenar la continuació de la causa.

El passat mes de juny el titular del Jutjat d’Instrucció número 9 de València va citar a declarar en qualitat de querellat el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, i va requerir documentació a la Conselleria d’Educació. Al juliol, Trenzano va acudir als jutjats a declarar i es va mostrar “molt tranquil” afirmant que la causa formava part de “una estratègia del PP per a erosionar”.

Rovira

També te pot interessar

Coronavirus CoronavirusDipCas Coronavirus_CS CoronavirusVLC CoronavirusBor CoronavirusAlcor CoronavirusReciplasa

Últimes notícies

Un superàvit de 2 milions d’euros permet a la Pobla de Vallbona encarar la crisi del COVID-19

El govern local destina 1,8 milions d’euros en 2020 a l’ajuda als més necessitats, la partida pressupostària més gran de la seua història.

El motiu pel qual Mercadona duplica la venda de bicarbonat de sodi

La companyia passa de vendre 8 unitats per botiga al dia, a vendre 16 unitats per botiga al dia.

Vila-real suspén les festes de Sant Pasqual per la covid-19

S'ha plantejat la possibilitat que alguns actes de les festes de maig que no se celebraran es puguen traslladar als festejos de setembre.

Diputació signa el pagament de 5 milions d’euros d’avançament extraordinari als ajuntaments per la covid-19

De la mesura es beneficien els municipis que tenen delegada la recaptació en la institució provincial abans que aquesta efectue el cobrament dels impostos.

Puig promet donar informació per municipis “sempre que es garantisquen els drets dels afectats”

Puig ha subratllat que el criteri de la prudència és el que ha guiat en tot moment" a la Generalitat a l'hora de facilitar dades públicament.