Un jutjat investiga una exregidora del Campello per modificar informes per a requalificar terrenys del seu sogre

De Lamo va ordenar la presentació d'una al·legació al Pativel amb la qual pretenia que els terrenys recuperaren la classificació de sòl urbanitzable.

El Jutjat d’Instrucció número 8 d’Alacant ha obert unes diligències prèvies, a petició de Fiscalia Anticorrupció, en les quals investiga l’exregidora de Territori, Vivenda i Educació de Podem a l’Ajuntament del Campello durant l’anterior mandat, María del Carmen de Lamo, per tràfic d’influències i negociacions i activitats prohibides als funcionaris per presumptament modificar un informe d’al·legacions al Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel), en el qual es desclassificava a sòl no urbanitzable protegit la finca del seu sogre situada al Riu Sec.

La causa contra l’actual coordinadora de la formació a la localitat alacantina va partir de la denúncia presentada pel regidor del grup municipal d’EUPV al Campello, Pedro Mario Pardo, el 8 de març de 2019 –ampliada el 7 de maig de 2019–, per un delicte d’infidelitat en la custòdia de documents, segons la documentació a la qual ha tingut accés Europa Prees.

Segons la denúncia d’EUPV al Campello, De Lamo va ordenar la presentació d’una al·legació al Pativel en el tràmit de consultes i participació pública, amb la qual pretenia que els terrenys del seu sogre recuperaren la classificació de sòl urbanitzable, que el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral “havia desclassificat a sòl no urbanitzable de protecció litoral”, amb el perjuí econòmic que suposava, ha apuntat l’edil de la formació.

D’acord amb la denúncia, l’informe inicial del tècnic competent, l’arquitecte municipal responsable de Planejament, estava conforme amb la planificació de l’òrgan autonòmic.

Davant eixa situació, l’aleshores regidora d’Urbanisme de Podem, mitjançant una instrucció de servici, va retirar les competències a la tècnica, “fica l’informe en un calaix” i encarrega un segon document al cap de l’Oficina Tècnica, que informa contra la desclassificació i redacta una al·legació directa “en la qual se sol·licita que es mantinga la qualificació d’urbanitzable dels terrenys del sogre de l’edil d’Urbanisme”.

L’informe, després de sotmetre’s als successius tràmits municipals -Comissió Informativa de Servicis i Territori i Vivendes, Obres, Contractació i Patrimoni, Junta de Govern de 23 de gener de 2017-, va ser estimat per Conselleria, que va requalificar de nou el terreny en el Pativel, deixant-lo com estava inicialment: urbanitzable no programat.

Es dóna la circumstància, ha indicat Pedro Mario Pardo, que l’exregidora d’Urbanisme, en comptes d’inhibir-se en tindre interessos, participà en la Comissió Informativa. A més, el segon informe va ser firmat fins a en dos ocasions: la primera vegada per l’exedil d’Urbanisme i la segona per l’exalcalde Benjamí Soler (Compromís), davant de la seua aprovació en Junta de govern.

INFIDELITAT EN LA CUSTÒDIA DE DOCUMENTS

Els fets van tindre lloc el 15 de febrer de 2017 després que l’edil de Podem presumptament donara l’orde perquè s’eliminara de l’expedient electrònic la proposta d’acord d’al·legacions de l’Ajuntament del Campello al Pativel, en tindre constància que eixe mateix dia el portaveu del grup municipal d’EUPV havia sol·licitat tindre accés a l’expedient administratiu.

La denúncia arreplega que es tracta d’una manipulació grollera” de l’expedient administratiu, “en destruir un document electrònic per a impedir la seua troballa”. A més, en la denúncia s’assenyala que ha quedat acreditat mitjançant una captura de pantalla de la plataforma digital ‘Gestiona’, destinada a la gestió d’expedients municipals de l’Ajuntament del Campello, “que aquest document oficial va ser eliminat”. El document va ser posteriorment trobat pel denunciant en l’expedient en paper.

CatalanSpanish