Un núvol artificial refrescarà l’esplanada de l’IVAM aquest estiu i es podrà decidir quan plou

L'anell està cobert amb 22 plaques de metall que generen un efecte espill i que permet veure reflectit als propis visitants quan passen per sota, el cel, el vapor i l'entorn del museu

Una assemblea podrà decidir quan plou sobre l’esplanada de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). Aquesta és una de les idees que porta la instal·lació que presidirà l’espai obert a l’entrada del museu, ‘Sota el núvol d’estiu’, un núvol artificial ideat pel col·lectiu d’arquitectes Aranea que, a força de vapor d’aigua generarà frescor i fins i tot pluja per a combatre el calorós estiu de València.

El núvol naix a partir d’un anell gegant de 13×8 metres situat a més de quatre metres d’altura que emet vapor d’aigua. L’anell està cobert amb 22 plaques de metall que generen un efecte espill i que permet veure reflectit als propis visitants quan passen per sota, el cel, el vapor i l’entorn del museu. Prop de vint operaris han treballat des de la nit d’aquest dijous per a instal·lar l’estructura.

Rovira  

Aquest anell, que pesa 1.500 quilos, té l’objectiu de generar una “abraçada atmosfèrica” al museu: “un espai obert envolupant que, d’una banda, et convida a entrar en el museu i una vegada dins, et fa sentir protegit”.

Així, la idea és que la pluja que caiga sobre l’esplanada de l’IVAM transforme aquest espai “poc habitable” a l’estiu i que “incite a la trobada”. Açò serà possible ja que la pluja tindrà horaris, que fins i tot podrien ser decidits en assemblea. “Quedem per a la pluja de les cinc?”, proposen des d’Aranea.

La idea l’ha traslladat un dels membres del col·lectiu Aranea, l’arquitecte Francisco Leiva, qui ha explicat que al principi, la idea era “portar un calendari tancat” de les pluges, però que van considerar que la instal·lació constituïa “una ferramenta pública superinteresant”, per la qual cosa “no era qüestió de planejar-ho tot”.

Així, consideren que amb aquest núvol es genera una possibilitat de “definir l’espai públic” a partir de la participació ciutadana. “Podem decidir que ploga els dissabtes a les tres del matí per a refrescar-nos quan tornem de festa, per exemple”, ha proposat Leiva.

“UNA PICADA D’ULLET A SER DÉU, UNA CRÍTICA EN SI MATEIXA”

‘Sota el núvol de l’estiu’ permet, encara que solament siga en uns quants metres quadrats, “manipular la meteorologia”, per la qual cosa des d’Aranea, han plantejat la intervenció des d’una perspectiva “lúdica”.

“Nosaltres volíem transcendir”, ha assenyalat Leiva, que ha explicat que al principi, volien donar-li un caràcter més “polític” a la peça. No obstant açò, ha explicat que des de l’IVAM els van suggerir fer un projecte de caràcter més “festiu”, destinat al “gaudi del lloc”.

Per açò aquest núvol és “una picada d’ullet a ser déu, és una crítica en si mateixa”. “És l’última festa, el món s’acaba, però nosaltres estem gaudint ací, sota el núvol”, ha assenyalat Leiva, per a qui la instal·lació ha d'”entendre’s com una crítica” encara que “des d’ací no se’n va a canviar el món”. És, per tant, un espai per a “ajuntar-se, reflexionar i gaudir”.

PRIMERA INSTAL·LACIÓ D’ARANEA A VALÈNCIA

Aranea, el col·lectiu darrere d’aquesta instal·lació, és un grup multidisciplinari alacantí format fa 21 anys que ha participat en mostres internacionals com la Biennal d’Arquitectura de Venècia. Les seues obres “es caracteritzen per la creació de llocs que conviden a la trobada, una contínua aposta per la revitalització de l’espai públic”.

Els components de l’equip han destacat que és “molt emocionant” exposar la seua obra en l’IVAM l’any que el museu compleix 30 anys: “Nosaltres començàrem a estudiar en aquesta ciutat quan s’inaugurava un museu, que era aquest”, ha explicat Leiva.

PublicitatJuega Limpio Orihuela