```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Un testimoni apunta que la Gürtel sabia que anava a retransmetre la visita del papa abans de presentar la seua oferta

Diu que, com a coordinador de les instal·lacions, va qüestionar a Cotino l'adjudicació perquè encara no havia rebut pressupostos

L’enginyer de la Diputació de València que va ser designat per l’Arquebisbat de València per a coordinar les instal·lacions necessàries per a la celebració de la visita del papa Benet XVI a la ciutat l’any 2006 ha apuntat aquest dilluns que la trama Gürtel coneixia per endavant que anava a subministrar les pantalles i megafonia que permetrien seguir l’esdeveniment abans de presentar una oferta.

Així ho ha dit Jesús Selva en la seua declaració com a testimoni davant el tribunal de l’Audiència Nacional que jutja les presumptes irregularitats de contractació per part d’RTVV amb la xarxa liderada per Francisco Correa per al lloguer de les pantalles, que va costar al voltant de set milions d’euros.

A preguntes de la fiscal Anticorrupció Concepción Nicolás, l’enginyer ha explicat que va dimitir al poc temps de la seua designació com a coordinador en adonar-se de presumptes irregularitats en l’adjudicació. Selva ha començat explicant que ell, com a encarregat de les infraestructures de l’acte, va demanar “tres o quatre ofertes” de cadascuna de les instal·lacions necessàries com eren els vàters, l’altar del papa i les pantalles.

No obstant açò, ha relatat que una setmana després d’haver demanat els diferents pressupostos, i quan encara no havia rebut resposta de cap empresa, es va trobar al responsable d’Orange Market –l’empresa de Correa a València–, Álvaro Pérez, ‘el Bigots’, “amb quatre o cinc senyors en el llit del Túria”, on se celebraria la visita del pontífex, i que aquest li va indicar que estaven allí perquè “eren els adjudicataris de les pantalles”.

“Vaig creure que era una broma”, ha dit, per la qual cosa se’n va anar “directament a parlar” amb l’expresident de Les Corts Valencianes Juan Cotino –la seua responsabilitat en aquest procediment ha quedat extinta després de la seua defunció per Covid-19–, qui li va confirmar el manifestat per Pérez, ha recordat.

VALORACIÓ DELS TÈCNICS D’RTVV

Segons ha indicat, Cotino, qui va afirmar davant el tribunal que només es va encarregar de temes de seguretat i coordinació de voluntaris, després que altres acusats li apuntaren com a l’organitzador de l’acte, li va explicar que els tècnics de la televisió valenciana havien informat “favorablement” a la seua adjudicació, una cosa que Selva va qüestionar.

“Açò no t’ho crees ni tu”, ha recordat el testimoni que li va dir al qui fora exconseller d’Agricultura, ja que, segons ha assenyalat, ni havia rebut contestació de les empreses a les quals va demanar oferta, ni els tècnics de Canal 9 li havien cridat per a preguntar-li el “camí” de l’empresa seleccionada, que finalment va ser la constructora Teconsa, vinculada a la trama Gürtel.

“No teníem cap oferta damunt la taula. Ací dubte de si a Álvaro Pérez li havia demanat una oferta”, ha afegit Selva, que a més ha explicat que ell era partidari de no incloure comercials en el procés de contractació, com podria ser ‘el Bigots’, per a evitar haver de pagar una “comissió” per la seua tasca.

Sobre la seua relació amb ‘el Bigots’ ha dit que només es va reunir amb ell perquè així li’l va indicar un “polític”, el nom del qual no recorda i que, en la seua opinió, era més econòmic contractar cadascuna de les instal·lacions necessàries amb cadascuna de les empreses que subministrarien els servicis, que amb una única empresa perquè açò “encariria” el cost, ja que “hi havia poc que coordinar entre aquestes instal·lacions”.

DECLARACIONS D’INVESTIGATS EN UNA ALTRA CAUSA

Aquest dilluns també ha comparegut en qualitat de testimoni el bisbe auxiliar de València, Esteban Escudero, qui s’ha acollit el seu dret a no declarar per a evitar que les seues manifestacions li puguen perjudicar en la causa que s’investiga a València, i en el qual es troba imputat, per fets similars als quals estan sent jutjats.

En la mateixa situació es troba l’exregidor i exdirector de l’Institut Valencià de Finances i membre del Patronat i Comissionat de la visita del papa, Enrique Pérez Boada, però aquest sí ha optat per declarar, en qualitat de testimoni. Ha defès que les decisions últimes en matèria de contractació les prenia el Patronat de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies (FVEMF) i que les comissions de treball sols celebraven “reunions preparatòries per a avançar treball”.

Així, ha defès que ell no va participar en les reunions en les quals es va decidir que RTVV seria l’encarregada de retransmetre la visita de Benet XVI al juliol del 2006, però que quan el Patronat va informar d’açò li va paréixer “bé” perquè altres televisions autonòmiques havien donat la cobertura d’altres actes del papa.

La declaració d’aquest testimoni ha sigut interrompuda en diverses ocasions pel president del tribunal, el magistrat José Antonio Mora Alarcón, que li ha arribat a demanar “calma” després que la fiscal preguntara si la relació que mantenia amb Álvaro Pérez va poder influir en l’adjudicació. “M’ho està dient perquè jo vaig rebre uns botons de puny que costarien uns 100 euros? Em pareix inversemblant”, ha respost irònicament, al mateix temps que ha precisat que no “estava” en RTVV.

El representant legal de la FVEMF, Francisco Jiménez; i la qui fora secretària general de la mateixa entitat, Henar Molinero, també han declarat com a testimonis, però el tribunal també els ha donat l’opció de no declarar, ja que es troben investigats en el Jutjat d’Instrucció número 5 de València, que instrueix les presumptes irregularitats en la contractació de la fundació per a la visita del papa.

Tots dos han respost totes les preguntes de les parts, però han dit no conéixer com es va realitzar l’adjudicació de les pantalles i megafonia perquè no es trobaven en les reunions de treball en les quals es va adoptar eixa decisió.

ALTRES TESTIMONIS

La sessió d’aquest dilluns ha conclòs amb la compareixença de l’empresari Vicente Peris, exadministrador de Trasgos, i la qui fora secretària de direcció d’RTVV María del Pilar Garrigues.

Peris ha subratllat que no té res a veure amb la Gürtel perquè era la seua “competència a València” i ha admès que es va reunir amb Orange Market per a fer una UTE (Unió Temporal d’empreses) amb ells i altres empreses per a presentar-se conjuntament al concurs per a la retransmissió de la visita del papa. Ha agregat que no sap per què aquesta unió finalment no va tirar endavant i que desconeix com es va dur a terme la contractació perquè la seua empresa no va ser adjudicatària en cap servici de l’esdeveniment.

Quant a Garrigues, ha assenyalat que ella portava al seu cap, l’acusat Antonio de la Viuda, ex-cap d’antena, els documents que havia de firmar però que no realitzava cap informe tècnic, ni valorava ofertes. “Venia ja decidit pels departaments corresponents”, ha afirmat la testimoni.

Per a Anticorrupció, els diferents responsables d’RTVV van participar cadascú des de la seua posició per a concedir l’adjudicació a Teconsa, malgrat que no tenia “experiència” ni els “mitjans necessaris per a executar el contracte”.

L’escrit d’acusació de la Fiscalia explica que “la manca de criteris de valoració d’ofertes” va permetre a De la Viuda i al qui fora cap del departament tècnic d’RTVV Luis Sabater emetre un informe de proposta d’adjudicació pel qual es triaria de forma arbitrària” la constructora.

Últimas noticias

Contenido relacionado