Unides Podem s’alça de la negociació del Botànic II amb PSPV i Compromís en no arribar a un acord “proporcional”

Les discrepàncies estarien en qui assumeix competències de transició energètica, encara que Compromís nega que el pacte estiga en "perill"

L’equip negociador d’Unides Podem-Esquerra Unida s’ha alçat a primera hora de la vesprada aquest dimarts de la reunió per a la reedició del govern del Botànic amb el PSPV-PSOE i Compromís en entendre que eren “incapaços” d’arribar a un acord que respectara la proporcionalitat dels resultats electorals del 28A.

La confluència es manté a l’espera de consultar l’última oferta que tenen sobre la taula amb els seus òrgans i del que decidisquen les seues bases per a recolzar aquest dimecres la investidura del president de la Generalitat, Ximo Puig, i la seua entrada o no en el futur Consell a tres.

Mentrestant, des de Compromís confien a reprendre les converses durant aquesta vesprada i neguen que el Botànic II estiga en “perill”, ja que pensen que hi haurà un govern valencià del que formaran part els 52 diputats dels tres partits.

Per part de Podem, el secretari general, Antonio Estañ, ha explicat en declaracions als mitjans en abandonar la reunió després de més de tres hores en la seu del PSPV que “ahir a la vesprada es va trencar l’acord” i que socialistes i Compromís “no han acceptat totes les propostes de desbloqueig”. “No ens queda una altra opció que plantejar-ho als nostres òrgans”, ha recalcat.

Les discrepàncies estarien en com es reparteixen les competències en matèria de transició energètica. De moment, segons Estañ, l’oferta que han traslladat a Unides Podem ha passat a assumir dos conselleries –Transparència i Vivenda– sense competències mediambientals o energètiques, de les quals ha destacat l'”emergència habitacional” o la lluita contra el canvi climàtic.

De fet, ha afegit que aquest dimarts al matí va arribar a estar sobre la taula una possible vicepresidència segona per a Unides Podem que plantejara aquestes qüestions a nivell transversal, “un acord que a la vesprada ja no estava” i que va motivar que la negociació no avançara. També ha posat en valor la seua oferta d’explorar “altres vies com recuperar la Conselleria de Vivenda tal com estava, amb les seues tres parts, o incorporar transició energètica”.

Davant aquest escenari, en Podem pensen que la situació està “encallada” a veure com s’assumeix la participació en el govern des de la proporcionalitat, “ni més ni tampoc menys”. “No té sentit donar-li més voltes després de tantes hores de negociació”, ha subratllat el secretari ‘morat’.

Per tot açò, ha lamentat la manera en la qual “s’ha portat la negociació amb una visió que determinades competències i conselleries pertanyien a determinats partits i no eren part d’una visió global”. Ha insistit que en Podem estaven “disposats a ser una part del govern” i han oferit “múltiples solucions”, mentre “altres forces no accepten el pes electoral que tenen”.

“Anem a esperar. Aquesta és l’última proposta i hem de consultar-ho amb els nostres òrgans”, ha asseverat, per a posar l’accent que han posat “tot” de la seua part. Com a exemple, ha apuntat que no van poder llançar la consulta a les seues bases amb l’acord programàtic tancat, la qual cosa els ha “causat molts problemes en vies internes”.

En qualsevol cas, Estañ ha garantit que, si la militància de Podem està a favor de recolzar la investidura de Puig, “evidentment” donaran el seu vot a favor. “El següent dependrà de si recolzen l’última oferta o podem seguir”, ha resolt. La consulta va arrancar aquest dimarts, ja està finalitzada i en Unides Podem esperen els resultats.

COMPROMÍS, A L’ESPERA

Per la seua banda, la coportaveu de Compromís Àgueda Micó ha indicat que la resta dels negociadors es mantenen a l’espera que Podem consulte amb la “direcció”, sense voler entrar en el detall de les discrepàncies. Ha confiat a poder reprendre a la vesprada les converses sobre l’arquitectura institucional.

“Estem esperant. Més o menys hi ha un principi d’acord i caldrà veure si Podem participa o no en tot el que tenim entre mans. Evidentment, no podem continuar sense saber si definitivament vol participar o no”, ha exposat a preguntes dels periodistes en la porta de la seu del PSPV després de l’eixida dels representants ‘morats’.

Açò sí, ha negat que açò puga suposar que l’acord de govern estiga en “perill”. “Volem que hi haja un govern amb els 52 diputats i els 52 diputats participen, i continuarem avançant perquè siga possible”, ha garantit la coportaveu de Compromís, per a recordar que la negociació ha sigut “complexa des del primer moment” per la quantitat d’actors.

Des de les files socialistes no han volgut fer declaracions públiques en aquest punt de la jornada. L’octava reunió per a la composició del Botànic II es reprèn previsiblement a les cinc de la vesprada en la seu del PSPV-PSOE.

Publicitat