11:06 am - Tuesday, 7 July 2020

Sud-àfrica utilitza productes fitosanitaris prohibits a la Unió Europea per a cultivar els seus cítrics que després inunden els mercats comunitaris

- Publicidad -Reciplasa

La Unió detecta en un primer estudi fins a més de mig centenar de matèries actives de productes no permesos a la UE i demana la suspensió de les importacions d'aquell país i de qualsevol altre que no complisca amb les exigències en seguretat alimentària

Coronavirus
Ars Volants
València
Borriana
- Publicidad -Benicassim

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

La Unió de Llauradors proposa la suspensió de la importació de cítrics de Sud-àfrica fins que es restringisca l’ús de productes fitosanitaris en aquell país que estan prohibits a la Unió Europea. Segons un primer estudi realitzat per La Unió, fins a més de mig centenar de matèries actives de productes fitosanitaris prohibides a la Unió Europea es poden utilitzar en el cultiu de cítrics a Sud-àfrica.

Entre ells es troba el paraquat, un herbicida que amb les dosis adequades afecta el tracte gastrointestinal, renyó, fetge, cor i altres òrgans. També es troba el metil azinfos que està prohibit per l’Agència de Protecció Ambiental des de 2004 i per la Unió Europea des de 2006. Aquest insecticida és altament tòxic per als amfibis, peixos, mamífers, crustacis i mol·luscos.

La Unió continuarà realitzant estudis de tots aquells acords comercials que subscriga la UE amb països tercers per a vigilar que no continguen productes fitosanitaris prohibits en l’àmbit comunitari, ja que posen en risc la seguretat alimentària.

D’una banda, la utilització d’aquestes matèries actives; a part de suposar un possible risc per als consumidors, suposa un alt risc per a les persones encarregades de la seua aplicació i del medi ambient global. D’altra banda, també permet als llauradors sud-africans produir cítrics amb menors costos de cultiu que als llauradors europeus. Segons el parer d’aquesta Organització Professional Agrària la situació suposa “un clar greuge comparatiu i discriminació per als llauradors valencians i un perjudici per als consumidors”.

La Unió ha presentat l’estudi a ‘la Asociación Valenciana de Consumidores y Usuarios  (AVACU)’. El seu president Fernando Moner, assenyala que els resultats de l’estudi ens van posar en alerta i, òbviament, han generat moltíssima preocupació. Primer per la mateixa seguretat alimentària, és a dir, la salut pública, que ens genera interrogants quant a la repercussió que això pot tindre en el consumidor.

Cal tindre en compte que són productes alimentaris que ingerim diàriament i que porten una sèrie de components que si a Europa i a Espanya estan prohibits serà per alguna cosa. Amb la qual cosa no entenem com és possible que es permeta l’entrada a productes que han sigut tractats amb eixos components i que porten part dels residus en aquests.

En segon lloc, ens sembla, a més, que estem fent un flac favor al consumidor de dins de deu o vint anys, perquè al final tot això també genera una competència deslleial de llauradors d’altres països de fora d’Europa que, òbviament, li tiren de tot a aquests productes. I això genera que tinguen molts menys costos per a evitar aquesta necessitat d’haver d’utilitzar-los.

Moner diu que tenim molt clar és que no deixarem sols a La Unió i als llauradors en aquesta denúncia, que els consumidors som les principals víctimes quan s’incompleix la normativa, principalment quan estem parlant d’alimentació. I, per descomptat, els ajudarem a elevar tot això tant a l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició com a les institucions europees.

En aquest sentit, La Unió traslladarà ara a l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) els greus perjudicis que suposa permetre importacions de cítrics de Sud-àfrica per als consumidors europeus, pels riscos en la cadena alimentària que pot suposar la utilització d’aquests productes fitosanitaris prohibits a la Unió Europea.

La EFSA és responsable de la revisió de substàncies actives utilitzades en productes fitosanitaris a la UE. Cada substància activa (el component actiu contra les plagues / malalties de les plantes contingudes en el producte fitosanitari) ha de demostrar-se que és segura en termes de salut humana, salut animal i impacte en el medi ambient.

La EFSA també s’encarrega de l’avaluació del risc dels nivells màxims de residus (LMR) de plaguicides permesos en productes d’origen vegetal o animal comercialitzats a la UE.
La Unió també traslladarà aquest estudi a l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) per a exposar-li els greus perjudicis que suposa permetre importacions de cítrics de Sud-àfrica per als consumidors espanyols, pels riscos en la cadena alimentària que pot suposar la utilització d’aquests productes fitosanitaris prohibits a la UE.

Esta publicació està disponible en : Valencià

També te pot interessar

Últimes notícies

Alcalà-Alcossebre posa en marxa el Pla d’Ocupació Local d’assistents COVID-19

S'ha contractat tres persones que fan tasques de control d'aforaments i informen veïns i visitants sobre les normes de seguretat i de protecció en les zones per als vianants.

Les associacions de Peníscola es bolquen en la celebració de les Festes Patronals

La Regidoria de Festes convoca les entitats que participen en la programació dels dies de la Patrona per organitzar els actes seguint les recomanacions de seguretat sanitària.

Compromís i PSPV proposen la residència de gent gran de Castelló arranque en menys de dos anys

Recalquen la importància d'aprovar la cessió de manera immediata i avançar per a respondre a la demanda de places públiques

Un motorista ferit en un accident a la Pobla de Vallbona

Un motorista de 21 anys va resultar ferit ahir després d'un accident en el qual es van veure implicats dos cotxes i una moto a la Pobla de Vallbona.

Benicàssim concedirà fins a 4.000 euros en ajudes Covid-19 als empresaris

Podran ser beneficiaris d'estes ajudes els autònoms, microempreses o xicotetes empreses d'altaen el Règim Especial de Treballadors Autònoms o Mutualitat corresponent o en el règim general de la Seguretat Social i en Hisenda i que el domicili social o el local de desenvolupament de l'activitat es trobe en el terme municipal de Benicàssim.

Alló més llegit

Esta publicació està disponible en : Valencià