jueves, 18 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Fiscalia Provincial de Castelló obri diligències penals a instàncies de la Unió de Llauradors per les plantacions sense sanejar de la varietat citrícola Sigal

LA UNIÓ desitja que es descobrisca qui introdueix material vegetal citrícola sense sanejar a Espanya i que es depuren responsabilitats

La Fiscalia Provincial de Castelló ha obert diligències d’investigació penal després de la denúncia presentada per LA UNIÓ de Llauradors en relació a la implantació en el camp de varietats de cítrics procedents d’altres països, en aquest cas la Sigal, abans de passar, suposadament, els preceptius requisits d’anàlisis i sanejament en el centre de referència espanyol en cítrics, Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA).

La Fiscalia indica que després de la denúncia de LA UNIÓ de data 22.12.17 s’han incoat Diligències en virtut del que es disposa en els articles 773.2 de la Llei d’Enjudiciament Criminal i 5 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal.

LA UNIÓ argumentava en la seua denúncia que en el sector citrícola “s’estan adoptant pràctiques que podrien vulnerar presumptament l’establit en la Llei 43/2002, de 20 de novembre de sanitat vegetal”.

Aquests fets, “presumptament il·lícits, provoquen un clar perjudici als llauradors que han de pagar posteriorment elevades quantitats econòmiques en concepte de royaltys una vegada concedida la llicència d’explotació d’aquestes varietats i veure’s obligats a regularitzar les seues plantacions”.

Però sobretot, LA UNIÓ considera que és “un greu perill per a la sanitat de les nostres explotacions de cítrics perquè són varietats plantades sense tindre les garanties sanitàries, com que no ha passat la quarantena, podent infestar a la resta de plantacions citrícoles amb plagues o malalties com per exemple el Huanglongbing (HLB) o la Mancha Negra dels Cítrics”. Per tot això, LA UNIÓ traslladava els fets a la Fiscalia “per si pogueren ser contraris a la llei i objecte de recerca per part de la mateixa”.

Els fets es remunten a gener de 2017 arran d’una denúncia de LA UNIÓ sobre la presència en una parcel·la del terme municipal de Vilavella d’una varietat de mandarina d’origen israelià, denominada SIGAL. Després de les pertinents gestions de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, finalment es va emetre una resolució, després de verificar-se que efectivament que es tractava de la varietat SIGAL, el 14 de juny d’aquell mateix any, per la qual s’adopten les mesures fitosanitàries contemplades en la normativa i s’ordenava la destrucció de les plantacions.

LA UNIÓ considera aquest cas de la plantació de Sigal descoberta a la Vilavella com a “exemple del que està succeint a Espanya i indica que seguirà treballant per a denunciar aquests fets amb l’objectiu d’evitar l’entrada de plagues en el nostre territori”.

Ara, de nou, LA UNIÓ ha traslladat altres denúncies de plantacions suposadament il·legals de Sigal que han sigut plantades anteriorment al sanejament d’aquesta varietat per part de l’IVIA que recentment ha lliurat el material testat als vivers autoritzats, per la qual cosa és impossible que estiguen plantades en parcel·les comercials.

En aquest sentit el responsable del sector de cítrics de LA UNIÓ de Llauradors, Carles Peris, indica que “pretenem conéixer que persones o empreses són les responsables d’introduir a Espanya material vegetal sense passar pels corresponents tràmits de sanejament vegetal perquè estan posant en risc les nostres plantacions amb la possible entrada de plagues i a més suposen un clar greuge comparatiu amb altres empreses de varietats que sí que compleixen amb la legislació en matèria de sanitat vegetal”

Últimas noticias

Contenido relacionado