sábado, 20 julio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Unitat de Malalties Pulmonars Intersticials Difuses del General rep una acreditació d’Excel·lència

La Unitat Multidisciplinària de Malalties Pulmonars Intersticials Difuses de l’Hospital General de València, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ha rebut l’acreditació d’excel·lència de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR).

Aquesta unitat està coordinada per Estel Fernández, cap del servei de Pneumologia, i Gustavo Juan, cap de secció de Pneumologia, que han expressat la seua satisfacció per haver aconseguit aquesta acreditació com a Unitat Multidisciplinària d’Alta Complexitat, amb categoria d’excel·lent.

Aquest nivell de màxima acreditació ha sigut concedit solament a 8 hospitals de les quasi 50 acreditacions sol·licitades a SEPAR des de tota la geografia espanyola, i a la Comunitat Valenciana s’ha atorgat a l’Hospital General de València.

Les malalties pulmonars intersticials difuses constitueixen un grup molt heterogeni d’afeccions o trastorns inflamatoris de les vies aèries que tenen manifestacions clíniques, radiològiques i funcionals comunes.

A Espanya la seua incidència s’estima en 7.6 casos per cada 100.000 habitants, i la més freqüent és la fibrosi pulmonar idiopàtica. “Aquesta és una malaltia devastadora que, fins a la recent arribada de fàrmacs antifibròtics, comptava amb una supervivència estimada de 3 a 5 anys, molt inferior a la majoria dels tumors malignes tractables actualment”, explica Fernández.

La majoria d’aquestes malalties poden enquadrar-se en el conjunt de malalties pulmonars rares a causa de la seua baixa incidència, “encara que aquestes xifres podrien estar infraestimadas”, assenyala la cap de Pneumologia, que posa l’accent que el diagnòstic definitiu en moltes ocasions és difícil, havent d’integrar-se de forma sistemàtica les dades clíniques, radiològics i anatomopatològics.

És a dir, que per a un correcte diagnòstic es requereix un equip multidisciplinari compost per pneumòlegs, radiòlegs i patòlegs amb experiència en l’estudi d’aquestes malalties, tal com recomanen les guies clíniques internacionals i nacionals més recents.

Per la seua banda, Gustavo Juan afig que la possibilitat de comptar amb nous recursos terapèutics per a aquestes malalties fa encara més imprescindible el diagnòstic de certesa i en fases primerenques, així com un correcte seguiment.

Últimas noticias

Contenido relacionado