La unitat de Rehabilitació i Fisioteràpia de l’Hospital Vega Baixa crea l”Escola del muscle’

Es promou la independència del pacient i el seu control sobre la lesió

105

L”Escola de muscle’ de l’Hospital Vega Baixa, que va començar la seua activitat el mes de maig passat, ja ha atés des de llavors a mig centenar de pacients afectats per diversos tipus de patologia de muscle, freqüents en l’edat mitjana de la vida i amb tendència a cronificar-se.

L’objectiu principal d’aquesta escola és apoderar al pacient mitjançant un coneixement més profund de la seua lesió i l’oferta de les pautes suficients per a poder restablir la funcionalitat d’aquesta complexa articulació. També es pretén que el pacient assumisca la seua responsabilitat en la cura de la malaltia i que s’implique en el seu tractament.

Principalment, el tipus de patologia a la qual atén l”Escola de muscle’ és la tendinopatia del maneguet rotador, sistema muscular i lligamentós, responsable de gran part de l’estabilitat del muscle. Aquesta tendinopatia, que fa referència a la inflamació o degeneració del tendó, pot anar associada o no a un trencament parcial o a la calcificació de qualsevol dels tendons que formen part del maneguet.

El pacient tractat a l’escola, pateix alguna lesió de muscle que s’ha cronificat en el temps i que repercuteix de forma negativa en les seues activitats de la vida diària, a causa del dolor o la impotència funcional que li causa.

Funcionament

El pacient és valorat pel personal mèdic rehabilitador, qui decideix si per la seua patologia de muscle és susceptible d’entrar a l’escola, on es formen grups de tres persones que acudeixen a una sessió setmanal de 45 i 30 minuts, durant tres setmanes seguides. En aquestes sessions el fisioterapeuta els dóna informació sobre la seua patologia, i els ensenya exercicis específics per a tractar-la i per a aconseguir una higiene postural que mantinga la millora en el temps i evite recidives.

“El que intentem aconseguir amb aquestes sessions és una millora del dolor i de la funcionalitat del muscle prolongada en el temps, fent al pacient el protagonista de la seua recuperació a mitjà i llarg termini”, ha declarat Carlos Cervera Carrión, adjunt de fisioteràpia del departament de salut d’Oriola.

Els exercicis que s’ensenyen van dirigits a reequilibrar el sistema muscular que conforma el muscle, i solen ser per a fertilitzar, estirar i relaxar de les estructures que componen aquesta articulació.

“Cal destacar que la implicació del pacient mitjançant el seu esforç i perseverança en els exercicis en domicili, juntament amb els hàbits posturals, són claus per a una adequada recuperació”, ha afegit Cervera.

Per part seua, Miguel Fayos, gerent del departament de salut d’Oriola, ha destacat que aquesta escola implica un gran pas per a promoure l’envelliment saludable en aquells pacients tractats, ja que s’ofereixen les pautes assistencials adequades per a conviure i fer front a aquest tipus de lesions.