viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El 39% dels usuaris de bicicleta de València són dones i el 15%, majors de 55 anys

Grezzi presenta el primer estudi d'ús d'este mitjà de transport i destaca que les seues dades parlen d'un canvi de model de mobilitat.





El 39 per cent de les persones que es mouen per la ciutat de València amb bicicleta són dones i el 15 per cent del total d’usuaris d’este mitjà de transports, persones majors de 55 anys. Així es desprén del primer estudi sobre l’ús de la bicicleta a València encarregat per l’Ajuntament i presentat este dilluns en roda de premsa pel regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi.

Este informe, titulat ‘Propuesta de evaluación de contajes ciclistas en la ciudad de València’, indica també que el 75 per cent dels desplaçaments que es realitzen pel carril bici de la capital valenciana es fan amb bicicleta i que el 25 per cent, són en patinets elèctrics.

Igualment, assenyala que entre les persones usuàries més joves hi ha absoluta paritat entre homes i dones i que els desplaçaments en Valenbisi, l’empresa de lloguer de bicicletes de la ciutat, suposen en 20 per cent del total dels quals es fan en este mitjà de transport.

Grezzi, que ha afirmat que la idea és fer este treball tots els anys per a tindre “dades històriques que siguen comparables”, ha exposat que l’objectiu d’esta anàlisi ha sigut “conéixer millor el perfil de l’usuari de la infraestructura ciclista, diferenciant gènere, edat i tipus de vehicle” i “tindre informació detallada de l’ús de la bicicleta a València”. La informació de la qual es disposava fins ara era la dels plans de mobilitat municipal i autonòmic, el PMUS i el Pmome.

L’edil ha explicat que les dades s’han arreplegat durant dues jornades laborals del passat mes d’octubre –el 15 i el 16– en dos carrils bici: el de Pont de Fusta i el del carrer Alacant. L’empresa Etra ha sigut la responsable del comptatge, que segons l’edil no ha oferit “diferències” entre estos dos punts, la qual cosa indica que es tracta de dades científiques i correctes”. La consultora i investigadora de mobilitat ciclista Esther Anaya Boig ha sigut l’encarregada de realitzar la interpretació de les dades.

Grezzi ha precisat que estos dos punts es troben al voltant de la zona centre de la ciutat –la formada pels carrers Colón, Xàtiva, Guillem de Castro i Blanqueries–, una àrea que inclou anell ciclista i carrers històrics en les quals el seu disseny i les mesures de moderació de la velocitat fan que la circulació siga més tranquil·la, al mateix temps que ha destacat que estan “connectats mobilitat residencial, de treball/estudi, servicis i oci”.

Respecte a les conclusions extretes de l’estudi, ha ressaltat el percentatge de dones que usen la bicicleta. El regidor ha considerat “rellevant” esta dada, atés que acosta València als països “amb tradició de moltes dècades en l’ús de la bicicleta, com Holanda o Dinamarca, que tenen major desplaçament ciclista de dones que d’homes”.

Així mateix, ha apuntat que amb esta xifra, la capital valenciana destaca entre el conjunt de ciutats espanyoles, en les quals este percentatge està “per sota”. El Baròmetre de la Bicicleta 2019 a Espanya llança un perfil masculí i jove, una informació que contrasta amb les dades de València.

“INDICADOR DE BONA INFRAESTRUCTURA”
“En tots els estudis de mobilitat, un indicador de bona infraestructura és que siga usada per dones”, ha afirmat el responsable de Mobilitat Sostenible, que ha ressaltat que també es té en compte la “seguretat” que ofereix “el carril bici segregat”.

Pel que fa a la paritat d’ús entre dones i homes en la franja d’usuaris més joves, Grezzi ha subratllat que contrasta amb el que succeeix en el cas de la mobilitat motoritzada, “més masculina”. “L’escletxa s’està reduint entre homes i dones. Contribuïm a disminuir l’escletxa de gènere en la mobilitat ciutadana”, ha asseverat.

D’altra banda, el responsable municipal ha qualificat també de “rellevant” la dada referida als majors de 55 anys que es desplacen amb bicicleta, el 15 per cent del total, i ha dit que “trenca eixe pensament que són determinats perfils de persones, per edat o per capacitat, els usuaris de la bicicleta”.

Grezzi ha declarat que se n’anirà produint un “efecte crida” i que eixe percentatge anirà incrementant-se amb el pas del temps. En este punt, ha al·ludit al creixement que està experimentant “el nombre d’empreses que es dediquen a ensenyar a anar amb bici”. “S’avança en la creació de cultura ciclista i d’una ciutat ciclista. Cada vegada hi ha més gent que l’usa sense importar la capacitat o l’edat”, ha insistit.

L’estudi ha comptabilitzat també els vehicles de persones de mobilitat reduïda, skates, patinets i altres vehicles actius, amb un percentatge inferior, l’1 per cent.

“CANVI SUBSTANCIAL”
Com a conclusió, Giuseppe Grezzi ha assegurat que l’informe aporta dades “molt rellevants” que reflecteixen “un canvi substancial en el paradigma de mobilitat de la ciutat”, amb “un creixement continuat de l’ús de la bicicleta des de fa quasi tres anys, quan el 3 de març del 2017 es va obrir l’Anell Ciclista, la reducció de vehicles motoritzats en els desplaçaments interns urbans, i un augment de l’ús dels carrils bici i de l’autobús.

“És una gran satisfacció oferir estes dades”, ha dit l’edil, que ha assenyalat que “on s’incrementa la xarxa de carril bici s’ha vist que augmenta l’ús” d’este mitjà de transport. Igualment, ha valorat tant l’extensió d’estes infraestructures com la seua “qualitat”.

D’altra banda, Grezzi ha destacat que este diumenge, 2 de febrer, es van complir quatre anys de “la primera mesura de calat” en la ciutat en favor del canvi de model de mobilitat urbana amb “la peatonalització de l’entorn de la Llotja”. Ha exposat que açò ha permés “valorar” i “millorar” les condicions de l’entorn d’este edifici Patrimoni de la Humanitat, davant el qual “passaven 6.000 vehicles diàriament”.

Últimas noticias

Contenido relacionado