Adjudicada la Fase II de les obres de restauració de l’església de la Nostra Senyora de l’Asunción d’Utiel

El pressupost de les obres ascendeix a 2,058 milions d'euros, finançats íntegrament pel Ministeri de Foment

El Ministeri de Foment ha adjudicat les obres de restauració de l’església de La nostra Senyora de l’Asunción. Fase II, d’Utiel, a l’empresa Técnicas para la Restauración y Construcciones S.A. (TRYCSA), per un import de 2.058.523 euros, finançats íntegrament pel Ministeri de Foment.

Les obres s’iniciaran a la fi d’abril de 2019 i es preveu un termini d’execució de 26 mesos. Es tracta d’una actuació, acordada amb el Bisbat, que comporta la rehabilitació de l’Església, una vegada ja consolidada la fonamentació de la mateixa en la primera fase, en la qual aquest Ministeri va invertir la quantitat de 276.470 euros en 2017.

Actuacions contemplades L’església de La nostra Senyora de l’Asunción d’Utiel, és un clar exponent del gòtic meridional (segle XV), que es defineix per la cerca d’un espai interior únic, de formes rectangulars i quadrades i marcadament tancat de cara al mitjà exterior.

Amb sistema perimetral de capelles entre contraforts interiors, respon a la tipologia uninau tan difosa en la Corona d’Aragó i sud de França. L’edifici va ser declarat Bé d’Interés Cultural en 2008. Aquesta segona fase recull els treballs necessaris per a la substitució de la coberta de la nau central, reforç d’arcs, voltes i restauració de murs de la nau, així com altres actuacions complementàries.

El projecte contempla, a més, garantir una bona evacuació de les aigües. Aquesta nova actuació demostra el compromís del Govern en la protecció i salvaguarda del Patrimoni Cultural Espanyol. Programa de Rehabilitació Arquitectònica i 1,5% Cultural. L’esmentada actuació es realitza en el marc del Programa de Rehabilitació del Patrimoni Arquitectònic, que consisteix en l’execució d’obres rellevants de rehabilitació del patrimoni arquitectònic espanyol i dotació d’equipaments públics amb els pressupostos propis del Ministeri.

En aquests casos Foment exerceix com a òrgan de contractació de les obres, havent destinat en l’exercici 2018 més de 21 milions d’euros. D’altra banda, el Ministeri finança així mateix un altre important nombre d’actuacions a través del Programa de l’1,5% Cultural, que constitueix un dels instruments de l’Administració General de l’Estat per a respondre al mandat constitucional pel qual els Poders Públics han de garantir la conservació i promoure l’enriquiment del patrimoni històric, cultural i artístic dels pobles d’Espanya i dels béns que l’integren.

Després de l’establiment del nou procediment de concurrència competitiva, en el VII Acord de Col·laboració entre els Ministeris de Foment i el llavors Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, són ja tres les convocatòries d’ajudes publicades. L’última d’elles, publicada en el BOE del 5/06/18, suposarà el finançament de noves actuacions per un import màxim total de 51 M€.

CatalanSpanish