Sanitat substitueix la vacuna enfront del meningococ C recomanada als 12 anys per una que confereix més protecció

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha substituït la vacuna enfront del meningococ C que es recomana als 12 anys d'edat per una vacuna que confereix protecció tant enfront del meningococ C com enfront dels meningococs W, I, i A. 

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha substituït la vacuna enfront del meningococ C que es recomana als 12 anys d’edat per una vacuna que confereix protecció tant enfront del meningococ C com enfront dels meningococs W, I, i A.

El canvi de la vacuna a utilitzar als 12 anys s’iniciarà a partir de l’1 de maig del present any, data en la qual se substituirà en el calendari de vacunació sistemàtica infantil de la Comunitat Valenciana per a la cohort dels nascuts/as en 2007. Mentre que la recaptación de la resta d’adolescents s’iniciarà a partir de gener de 2020.

Per a fer front a aquesta vacunació als 12 anys, la Conselleria ha adquirit un total de 50.000 dosis addicionals d’aquesta vacuna per un import d’1.674.400 euros.

Canvi d’estratègia 

La Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS), va aprovar el passat 14 de març un canvi en l’estratègia de vacunació enfront de les meningitis.

En concret, es contempla la vacunació sistemàtica en població adolescent. Per a això, se substituirà la vacunació actual als 12 anys d’edat amb vacuna enfront del meningococ C per vacuna tetravalent front ameningococo per serogrups A, C, W e I. Aquesta substitució es durà a terme de forma gradual, havent d’estar implementada en tot el territori al llarg de 2020.

La nova estratègia també contempla la recaptación activa i vacunació de diverses cohorts d’adolescents i adults joves. Amb la finalitat d’establir una protecció comunitària, es realitzarà una vacunació de rescat de manera coordinada en totes les comunitats autònomes durant dos o tres anys per a cobrir la població fins als 18 anys d’edat.

Aquest acord de la Comissió de Salut Pública es basa en els canvis que s’estan produint en la situació epidemiològica de la infecció per meningococ, que es resumeix en un increment dels casos produïts pels serogrups W e I.

Instruccions als departaments de salut 

Per a aplicar aquest acord, les direccions generals de Salut Pública i d’Assistència Sanitària han donat instruccions als departaments de salut en les quals s’estableix la data de l’1 de maig com a inici de canvi de la vacuna a utilitzar als 12 anys en el calendari de vacunació mentre que la recaptació de la resta d’adolescents s’iniciarà a partir de gener de 2020.

Publicitat